Trumpova ostavština

Gasi li se TikTok u Americi? Danas istječe Trumpov rok za njegovu prodaju američkim tvrtkama

Tihomir Ivka

Foto: Reuters/iStock

Foto: Reuters/iStock

Hoće li TikTok postati nedostupan od sutra za američke korisnike ako sud ne odgodi izvršenje naredbe američke administracije ostaje otvoreno pitanje. I nije jedinoKako natjerati stranu kompaniju koja ubire profite u vašoj zemlji i posredno uzima novac domaćim tvrtkama? S pozicije najmoćnijeg čovjeka na svijetu po funkciji, Donald Trump je to radio sirovo i grubo. Bez da je ikad potvrđena istinitost njegovih navoda Trump je, baš kao i Huawei, optužio kinesku tvrtku ByteDance koja stoji iza megapopularne platforme za dijeljenje video sadržaja TikTok, da kineskoj vladi daje na uvid podatke o korisnicima na njihov zahtjev. Bez obzira što je TikTok demantirao te navode i argumentirao činjenicom da podatkovni centri TikToka uopće nisu u Kini i ne podliježu kineskim zakonima. No Trump nije odstupao od stava da je TikTok potencijalna ugroza za nacionalnu sigurnost sve dok je u kineskom vlasništvu, pa je više u maniri komunističke planske privrede negoli tržišnih odnosa odredio da bi TikTok mogao poslovati u SAD-u samo pod uvjetom da vlasnici postanu „vrlo američke“ kompanije Walmart i Oracle.


Donald Trump je i inače rekorder među predsjednicima po ovakvom načinu poslovnog intervencionizma. Naime, u posljednjih 30 godina samo su sedam puta američki predsjednici odbili ili osporavali stranim investitorima kupovinu američke tvrtke. Od tih sedam slučajeva Trumpovih je četiri. Naglasak je na tehnološke tvrtke i kineske investitore, a izgovor je uvijek isti: briga za nacionalnu sigurnost.


Bolje upućeni analitičari ostavljaju otvorenom mogućnosti da je u ovom slučaju nacionalna sigurnost izgovor da se dođe do tehnologije algoritama preporuke za korisnike, razvijene u Kini, na čemu – između ostalog – i leži strelovit uspon i uspjeh TikToka.
Uglavnom, suočen s Trumpovim ultimatumom „uzmi ili ostavi“, ByteDance se usaglasio s prodajom TikToka, jedino što su mnoga pitanja ostala visjeti u zraku. Trump je nametnuo i rokove postizanja dogovora i konačne prodaje. Postizanje dogovora oko prodaje već je dva puta odgađan po odluci američkih sudova, a izvršna predsjednička naredba o aktu konačne prodaje istječe danas. Transakcija nije okončana, dapače, u utorak je TikTok zatražio od nadležnog američkog saveznog žalbenog suda da pomakne krajnji rok vlasničkog odvajanja od matične tvrtke ByteDance.


Hoće li TikTok postati nedostupan od sutra za američke korisnike ako sud ne odgodi izvršenje naredbe ostaje otvoreno pitanje. I nije jedino. Čitavo vrijeme Trump je govorio o potpunom preuzimanju vlasničkih udjela, no u procesu ta se priča zamaglila i postala kontradiktorna. Prvo su Walmart i Oracle bili stava da ih ne interesira kupovina više od 20 posto TikTok dionica, što bi bilo daleko od Trumpovoh početnih zahtjeva, a onda je iz Oraclea u javnost došla kombinacija o stvaranju nove tvrtke TikTok Global u kojoj ne bi bilo kineskog vlasništva. Drugim riječima, s 20 posto kupljenih dionica dvije američke tvrtke bi postale vlasnicima 100 posto nove tvrtke TickTok Global.


Otvorenim pitanjem ostaje i spomenuta unikatna TikTok tehnologija, njihovi algoritmi, bez čijeg posjeda novi američki vlasnici zapravo ne bi raspolagali esencijalnom vrijednošću TikToka. Analitičar Bloomberga prošli tjedan je usporedio kupovinu TikTokom bez njegovih algoritama s kupnjom lanca brze prehrane KFC, ali da stari vlasnik za sebe zadrži 11 tajnih začina koji čine jela prepoznatljivim.


Analitičari procjenjuju da bi se mogao dogoditi upravo taj scenarij: da se ispuni forma prodaje i nova firma TicToc Global postane američka, ali kineski stari vlasnik zadrži tehnologiju algoritama za sebe.


Što bi se moglo dogoditi sutra dao je naslutiti u Bloombergu, profesor prava na Richmond sveučilištu Carl Tobias. „Ili će država financijski kazniti vlasnika TikToka ili će se administracija odlučiti za drakonskim potezom zabrane, odnosno nedostupnosti TikToka, samo je pitanje želi li ići tako daleko. No, čini mi se da će vlast danas do ponoći otići srednjim putem i produžiti krajnji rok za prodaju.“