Google na mukama

Drugi tjedan u proceduri australski zakon kojim će Google i ostali morati plaćati “paušal” medijskim izdavačima

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Ako zakon prođe, Australija će biti prva zemlja sa ovakvim zakonom koji obavezuje internetske divove na plaćanje paušala medijima u izravnom dogovoru. Ako on izostane, država će imati supervizora koji će onda odrediti poštenu cijenu za korištenje medijskog sadržajaKao što se zapravo i očekivalo, danas je australska vlada objavila da zakon – po kojem će internetski divovi poput Googlea i Facebooka morati plaćati lokalnim izdavačima naknadu za pojavljivanje njihovih sadržaja na internetskim platformama – ide u proceduru donošenja drugi tjedan.


Drugim riječima, prijetnje Googlea da će zbog toga jednostavno napustiti Australiju, pa onda taktika da pokrene vlastitu news platformu koju će puniti sadržajem u suradnji s australskim izdavačima s kojima postigne dogovor, nisu uspjele.


Australska vlada ostala je nepokolebljiva u cilju da zaštiti svoj slobodni medijski prostor kao jedan od garancija da će demokracija ostati zdrava i da se nađe modus vivendi kako da mediji dođu do dijela reklamnog kolača u okolnostima kad se većina reklamnog prostora preusmjerava na internetske društvene mreže koje pak dio popularnosti mogu zahvaliti i (besplatnom) šeranju medijskog sadržaja u koji je netko drugi uložio novac i trud.
Ako zakon prođe, Australija će biti prva zemlja sa ovakvim zakonom koji obavezuje internetske divove na plaćanje paušala medijima u izravnom dogovoru. Ako on izostane, država će imati supervizora koji će onda odrediti poštenu cijenu za korištenje medijskog sadržaja.


“Parlament će razmatrati nacrt zakona od 15. veljače 2021.” – prenosi Reuters izjavu australskog ministra financija Josha Frydenberga.


Koliko je poznato i vlast i oporba su za ovakvo zakonsko rješenje pa se može očekivati da će biti donesen ovaj mjesec, kao prvi ovakve vrste u svijetu. Nakon Australije – a to je ono zbog čega se Google i najžešće opirao – za očekivati je da će istim putem krenuti i ostale svjetske države.


Ako se Google zaista i povuče s australskog područja, to će samo biti voda na mlin njihovoj konkurenciji. Premijer Scott Morrison je već prije rekao da Microsoft jedva čeka da uskoči na Googleovo mjesto, a ovih su dana i službeno potvrdili da njihov „search engine“ Bing može tehnološki popuniti prostor koji Google napusti. Treba imati na umu i da je Miscosoftov pretraživač Edge bitno poboljšan u posljednjoj inačici, baziran na Googleovom open source softveru Chromium, što mu je pomoglo da se po performansama približi Googleovom pretraživaču Chrome koji je neupitno najpopularniji i najkorišteniji proizvod te vrste u svijetu.


Google se i dalje nada da može promijeniti sadržaj zakona nakon što su njihovi amandmani na zakon izneseni pred povjerenstvom gornjeg doma australskog parlamenta odbijeni.


„Veselimo se povezivanju s australskim parlamentarcima kroz parlamentarni proces da predočimo zašto smo zabrinuti i što bi bilo dobro učiniti da sve strane budu zadovoljne“ – izjavila je Lucinda Longcroft, direktorica javnih politika i suradnje s vladom Australije i Novog Zelanda. Reuters navodi kako iz australske vlade nisu htjeli komentirati ovu izjavu, što i nije čudno jer je premijer Morrison prije bio vrlo jasan govoreći da u Australiji zakone donose Australci.