Loš tjedan za kriptovalute

Bitcoin potonuo na cijenu ispod 36 tisuća dolara, najnižu razinu od prošlog srpnja

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Središnja banka Ruske Federacije smatra da je glavnina potražnje za kriptovalutama špekulativne naravi te da tržište ima svojstva "Ponzijeve" sheme. Njihova zabrana obuhvatila bi ne samo trgovanje i plaćanje kriptovalutama, nego i poslovanje mjenjačnica i rudarenje kriptovalutaIza bitcoina je još jedan „crveni“ tjedan naglog gubitka vrijednosti. U trenutku pisanja ovog teksta cijena mu je 35,760 dolara, što je pad od gotovo 9 posto u zadnja 24 sata i 17 posto u posljednjih 7 dana. Bitcoin je zadnji put ovako nisko bio krajem srpnja prošle godine.


Siječanj tradicionalno nije povoljan mjesec za tržište kriptovaluta, koje je s negativnim cjenovnim trendom ozbiljnije krenulo u prosincu prošle godine koji se unatoč povremenim „zelenim“ danima nastavio i u 2022. Prema podacima stranice CoinMarketCap, ukupno svjetsko kripto tržište trenutno vrijedi 1,63 bilijuna dolara što je gotovo polovica vrijednosti od 3 bilijuna dolara s početka studenoga prošle godine.


Bolje od bitcoina nisu prošle niti ostale kriptovalute. Ethereum je u jednom danu potonuo za gotovo 14 posto, na 2,490 dolara, Ripple za 14 posto, Cardano za 6 posto, Solana za 18 posto, Polkadot 21 posto, Dogecoin 20 posto.
Nepotrebno je reći da su kripto tržišta nestabilna, međutim, trenutna kretanja cijena glavnih kriptovaluta mogu se povezati s nekoliko nedavnih događaja u kriptoprostoru. Osim zabrinutosti ulagača zbog neizvjesnog tijeka pandemije, ovaj iznenadni značajni pad vrijednosti mogli bi biti uzrokovani slabijim aktivnostima na burzi nakon što su američke Federalne rezerve (FED) uvele visoke kamatne stope i smanjile poticaje. Povećanje kamatnih stopa FED-a u obliku pooštravanja ukupne monetarne politike utjecalo je na neregulirano tržište kriptovaluta.


Na negativan sentiment trgovanja vjerojatno je utjecala i vijest o hakerskom napadu platforme Crypto.com u kojem je bilo kompromitirano 483 računa klijenata, s kojih su napadači pokušali ukrasti ukupno 34 milijuna dolara. Sve popularnija singapurska kompanija, koja je odnedavno glavni sponzor UFC-a i dvorane u kojoj igraju NBA momčadi Los Angeles Lakersi i Clippersi, tvrdi da je napad zaustavila, odnosno da nitko od njihovih klijenata nije ostao bez svojeg uloga.


Gotovo istodobno iz Rusije je stigla najava tamošnje središnje banke da će predložiti vladajućima potpunu zabranu korištenja i rudarenja kriptovaluta na području cijele zemlje, a kao razloge navode prijetnje financijskoj stabilnosti, dobrobiti građana kao i monetarnom suverenitetu Ruske Federacije.


Središnja banka Ruske Federacije smatra da je glavnina potražnje za kriptovalutama špekulativne naravi te da tržište ima svojstva piramidalne, “Ponzijeve” sheme. Njihova zabrana obuhvatila bi ne samo trgovanje i plaćanje kriptovalutama, nego i poslovanje mjenjačnica i rudarenje kriptovaluta, za koje ističu da stvara probleme u opskrbi električnom energijom, pa kao najbolje rješenje za sve te probleme vide potpunu zabranu.


Očito, tržište kriptovaluta pamti i bolje dane, a analitičari smatraju da ukoliko se prodajni pritisak ubrza tijekom sljedećeg tjedna, bitcoin bi mogao potonuti do 30,000 dolara gdje ima jaču „podršku“. Drugi pak govore kako je riječ o kratkoročnoj korekciji koja bi vrlo skoro mogla biti stvar prošlosti, dijelom i zbog prilike koja se ukazala i starim i novim ulagačima.