Putem Australije

I Novi Zeland donosi zakon kojim će Google i Meta plaćati odštetu lokalnim novinskim izdavačima

T.I.

Foto: Dado Ruvic/Reuters

Foto: Dado Ruvic/Reuters

Priča je zapravo svuda ista, male regionalne i lokalne novine teško održavaju financijski glavu iznad vode nakon što se oglašivačka industrija preselila na InternetNakon što su to već učinile Australija i Kanada, i Novi Zeland će donijeti zakon koji će obvezivati velike digitalne kompanije koje drže najveće internetske tražilice i društvene mreže, da lokalnim medijima isplaćuju neku vrstu odštete za korištenje njihovog sadržaja koji se dijeli na internetskim platformama.


Kao što je poznato, i Google i Meta, odnosno Facebook, snažno su se opirali namjeri australskih vlasti da uvede zakon koji bi štitio njihove lokalne medije, da ne dođe de presedana koji će biti primjer ostalima da postupe isto. Bezuspješno, jer je zakon uveden, a sad svjedočimo laganom domino efektu kojeg su započele Kanada i Novi Zeland.


Kako prenosi Reuters, Ministar radiodifuzije Willie Jackson rekao je u izjavi u nedjelju da će zakon biti oblikovan po uzoru na slične zakone u Australiji i Kanadi i nada se da će djelovati kao poticaj za digitalne platforme da postignu dogovore s lokalnim novinskim kućama.
Priča je zapravo svuda ista, male regionalne i lokalne novine teško održavaju financijski glavu iznad vode nakon što se oglašivačka industrija preselila na Internet. I Jackson je tu jasan, da bi održali tradiciju i važni dio lokalnog života, tražilice i društvene mreže na kojima se pojavljuje sadržaj sa stranica lokalnih web izdanja moraju tu besplatnu korist za sebe nekako vratiti i obeštetiti lokalne izdavače novina.


Da ovakav sustav gdje vlast obvezuje internetske kompanije da dogovore kompenzaciju dokazuje i prošlotjedni izvještaj australske vlasti u kojem se ističe da je sklopljeno preko 30 ugovora kojim će australski lokalni mediji primati financijsku kompenzaciju internetskih tvrtki.


Prijedlog zakona će uskoro pred novozelandski parlament, gdje se očekuje da će proći bez problema s obzirom da prijedlog dolazi od vladajuće laburističke stranke lijeve provenijencije koja drži većinu u parlamentu.


Zanimljivo, ovakav zakon u Australiji donijela je većina pod vodstvom Liberalne stranke, čiji se čelnik Scott Morrison svrstavao desno od političkog centra.