39 sekundi leta iznad Marsa

Helikopter Ingenuity ušao u povijest prvim kontroliranim letom na nekom drugom planetu osim Zemlje

T.I.

Foto: NASA

Foto: NASA

Prva demonstracija leta Ingenuityja bila je autonomna - pilotirana sustavom navođenja, navigacije i upravljanja sustavom koji pokreće algoritme koje je razvio tim iz JPL-a. Budući da se podaci moraju poslati i vratiti s Crvenog planeta na stotine milijuna kilometara pomoću orbitalnih satelita i NASA-ine Deep Space mreže, helikopterom se ne može upravljati džojstikomMali NASA-in helikopter Ingenuity, težak 1,8 kg i 49 cm visok ispisao je danas povijest leteći iznad kratera Jezero na Marsu. To je prvi let u povijesti kontroliran ljudskom rukom iznad nekog drugog planeta osim Zemlje.


Tim koji stoji iza Ingenuityja u NASA-inom Jet Propulsion laboratoriju (JPL), u južnoj Kaliforniji, potvrdio je da je let uspio nakon što je dobio podatke iz helikoptera putem NASA-inog rovera Perseverance Mars.


“Ingenuity  je posljednja u dugoj tradiciji NASA-inih projekata kojima se postižu ciljevi istraživanja svemira koji su se nekada smatrali nemogućim” – rekao je vršitelj dužnosti NASA-inog administratora Steve Jurczyk.
X-15 (raketni avion s kraja 50-ih i početka 860-ih godina – op.a.), bio je putokaz za Space Shuttle. Mars Pathfinder (robotski svemirski brod s kraja 90-ih), i njegov rover Sojourner učinili su isto za tri generacije Marsovih rovera. Ne znamo točno kamo će nas Ingenuity odvesti, ali današnji rezultati pokazuju da nebo – barem na Marsu – možda nije granica” – slikovito je najavio nova dostignuća NASA-e Jurczyk.


Helikopter na solarni pogon, prema podacima visinomjera koji prenosi Sci Tech Daily, popeo se na propisanu maksimalnu nadmorsku visinu od 3 metra i zadržao stabilno lebdjenje 30 sekundi. Zatim se spustio, dodirnuvši natrag površinu Marsa nakon što je zabilježio ukupno 39,1 sekunde leta.


Članovi NASA-inog helikopterskog tima u NASA-inom Jet Propulsion laboratoriju čekaju podatke o letu s Marsa. Foto: NASA

Prva demonstracija leta Ingenuityja bila je autonomna – pilotirana sustavom navođenja, navigacije i upravljanja sustavom koji pokreće algoritme koje je razvio tim iz JPL-a. Budući da se podaci moraju poslati i vratiti s Crvenog planeta na stotine milijuna kilometara pomoću orbitalnih satelita i NASA-ine Deep Space mreže, helikopterom se ne može upravljati džojstikom i njegov let nije mogao biti praćen sa Zemlje u stvarnom vremenu.


Let je bio ispunjen nepoznanicama. Crveni planet ima znatno nižu gravitaciju – jednu trećinu Zemljine – i izuzetno tanku atmosferu sa samo 1% tlaka na površini u odnosu na naš planet. To znači da je relativno malo molekula zraka s kojima Ingenuityjeve dvije rotorske lopatice široke 1,2 metra mogu interakcijom postići let. Helikopter sadrži jedinstvene komponente, kao i gotove dijelove nabavljive na tržištu – mnoge iz industrije pametnih telefona – koji su prvi put testirani u dubokom svemiru s ovom misijom.


Mjesto, „polje“ na kojem je Ingenuity poletio s Marsa i sletio na njega nakon 39 sekundi leta, dobio je i svoje ime.


“Sada, 117 godina nakon što su braća Wright uspjela izvesti prvi let na našem planetu, NASA-in helikopter Ingenuity uspio je izvesti ovaj nevjerojatan podvig na drugom svijetu. Iako ova dva simbolična trenutka u povijesti zrakoplovstva možda razdvaja dugo vrijeme i 173 milijuna kilometara svemira, oni će sada zauvijek biti povezani. Kao hommage dvojici inovativnih proizvođača bicikala iz Daytona, ovo prvo od mnogih uzletišta na drugim svjetovima sada će biti poznato kao Polje braće Wright“ – obznanio je NASA-in tajnik za znanost Thomas Zurbuchen.