Nakon dvije godine

Google vratio jednostavnu, ali važnu značajku kompasa u svoje karte na Android telefonima

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Povratak kompasa objavljen je tek kao crtica u nizu drugih nadogradnji popularnih  Google mapa, ali čini se po komentarima, korisnicima je ova najjednostavnija značajka i najbitnijaNakon dvije godine izbivanja, Google vraća  kompas na Google mapama u Androidu.  U objavi Googlea koja je zapažena na Android Police, stoji da se Google odlučio vratiti kompas zbog velike potražnje (i pritiska) korisnika za tom značajkom. Povratak kompasa objavljen je tek kao crtica u nizu drugih nadogradnji popularnih  Google mapa, ali čini se po komentarima, korisnicima je ova najjednostavnija značajka i najbitnija.


Od drugih novih značajki, malo njih je – recimo to tako – globalno i tiče se svih područja na planeti. U lokalne se ubrajaju navigacije u zatvorenim prostorima u velikim trgovačkim centrima i integracije s kartama dobavljača hrane, ograničene na SAD.


Od onih koje bi se mogle ticati i nas na ovim prostorima, Google Maps će uskoro uključivati značajke koje će upozoriti putnike s alergijama da dolaze u područja gdje cvjetaju ili rastu biljke koje mogu izazvati alergijsku reakciju. Nova je i značajka ukazivanja na vrijeme u određenim područjima. Obje značajke napravljene su tako da ne generiraju originalne Google podatke već ih preuzimaju sa specijaliziranih partnerskih web lokacija kao što su The Weather Company i AirNow.gov u vizualnom preklapanju. Novi „slojevi“ izvest će se na Androidu i iOS-u “u narednim mjesecima”, s vremenskim slojem koji će biti dostupan globalno, a kvaliteta zraka bit će zasad ograničena na Australiju, Indiju i SAD.
Uglavnom, za sigurniju navigaciju u prostoru najveća je ipak novost povratak kompasa u Android. Kad ga je Google uklanjao 2019. godine objasnili su da žele raščistiti ekran. No, zanimljivo, učinili su to samo na uređajima koji koriste Android kao operacijski sustav. Na Appleovom iOS-u značajka je ostala netaknuta čitavo vrijeme. Sad je pogreška i nepravda ispravljena. Potrebno je samo preuzeti najnoviju verziju Google Mapsa 10.62 i ponovno ćete vidjeti malu karakterističnu ikonicu kompasa.