Loš dan za kriptovalute

Bitcoin se sunovratio na najmanju vrijednost od siječnja ove godine

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Iako je Bitcoin u padu od 8 posto u odnosu na posljednja 24 sata, druge glavne kriptovalute poput Etera, XRP-a i Cardana pale su još više, između deset i dvadeset posto. Najviše je pogođen Dogecoin. Svježim ulagačima u ovu kriptovalutu koja je nastala iz šale, u ovom času sigurno nije do smijeha. Naime, Dogecoin se danas prodaje po čak 25 posto manjoj cijeni nego jučerVrijednost najpopularnije kriptovalute Bitcoin je danas po prvi put nakon siječnja pala na razinu ispod 30 tisuća dolara. Pad dolazi dan nakon što je Narodna banka Kine naredila glavnim financijskim institucijama u zemlji da prestanu olakšavati kripto transakcije.


Tako je došao kraj četverotjedne konsolidacije vrijednosti između 30 i 40 tisuća američkih dolara, a potražnja slabe uslijed strahova od regulacije i nedavnog „napada“ Federalnih rezervi.


Podsjetimo se, Bitcoin je zvjezdane trenutke doživio u travnju dostigavši u jednom trenutku vrijednost od čak 64 tisuće dolara, da bi u svibnju već pao za 35 posto zahvaljujući negativnom odjeku priče da rudarenje kriptovaluta loše utječe na okoliš zbog velike potrošnje struje i regulatornog uplitanja kineske vlade.
Početkom lipnja Bitcoin je dobio još malo lošeg publiciteta objavom da je korišten kao sredstvo isplate hakerima koji su ucjenjivali Colonial Pipeline. Prošlog su tjedna američke Federalne rezerve neočekivano prenijele vrijeme prvog povećanja kamatnih stopa na 2023., a i sam Elon Musk je preko društvenih mreža nekoliko puta pokušao poljuljati tržište.


S obzirom na količinu recentnih „napada“ na Bitcoin i kompletno tržište kriptovaluta, teško je ne posumnjati kako se radi o novom pokušaju drastičnog rušenja cijena, nalik onom s kraja 2017. godine kada je Bitcoin pao za oko 80% s prethodno najviših razina.


Cijena je prošli tjedan nakratko dotaknula 40.000 dolara, a u ponedjeljak je ponovno pala, i nastavila put prema dolje. Posljednji pad doveo je do straha da bi na putu moglo biti više gubitaka, jer se stiglo do obrasca poznatog kao “križ smrti” koji obično znači dolazak „bear marketa“, odnosno situacije kad se generalno gubi povjerenje u vrijednost dionica i slobodnog pada u kojem se svi žele što prije riješiti dionica (ili valute), kako bi izbjegli još veće gubitke.


Usprkos nedavnim padovima, Bitcoin i dalje ostaje kao jedno od najprofitabilnijih investicija 21. stoljeća, posebice jer je tijekom posljednje dvije godine stekao mnogo institucionalne podrške. Gledano od sredine rujna i vrhunca u travnju cijena mu je porasla za gotovo 500 posto, a čak i s nedavnim padom je i dalje u porastu za oko 150% tijekom posljednjih 12 mjeseci. No, sve ovisi o tome u kojem ste trenutku investirali u bitcoin. Ako je to bilo u trenutku kad je vrijedio iznad 60 tisuće dolara, u ovome ste trenutku u debelim gubicima.


Iako je Bitcoin u padu od 8 posto u odnosu na posljednja 24 sata, druge glavne kriptovalute poput Etera, XRP-a i Cardana pale su još više, između deset i dvadeset posto. Najviše je pogođen Dogecoin. Svježim ulagačima u ovu kriptovalutu koja je nastala iz šale, u ovom času sigurno nije do smijeha. Naime, Dogecoin se danas prodaje po čak 25 posto manjoj cijeni nego jučer.