Dobrodošli u 5G Hrvatsku

5G u Primorsko goranskoj županiji: kako su nove tehnologije potaknule novi val kreativnosti

Vladimir Mrvoš /NL native

Najveća i najbrža 5G mreža u Hrvatskoj uz gigabitne brzine od 12. kolovoza je zahvaljujući Hrvatskom Telekomu dostupna na više od 600 lokacija i za čak 2 milijuna ljudi, a naši sugovornici otkrivaju kako su njezine mogućnosti potaknule brojne nove lokalne projekte u cilju transformacije Primorsko goranske županije u pametnu i održivu regijuNajveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj osigurao je Hrvatski Telekom koji je na nedavno održanoj javnoj dražbi osvojio najviše radiofrekvencijskog spektra.


Zahvaljujući tome, od 12. kolovoza, Hrvatski Telekom je uveo gigabitne brzine kao standard te korisnicima diljem Hrvatske omogućio da uživaju u novoj eri evolucije mobilne mreže. Jedini preduvjet je da imate mobitel koji podržava 5G signal i nalazite se u području pokrivenosti. Pritom od 600 lokacija na kojima HT osigurava 5G mrežu njih čak 149 ili – svaka četvrta radi na 3,6 GHz, čime su na području 12 gradova već sada za čak pola milijuna stanovnika, omogućene još veće gigabitne brzine.


Velike brzine, veći kapaciteti, brži odaziv i široka primjenjivost 5G mreže promijenit će Internet kakav znamo i potaknuti stvaranje dosad nezamislivih usluga i proizvoda koji će nam pojednostaviti i olakšati život i potaknuti gospodarski zamah Hrvatske i razvoj društva.
Budućnost je stigla u Hrvatsku i pogonjena je 5G tehnologijom koja će promijeniti način na koji živimo, radimo, učimo, krećemo se po našim gradovima i zabavljamo. Nalazimo se na prekretnici. Obrazovanje, zdravstvo, poljoprivreda, turizam, promet, zabava I čitave industrije suočene su s dosad nezamislivim promjenama. Gradovi, društva i ekonomije ulaze u novu, gigabitnu eru, a Hrvatsku očekuje gospodarski zamah i rast standarda potaknut digitalizacijom. 5G tehnologija promijenit će gospodarsku sliku Europe. Prema Svjetskoj udruzi mobilnih operatera GSMA, 5G mreža generirat će rast europskog BDP-a od 2,9 posto odnosno 135 milijardi dolara do 2034. godine. Procjenjuje se da će uz 5G tehnologiju biti otvoreno 2.3 milijuna novih radnih mjesta u EU. Internet će biti brži no ikada, čak i 5 Gb/s. Najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj osigurao je Hrvatski Telekom koji među 600 lokacija ima čak 149 stanica s najvećim brzinama u 12 hrvatskih gradova! 5G mreža omogućit će spajanje do milijun uređaja na kvadratnom kilometru, a vrijeme odaziva (latencija) bit će toliko malo da će biti moguća komunikacija mašina u realnom vremenu. Time će se stvoriti pretpostavke za snažni razvoj umjetne inteligencije i zamah četvrte industrijske revolucije koju još nazivamo znanstveno-tehnološkom.


Više neće biti pametni samo naši telefoni. Sve što vidimo oko nas međusobno će komunicirati. Semafori, klupe, parking automati, protupožarni sistemi, aparati za kavu, vodovodi, naši automobili – sve to bit će spojeno na internet i tako nam olakšati i ubrzati život koji će, uz to, postati i sigurniji. Uzmimo primjer vožnje automobila. Poznato je da brzina ljudske reakcije u najboljem slučaju iznosi 200 milisekundi dok automobil povezan s 5G mrežom može reagirati za svega 5 milisekundi. Dakle, gotovo u stvarnom vremenu, a budući da će i semafori biti spojeni na 5G mrežu – više se neće moći dogoditi da proletite na crveno. 5G mreža omogućit će nam IoT rješenja koja će, osim što će paziti na našu sigurnost, štedjeti i naše vrijeme, resurse te – novac.


IOT rješenja štede vrijeme, resurse i novac


Vlasnik ste kafića koji otvara u 7 ujutro, a vaši omiljeni gosti nestrpljivo čekaju kavu već u prvoj minuti radnog vremena?


Uz 5G tehnologiju, aparat za kavu moći ćete zagrijati iz udobnosti vašeg kreveta i tako ubrzati svoje radne procese. Napredna 5G komunikacijska struktura dovest će do revolucionarnih promjena u gotovo svim industrijama koje poznajemo. Naime, kroz veću pouzdanost mreže, brži odaziv te mogućnost povezivanja većeg broja uređaja omogućit će se razvoj inovacija i dostizanje digitalizacijskih ciljeva u svim sektorima, što donosi veliki potencijal cijelom gospodarstvu. Zdravstvo će se promijeniti uz usluge na daljinu, daljinsko praćenje i savjetovanje, zatim razmjenu bolničkih podataka u stvarnom vremenu, ali i kroz poboljšanu komunikaciju između liječnika i pacijenta te automatizaciju u bolnicama koja će smanjiti troškove zdravstvene zaštite. Komunalni sektor i energetika donijet će nam, pak, kombinaciju pametnih brojila i pametne mreže što će omogućiti uštedu energije, a 5G će osigurati i bolje gospodarenje otpadom. Uz nove tehnologije moći će se učinkovitije upravljati vodnim resursima što će smanjiti gubitak vode. U promet dolazi čitav niz pametnih senzora i novih usluga, te s vremenom i korištenje autonomnih vozila.


