Sretna Alba

Fotka jedinog albino orangutana na Zemlji: Pronašli su je pothranjenu i bolesnu, a sad uživa

P. N.

FOTO/BOS Foundation, Facebook

FOTO/BOS Foundation, Facebook

Plavooki krzneni primat bio je vrlo pothranjen, dehidriran i prekriven parazitima.Jedini poznati albino orangutan na Zemlji, nedavno je fotkan u tropskoj šumi na Borneu. Fotka orangutana koji izgleda vrlo zdravo i simpatično, stiže godinu dana nakon što su životinju pustili natrag u divljinu.


Njezino je ime Alba (latinski za “bijelo”), a 2017. godine ga je spasila Zaklada za boljitak orangutana na Borneu. Pronašli su ga izgladnjelog i u kavezu gdje je držan kao kućni ljubimac u selu Tanggirang.


Plavooki krzneni primat bio je vrlo pothranjen, dehidriran i prekriven parazitima. Stručnjaci su pretpostavili da je sirota ženka odvojena od majke prije zatočeništva. U trenutku pronalaska, Albu nisu mogli vratiti u divljinu zbog brojnih bolesti koje su je mogle pretvoriti u laku žrtvu za predatore.
Primati s albinizmom mogu patiti od lošeg vida i sluha, a suočeni su i s većim rizikom od razvoja raka kože, kasnije u životu. 


Nakon što se Alba popunila i ozdravila, zaklada ju je vratila u Nacionalni park Bukit Baka Bukit Raya, 18. prosinca 2018. godine. Orangutan je u divljinu pušten psihički i fizički snažniji te pun znanja o tehnikama preživljavanja. Vjeruje se da je ženka stara šest godina i nosi elektronsku oznaku pomoću koje je medicinski tim konstantno prati. UNILAD prenosi da zaključuju kako je Alba u odličnom stanju.


Zaklada za boljitak orangutana na Borneu (BOSF) posljednji je put promatrao Albu u veljači, što je bilo vrlo toplo okupljanje s tri upravo puštena orangutana.  Nakon što su tri orangutana puštena u divljinu, jedan od njih, Unyu, susreo se s Albom u šumi. Dvije su ženke živjele zajedno i poprilično su se povezale tijekom boravka u Rehabilitacijskom centru Nyaru Menteng.