Nakon radničke pobune

Appleov dobavljač iz Indije kršio niz radnih zakona, pa sad zbraja milijunske štete u uništenim pogonima

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Odmah nakon incidenta vlast države Karnataka umirivala je investitore osuđivanjem nasilja i izražavanjem podrške Wistronu, no čini se da su ipak zauzeli čvršći stav slanjem državne komisije koja je utvrdila niz kršenja zakonaTajvanska kompanija Wistron, ugovorni dobavljač za Apple, prije tjedan dana suočila se s nasilnom radničkom pobunom u svom pogonu pored Bangalorea u južnoj Indiji. Radnici su, ogorčeni neisplatom plaća i nametanjem prekovremenog rada, rušili sve pred sobom u pogonu tvornice moja proizvodi iPhone i nanijeli milijunsku materijalnu štetu, zbog čega je oko stotinu radnika i uhićeno.


Nakon incidenta i štete zbog kojeg je Wistron bio prisiljen zatvoriti pogon, u tvornicu je stigla vladina inspekcija i utvrdila da se tvrtka nije znala ili nije htjela nositi s naglim povećanjem radne snage i pritom je prekršila nekoliko zakona. Povjerenstvo je utvrdilo da je Wistron u kratkom roku ove godine zaposlio 10 tisuća i petsto radnika, doznaje Reuters, iako su imali dozvolu nadležnih državnih organa da u pogonu može raditi upola manje radnika, njih pet tisuća.


„Iako je u pogonu bilo zaposleno 10500 radnika, odjel za ljudske resurse očito nije bio popunjen ljudima koji imaju odgovarajuća znanja o važećem radnom pravu“ – utvrdilo je povjerenstvo nakon incidenta. U izvještaju stoji da postoji velika razlika između prakse koja se provodi u tvornici i zakonskih zahtjeva. Utvrđeno je da su u listopadu u pogonu s osam satnih uvedene dvanaest satne smjene, ali radnicima nije dano do znanja da će to značiti i veće plaće.
Nadalje, u ta dva mjeseca zbog promjene sustava registracije, krivo je bilježena prisutnost radnika. Trtka je plaćala radnike na ugovoru ispod ugovorenih plaća, držala žensku radnu snagu na prekovremenom radu bez legalne autorizacije. Sve se to polako pretvaralo u gnjev mase radnika koji je eksplodirao na vrlo nasilan način. Odmah nakon incidenta vlast države Karnataka, gdje osim Wistrona pogone imaju velike svjetske tvrtke poput Volva i Boscha, umirivala je investitore osuđivanjem nasilja i izražavanjem podrške Wistronu, no čini se da su ipak zauzeli čvršći stav slanjem državne komisije koja je utvrdila niz kršenja zakona.


Ni Wistron ni Apple nisu Reutresu htjeli komentirati nalaz inspekcije koji nepobitno utvrđuje da u tvornici nisu poštivani zakoni.