Više regulacije i kontrole

Američka porezna uprava stavlja šapu na veće transakcije trgovanja kriptovalutama

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Prema procjenama Ministarstva financija, predložena ažuriranja trgovanja kriptovalutama mogla bi prikupiti dodatnih 700 milijardi dolara poreznih prihoda tijekom sljedećih 10 godina, a u desetljeću iza mogla bi donijeti čak 1,6 bilijuna američkih dolaraNedugo nakon jednog od najvećih padova vrijednosti na tržištu kriptovaluta Ministarstvo financija SAD-a je jučer priopćilo kako će zahtijevati da se svaki prijenos digitalne imovine u vrijednosti od 10.000 dolara ili više prijavi Poreznoj upravi (IRS-u).


Krajnji cilj države je da stekne uvid i kontrolu nad većim transakcijama i da na kraju oporezuje digitalnu imovinu, iako je trgovanje kriptovalutama realno i dalje tek vrlo mali dio poslovnih transakcija u SAD-u. Na ovaj način bi se digitalne transakcije više od 10 tisuća dolara izjednačile s gotovinskim transakcijama.


Oporezivanje digitalne imovine zapravo je dio većeg plana kojim bi se povećala kadrovska i izvršna ovlast Porezne uprave s ciljem smanjenja razlike između onoga što je porezni dug prema državi i onoga što zapravo uspije naplatiti. Prema procjenama Ministarstva financija, predložena ažuriranja trgovanja kriptovalutama mogla bi prikupiti dodatnih 700 milijardi dolara poreznih prihoda tijekom sljedećih 10 godina, a u desetljeću iza mogla bi donijeti čak 1,6 bilijuna američkih dolara. Za mnoge promjene koje Bidenova administracija predlaže potrebno je odobrenje Kongresa.
Budući da njegovi demokrati kontroliraju Kongres s malom razlikom, predsjednik Joe Biden je pod pritiskom da pronađe načine kako bi progurao nove prijedloge zakona kojima bi mogao dobiti i republikanske glasove. The American Families Plan jedan je od dva velika prijedloga za povećanje potrošnje koje je predstavio predsjednik, a drugi je American Jobs Plan usmjeren na izgradnju nacionalne infrastrukture i košta oko 2 bilijuna američkih dolara.


Američki demokrati i republikanci postavili su regulaciju kriptovaluta glavnim prioritetom 2021. godine, budući da su velike oscilacije u cijeni Bitcoina i druge digitalne imovine lani izazvale zabrinutost zbog tržišne manipulacije i neinformiranosti sitnih ulagača. S jedne strane, angažman i prisutvo Ministarstva financija i Povjerenstva za reguliranje i trgovanje vrijednosnim papirima (SEC) bi u konačnici mogla biti blagodat za ulagače u kriptovalute.


Nema sumnje da je ovo bio težak tjedan za svijet kriptovaluta budući da je kapitalizacija tržišta nakratko pala za gotovo 40 posto, no oporavak je već započeo što je jasan pokazatelj potencijala kompletnog tržišta.