Tko bi to rekao

Današnjim letom filmske ekipe na ISS, Rusi, a ne Amerikanci, snimit će prvi igrani film u svemiru

T.I.

Foto: Roscosmos

Foto: Roscosmos

Danas bi u pet do 11 s lansirne rampe Baikonur kozmodroma u Kazahstanu na ISS trebali poletjeti glumica Yulia Peresild i redatelj Klim Shipenko. Filmski dvojac na ISS će provesti 12 dana kako bi snimili kadrove za potrebe filma „The Challenge“Rusi, odnosno Sovjeti su imali prvi satelit u orbiti, prvog čovjeka u svemiru, prvu ženu u svemiru, prvu svemirsku postaju…, no Amerikanci su ostvarili ultimativni cilj i prvi hodali Mjesecom. Zanimljivo, s obzirom na duh i kulturu kako nisu došli do toga da u svemiru budu u još nečemu prvi, da snime prvi film u orbiti. Pored svih Camerona, Spielberga, Scottova i ostalih holivudskih asova koji ne poznaju kreativne granice i pristaju na svakojake izazove, na kraju će Rusi ipak biti ti koji će prvi snimati film u svemiru na međunarodnoj svemirskoj postaji ISS.


Naime, danas bi u pet do 11 s lansirne rampe Baikonur kozmodroma u Kazahstanu na ISS trebali poletjeti glumica Yulia Peresild i redatelj Klim Shipenko u pratnji profesionalnog ruskog astronauta Antona Shkaplerova. Filmski dvojac na ISS će provesti 12 dana kako bi snimili kadrove za potrebe filma „The Challenge“ u kojem liječnica ima misiju da spasi život astronauta.


Dakako, produkcija će biti minimalistička, redatelj Shipenko će sam upravljati kamerom, biti zadužen za make up, svjetlo, zvuk…, sve ono što na normalnom setu radi mala vojska suradnika.
Iako se veći dio radnje filma se događa na Zemlji, u ovom potezu politički analitičari vide dosta simbolike, kao novi začin u vječnom rivalstvu Rusije i SAD-a što se tiče svemirske utrke.


Kako pišu na Euronews, ovaj let s jakim marketinškim efektom pokušaj je da se poboljša uzdrmana reputacija ruske svemirske agencije Roscosmos koja je u posljednje vrijeme opterećena korupcijskim skandalima, neuspješnim projektima kao i  teškim udarcem od strane Muskovog Space X-a koji je svojim teškim raketama izgurao Roscosmos iz pozicije monopolista „prijevoznika“ posada na i s Međunarodne svemirske postaje. To što njihov Soyuz nije jedini koji prevozi astronaute nije samo udarac na ponos, već znači i financijski gubitak jer svaki takav let do ISS-a je Amerikancima naplaćivan 86 milijuna dolara po astronautu.


“Spremni smo. Iako smo, naravno, nervozni. I zato se stalno podržavamo. Nitko još nije imao ovo iskustvo. Uvijek je teško i zastrašujuće biti avangarda, ali vrlo je zanimljivo!” – napisala je Yulia Peresild na svom Instagram profilu koji vrvi fotografijama vezanim uz ovu povijesnu filmsku misiju. 


Ako sve prođe u redu let do ISS trajat će oko tri sata. Na brodu će im dobrodošlicu zaželjeti zapovjednik francuske postaje Thomas Pesquet sa svoja tri člana posade Shaneom Kimbroughom, Megan McArthur i japanski astronautom Akihiko Hoshideom koji su na ISS došli SpaceX Dragon raketom. Uz njih tamo su i ruski sunarodnjaci Oleg Novitski i Pyotr Dubrov, već veterani na ISS-u. Oni su na svemirsku postaju došli ruskim Soyuzom zajedno s američkim astronautom Markom Vandeom Heijem. Inače, Vande Hei će kad završi svoju misiju s 353 dana na ISS-u postati američki rekorder za najduži boravak u svemiru u komadu.


Film je zajednički projekt Roscosmosa, državnog Channel One Russia i Filmskog studija Yellow, Black and White.


S obzirom da je Tom Cruise razmatrao ovakvu mogućnost u SAD-u, redatelj Shipenko komentirao je da je šteta da i Cruise ne ide u svemir, po njemu bilo bi izvrsno da može sudjelovati u ovom projektu i da u filmu pomogne ruskoj heroini. Nismo sigurni da u ovoj izjavi nema ironije i prizvuka trijumfalizma.


Iako su glumica Yulia Peresild i redatelj Klim Shipenko izabrani i na osnovu prolaska liječničkih testova i da su prošli određene treninge zadnjih mjeseci, ljudi koji znaju o čemu govore imaju određenih rezervi prema ovakvim letovima. Primjerice, Sergei Krikalev, jedan od najcjenjenijih ruskih kozmonauta protestirao je ne samo što civili „preko reda“ lete u svemir, već i zbog toga što se kozmonauti pripremaju godinama da bi sve prošlo dobro i sigurno, pa ovakvo preskakanje procedure smatra i opasnim.