Sankcije djeluju

Globalni izvoz čipova u Rusiju pao za 90 posto pod pritiskom SAD-a i saveznika

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

„Što ako otkrijemo da SMIC ili neke druge velike kineske tvrtke opskrbljuju Rusiju s čipovima? Ugasit ćemo ih i možemo to učiniti - bila je oštra američka ministrica trgovineIako ne sudjeluje direktno u vojnim operacijama kako bi pomogao Ukrajini da odbaci agresora uz svoje zemlje, Zapad ipak na mnogo frontova pokušava zaustaviti ili bar usporiti ruski ratni stroj.


Jedan od načina su svakako sankcije svih vrsta, trgovinski embargo koji se odnosi i na tehnologiju. Kao što je poznato, i prije invazije na Ukajinu, svijet se mučio s nedostatkom čipova, posebno je od prekida lanca opskrbe patila auto-industrija, pa i ona u Rusiji, a sad će za njih biti još gore.


Naime, danas je – kako prenosi Reuters – američka ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila da je globalni izvoz poluvodiča u Rusiju pao za 90 posto otkako su Sjedinjene Države i saveznici uveli kontrolu izvoza Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.
To možda ne pogađa toliko sektor auto-industrije u Rusiji jer je njihov najveći proizvođač automobila AvtoVAZ pod kojim je i Lada kao najprodavaniji brend u Rusiji, najavio jednostavno rješenje proizvodnje automobila s manje ili čak bez elektronike kao u doba prije 90-ih godina prošlog stoljeća, no sofisticiranije industrije poput one proizvodnje zrakoplova bi mogle jače patiti.


“Rusija bi mogla biti prisiljena prizemljiti između pola i dvije trećine svojih komercijalnih zrakoplova u sljedeće četiri godine jer će ostati bez rezervnih dijelova i biti prisiljena rastavljati jedne da bi letjeli drugi“ – rekla je Raimondo na godišnjoj konferenciji Ministarstva trgovine.


Sankcije i obustava izvoza poluvodiča u Rusiju očito funkcionira i širi se uz prisilu i onih država koje se ne slažu s embargom prema Rusiji. Misli se tu prije svega na Kinu. Naime, sve je veći broj kineskih kompanija koje je Bidenova administracija stavila na crnu trgovinsku listu zbog navodne podrške ruskoj vojnoj industriji. Jučer je to napravila s pet kineskih tvrtki.


Čak i Kinezima nije svejedno hoće li doći na udar sankcija SAD-a jer im to „ranjava“ prosperitet, dovoljno je sjetiti se pada posla moćnog Huaweia nakon što se našao na udaru američke administracije za navodnu industrijsku špijunažu i suradnju s kineskom vojskom.


Ministrica trgovine SAD-a je bila vrlo oštra po pitanju mogućnosti da Kina i dalje opskrbljuje Rusiju s čipovima, najavivši oštre poteze.


„Što ako otkrijemo da SMIC (jedan od najvećih proizvođača čipova na svijetu – op.a.) ili neke druge velike kineske tvrtke opskrbljuju Rusiju s čipovima? Ugasit ćemo ih i možemo to učiniti, jer je gotovo svaki čip u svijetu i u Kini napravljen pomoću američke opreme i softvera“ – zaključila je oštro ministrica Gina Raimondo.