Toplo-hladno

Elon Musk najavio da će se njegovi Tesla automobili (opet) moći kupiti bitcoinom

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Jedno je sigurno, kad je objavljeno da će se bitcoinom moći kupiti automobil Tesla, njegova je vrijednost skočila, kad je Musk objavio da više neće, bitcoin je pao. Nakon današnje objave, ne treba sumnjati da će se obrazac ponovitiProizvođač električnih automobila Tesla Inc najvjerojatnije će ponovno pokrenuti prihvaćanje bitcoina kao sredstva plaćanja nakon što obavi dubinsku analizu količine obnovljive energije koja se koristi za kopanje valute, prenosi Reuters današnju izjavu izvršnog direktora Elona Muska.


Ovom izjavom drugi najbogatiji čovjek na svijetu nastavlja svoju „toplo-hladno“ igru prema bitcoinu, neposredno utječući na rast ili pad vrijednosti te najpoznatije kriptovalute. Naime, ova izjava izrečena na konferenciji „B Word“ dolazi nakon što je u svibnju iz Tesle poručeno da više neće primati bitcoin kao sredstvo plaćanja za njihove automobile, što bi bilo u redu da je praksa plaćanja kriptovalutom trajala neko vrijeme. Problem, i naznaka manipulacije sastojki se u tome što je Tesla bitcoin kao sredstvo plaćanja prihvatila manje od dva mjeseca prije.


“Želio sam malo više dubinskih analiza kako bih potvrdio da je postotak korištenja obnovljive energije najvjerojatnije 50% ili veći te da postoji trend povećanja tog broja kako bi Tesla nastavila prihvaćati bitcoin” – pojasnio je Musk podsjećajući da se Tesla okrenula od Bitcoina nakon što je zaključeno da se na rudarenje troši previše energije koja dolazi iz neobnovljivih izvora. Zanimljivo, takva dubinska analiza i briga za planet nije bila predmet pažnje u vrijeme kad je Musk zajedno s Teslom prvi put prihvaćao bitcoin kao sredstvo plaćanja.
Jedno je sigurno, kad je objavljeno da će se bitcoinom moći kupiti automobil Tesla, njegova je vrijednost skočila, kad je Musk objavio da više neće, bitcoin je pao. Nakon današnje objave, ne treba sumnjati da će se obrazac ponoviti.


“Misija Tesle je ubrzavanje uporabe održive energije. Ne možemo biti tvrtka koja to čini, a u isto vrijeme ne voditi odgovarajuću brigu o karakteru energije koja se troši za rudarenje bitcoina” – rekao je Musk. Inače, kako navodi Reuters, Musk je rekao kako, osim što njegove tvrtke Tesla i SpaceX posjeduju određenu količinu bitcoina, i on osobno posjeduje bitcoin, ali i ethereum i dogecoin.


„Možda napumpavam, ali ne dampiram“ – rekao je Musk odbacujući sumnje da „pumpa“ namjerno kako bi kriptovalute postigle veću vrijednost, pa da onda može zaraditi na njima. Decidirano je rekao da ne vjeruje u tu vrstu manipulacije podizanja vrijednosti, pa prodaje.


„Zaista bih želio da bitcoin uspije“ – zaključio je Elon Musk iako mnogi neće povjerovati u tu njegovu tvrdnju.