Pad vrijednosti

Crni petak se za kriptovalute pretvorio u crveni. Sve važne su potonule tijekom jučerašnjeg dana

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Tijekom jučerašnjeg dana vrijednost bitcoina potonula je u minus za više od 6%, spustivši se na razine od oko 54.000 američkih dolara, na kojima se ovom kriptovalutom nije trgovalo od početka lipnja, a padove su doživjeli i etherium, cardano, ripple, solana, dogecoin...Crni petak je postao tradicionalni festival kupovine ne samo u Americi, već i u cijelom svijetu, a ove godine “popusti” su zahvatili i dobar dio tržišta kriptovaluta, uključujući i onu najpopularniju, bitcoin čija je cijena, zajedno sa dionicama diljem svijeta, doživjela značajan pad zbog novih strahova od nove varijante Covid-19.


“Tržište kriptovaluta pogodila je privremena rasprodaja koja odražava onu na globalnom tržištu dionica usred zabrinutosti oko nove varijante Covid-19 koja je otkrivena u južnoj Africi” – smatra kripto investitor i izvršni direktor DeVere Grupe Nigel Green.


Tijekom jučerašnjeg dana vrijednost bitcoina potonula je u minus za više od 6%, spustivši se na razine od oko 54.000 američkih dolara, na kojima se ovom kriptovalutom nije trgovalo od početka lipnja, a padove su doživjeli i etherium, cardano, ripple, solana, dogecoin i većina ostalih vodećih kriptovaluta. Slična s priča dogodila i lani, kada je bitcoin oko Crnog petka izgubio na vrijednosti oko 9%, spustivši se s danas nezamislivo niskih 18.700 na 17.100 dolara.
“Zaboravite crni petak. Današnji dan treba preimenovati u Crveni petak zbog boje cijena dionica na ekranima.” – rekao je za Forbes direktor ulaganja u AJ Bellu, Russ Mould.


Rasprodaja je zapravo počela u ponedjeljak otkada je izbrisano oko 200 milijardi dolara iz kombinirane kapitalizacije tržišta kriptovaluta. Alex Kuptsikevich, viši tržišni analitičar FxPro-a, upozorava da je cijena bitcoina osjetljiva na široka tržišna kretanja, dijelom zbog nedavnih institucionalnih ulaganja koja mogu utjecati i na druge kriptovalute. Međutim, Kuptsikevich također smatra da je bitcoin počeo djelovati kao nešto poput takozvane „imovine sigurnog utočišta“, s malim ulagačima koji kupuju bitcoin u vremenima povećane neizvjesnosti.


“Iz druge perspektive, maloprodajni ulagači razvili su refleks da kupuju kriptovalute zbog straha od koronavirusa, a WHO raspravlja o novim varijantama virusa i ograničenjima zračnog prometa”, objašnjava Kuptsikevich.


Ako govorimo o uzrocima ovog pada na kriptotržištu, teško je izdvojiti neki izolirani događaj koji je potaknuo rasprodaju. Spominju se zabrinutosti ulagača zbog pojave još jednog opasnog soja koronavirusa, pad vrijednosti dolara, i posljedični bijeg ulagača u sigurnije oblike imovine poput obveznica. Neki ulagači u bitcoin i kriptovalute su pak uvjereni da je posljednji krah samo privremen, pogoršan Crnim petkom i praznikom Dana zahvalnosti.