Internetski div

Facebook postao peta američka tvrtka tržišne vrijednosti veće od bilijun dolara

T.I.

Foto: Flickr/Anthony Quintano

Foto: Flickr/Anthony Quintano

Unatoč velikim skandalima, Facebook se uspio oporaviti i neprestano povećavati prosječni prihod po korisniku. U odnosu na srpanj 2018. godine cijena dionice je narasla za više od 90%, a u tome je određenu ulogu imala COVID-19 pandemijaTek što je američki sud jučer odbacio dvije odvojene tužbe protiv Facebooka, tvrtka je, zajedno sa svojim odjelima kao što su Messenger, Instagram, WhatsApp i Oculus, po prvi put u svojoj povijesti premašila bilijun dolara tržišne kapitalizacije. Ako je nekome lakše pojmiti kolika je to brojka, bilijun je tisuću milijardi.


Američki okružni sudac James Boasberg iz Washingtona presudio je da Federalna komisija za trgovinu (FTC) nije ponudila dovoljno argumenta u tvrdnjama da Facebook ima monopol budući da navodno kontrolira više od 60% tržišta socijalnih mreža. Međutim, FTC ima 30 dana da podnese žalbu i pokuša ponovno.


„Usluge (društvenih mreža) besplatne su za upotrebu, a točne mjere i granice onoga što čak i predstavlja uslugu (socijalnog umrežavanja) nisu kristalno jasne. Nesposobnost FTC-a da pruži bilo kakve pokazatelje mjernih podataka ili metoda koje je koristio za izračunavanje tržišnog udjela Facebooka čini njegovu neodređenu tvrdnju previše špekulativnom da bi se s tužbom moglo ići dalje”, rekao je Boasberg u svojoj presudi koju prenosi New York Times.
Sudac je odbio odvojeno i tužbu čak 46 saveznih država kojom se osporava Facebookova kupnja Instagrama 2012. godine i WhatsAppa 2014. godine, iz razloga što su predugo nakon kupnje čekali da iznesu svoje prigovore. Državni odvjetnici tvrdili su da je Facebook kupio te tvrtke kako bi ugušio konkurenciju. Savezne države nisu pozvane na žalbeni postupak.


Prema Yahoo Financeu, nakon povoljne presude vrijednost dionica diva društvenih medija narasla je za 4,2 posto, odnosno sve do 355,64 dolara po dionici, a tržišna kapitalizacija bila je dosegla 1,008 bilijuna američkih dolara što je učinilo Facebook petim američkim bilijunašem. Zanimljivo, sve tvrtke u tom društvu su tehnološke, izravno ili neizravno vezane za internet: Apple, Microsoft, Amazon, i Alphabet koji je matična tvrtka Googlea. Tvrtka, čiji je suosnivač kontroverzni Marc Zuckerberg, ujedno je najmlađa u toj 13-znamenkastoj ekipi divova, postoji tek 17 godina.


Inače, Facebook je prvi put izašao na burzu u svibnju 2012. godine, debitirajući s tržišnom kapitalizacijom od „samo“ 104 milijarde dolara. Tvrtka je 2018. godine pretrpjela ogroman pad vrijednosti dionica od 19% uzrokovan brojnim skandalima, uključujući curenje podataka, nekontroliranje lažne vijesti na platformi i, najvažnije, skandal Cambridge Analytica – u kojem je podatkovna tvrtka nepropisno pristupila podacima 87 milijuna korisnika Facebooka i koristila ih za ciljane oglase Donalda Trumpa tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine.


Unatoč velikim skandalima, Facebook se uspio oporaviti i neprestano povećavati prosječni prihod po korisniku. U odnosu na srpanj 2018. godine cijena dionice je narasla za više od 90%, a u tome je određenu ulogu imala COVID-19 pandemija s obzirom da su se korisnici sve više oslanjali na društvene mreže kako bi održavali kontakt.


Iako Facebook gotovo sav prihod ostvaruje od personaliziranih reklama koje se prikazuju korisnicima društvenih mreža, tvrtka također ima rastući hardverski posao gdje razvija proizvode poput uređaja za video pozive Portal, Oculus slušalica za virtualnu stvarnost i pametnih naočala, koji bi trebali biti objavljeni negdje tijekom ove godine.


Odbacivanje tužbe prvi je veliki udarac saveznim i državnim regulatorima koji su prošle godine pokrenuli sijaset postupaka protiv velikih tehnoloških tvrtki u nastojanju da zauzdaju masivnu tržišnu moć i nadmoćne pregovaračke pozicije internetskog diva.


Bez obzira na to, jasno je da Facebook nije izvan dometa FTC-ovog parničnog nišana. Službena sudska odluka sugerirala je da postoje čvršći razlozi za prigovor koji bi imao težinu i odbacila je Facebookovu tvrdnju da FTC nije imao ovlast podnijeti daljnju žalbu iz tih razloga.