Društveni jaz sve veći

Deset posto najbogatijih Amerikanaca drži 89 posto svih američkih dionica

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Ukupno bogatstvo najbogatijih 1 posto sada premašuje 32 posto ukupnog bogatstva, što je rekord. Gotovo 70 posto njihovog bogatstva stečenog u posljednjih godinu i pol dana - jedan od najbržih procvata bogatstva u novijoj povijestiCOVID-19  je između ostalog kod Amerikanaca izazvao povećanu aktivnost kod ulaganja u dionice, djelomično zbog viška vremena u u vrijeme izolacije, malo zbog viška novca koji se akumulirao kad je sve bilo zatvoreno. No, ovaj je fenomen istovremeno povećao jaz između elite i niže srednje klase. Naime, prema najnovijim podacima Federalnih rezervi, najbogatijih 10% Amerikanaca sada posjeduje 89% svih američkih dionica, što je rekordno visoka vrijednost koja naglašava ulogu burze u povećanju nejednakosti u bogatstvu.


Najbogatijih 1 posto koji ulažu na američko tržište dionica posljednjih 4-5 desetljeća zaradilo je više od 6,5 bilijuna dolara tijekom pandemije Covid-19, dok je „donjih“ 90 posto uprihodilo 1,2 bilijuna dolara. Udio korporativnih dionica i uzajamnih fondova u vlasništvu prvih 10 posto dosegao je rekordnu vrijednost u drugom tromjesečju, dok su ostali Amerikanci posjedovali oko 11 posto pojedinačno držanih dionica, u odnosu na 12 posto prije pandemije.


Tržište dionica, koje se gotovo udvostručilo od pada u ožujku 2020. godine i povećalo se za gotovo 40 posto od siječnja 2020. godine, bilo je glavni izvor stvaranja bogatstva u Americi tijekom pandemije – ali i glavni pokretač nejednakosti. Prema podacima Federalnih rezervi, ukupno bogatstvo najbogatijih 1 posto sada premašuje 32 posto ukupnog bogatstva, što je rekord. Gotovo 70 posto njihovog bogatstva stečenog u posljednjih godinu i pol dana – jedan od najbržih procvata bogatstva u novijoj povijesti – došlo je putem dionica.
Do rastuće koncentracije bogatstva dolazi unatoč tome što su milijuni novih ulagača prvi put došli na burzu tijekom pandemije, što su mnogi nazvali “demokratizacijom” burze i poslovanja dionicama. Robinhood, američka tvrtka za financijske usluge, ima 22 milijuna ulagača od kojih je gotovo polovica na platformu stigla unazad dvije godine, a većinu tih novih računa drže mladi ulagači. Međutim iako tržište dionica može biti u širi krug i broj vlasnika dionica, dobici i bogatstvo koje stvara nisu šire distribuirani.


– „Iako vojska novih ulagača može biti brojna, oni su i dalje mali, s prosječnom veličinom računa na Robinhoodu, od oko 4.500 USD. Kad tržišta porastu, imat će daleko manji prihod od bogatijih ulagača sa stotinama tisuća ili čak milijuna dionica. Mnogi od mlađih ulagača također su kupovali po višim cijenama, u usporedbi s većim ulagačima koji su godinama na tržištu” – rekao  je Steven Rosenthal, viši suradnik Centra za poreznu politiku Urban-Brookings.


Također, mnogi od novih ulagača imaju više trgovački mentalitet – brzo kupuju i prodaju dionice, u nadi da će se brzo obogatiti. Iako strategija može stvoriti novopečene milijunaše, u pravilu ona rezultira gubicima, ili barem nižim prinosima u odnosu na one ulagače koji jednostavno kupuju i drže dugoročno. To potvrđuju i brojke Federalnih rezervi prema kojima je između siječnja 2020. i lipnja 2021. godine vrijednost dionica najbogatijih 10 posto ulagača narasla za 43 posto, dok su ostali imali rast od 33 posto.