Čitave industrije uz 5G tehnologiju moći će optimizirati svoje poslovanje i bolje pratiti procese dok će se u poljoprivredi – uvođenjem visoko precizne opreme i senzora, digitalizacijom i korištenjem umjetne inteligencije – maksimizirati prinosi i smanjiti gubici. Pametno upravljanje poljoprivrednim površinama uz 5G tehnologiju imat će dugoročno pozitivne učinke na tlo I okoliš, a uz senzore u prometu smanjit će se i emisije CO2 koje su sektor prometa stavile u fokus napora za borbu protiv klimatskih promjena. Od svega toga imat će koristi cijeli planet.


U Rijeci smo  testirali 5G mrežu HT-a, njezinu brzinu i kvalitetu. Kao uređaj koristili smo 5G mobitel Huawei P40 Pro, a za mjerenje brzine, aplikaciju Speedtest by Ookla. Mogli smo se uvjeriti u zaista velike brzine, koje se postižu s 5G tehnologijom


Kako uz 5G razvijati pametan grad


„Grad Rijeka s komunalnim i trgovačkim društvima spremno dočekuje nove mogućnosti koje nam 5G tehnologija nudi na područjima unaprjeđenja javnih usluga.  Projektni prijedlozi zasnovani na primjenama tehnologija Interneta stvari koji će podatke s pametnih brojila prikupljati te prosljeđivati sustavima temeljenim na algoritmima umjetne inteligencije, u visokom su stupnju industrijskog istraživanja u sklopu Centra kompetencija za pametne gradove. Čitav niz konkretnih rješenja u područjima upravljanja komunalnom infrastrukturom i povezanim uslugama, prvenstveno prometom, vodom i odvodnjom, energetskim sustavima i otpadom, bit će uskoro praktično testiran na području Rijeke. Nadam se da će za punu implementaciju ponuđenih rješenja u Rijeci i Urbanoj aglomeraciji Rijeka postojati odgovarajući izvori EU financiranja s prihvatljivom stopom sufinanciranja iz vlastitih izvora. Ukoliko takav model sufinanciranja izostane, bojim se da u području unaprjeđenja javnih usluga nećemo moći optimalno iskoristiti velike mogućnosti koje nam 5G tehnologija nudi“, kaže Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.


Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke


Razvoj 5G mreže i kvaliteta geoprostornih informacija


 


Implementacija 5G mreže – kao nove generacije mobilnih mreža – važan je korak u procesu digitalne transformacije koja uključuje razvoj Big Data i Cloud koncepata, virtualizacije, uvećane stvarnosti (AR), automatizacije i dijeljenog računanja te umjetne inteligencije (AI),  tehnologija koji pružaju strateške informacije i zaključke kroz podatke generirane milijardama priključenih uređaja.
Razvoj 5G mreže usko je povezan uz geoprostorne informacije, obzirom da točna i kvalitetna lokacijska informacija omogućuje dizajn kvalitetnijih gradova za život, fokusiranih na razvoj javnih usluga i trajnu interakciju s građanima. Visoka frekvencija i smanjena latencija 5G mreže omogućava prijenos golemih količina podataka, ali ima smanjeni doseg na koji negativno utječu građevine i prepreke koje se nalaze na putu. Navedeno stavlja naglasak na kvalitetu geoprostornih informacija i korištenje napredne GIS analitike prilikom izgradnje gušće telekomunikacijske mreže, odnosno pri selektivnom i strateškom pozicioniranju mobilnih antena, kaže Adam Butigan, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Primorsko goranske županije.


Adam Butigan, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje PGŽ-a


S druge strane, 5G mobilna mreža doprinijeti će većoj pouzdanosti i pokrivenosti pozicijskih usluga (GPS), što će omogućiti razvoj tehnologija u segmentima autonomne vožnje, pametnog prijevoza te naprednih prometnih sustava. Točna lokacija spojenih uređaja postat će od kritične važnosti u javnim djelatnostima, kao što su prijevoz i prostorno planiranje te ukazivanju na opterećenja na različite javne servise te infrastrukturu (bolnice, parkirališta i sl.).


Razvoj 5G mreže usko je povezan uz geoprostorne informacije


Adam Butigan


Nove tehnologije, novi val kreativnosti


U 21. stoljeću kreativnost ne znači mnogo bez visoke tehnologije koja omogućuje njeno ostvarenje na takav način da što više ljudi uživa u tehnološkim blagodatima. U Kreativnom odjelu, višestruko nagrađivanoj multimedijskoj produkciji iz Rijeke, uvijek prate nove tehnologije i razvijaju inovacije tako da koriste ono što tek dolazi.


Direktor Davor Pasarić otkrio nam je što ih sada oduševljava i na kakvoj inovaciji sada rade. Oduševile su ih mogućnosti 5G mreže koja otvara nove primjene mobilnih uređaja kakve su do sada bile moguće samo u ograničenom prostoru lokalne mreže. Nova sloboda koju 5G mreža daje brzinom do 10 Gbps i nižom latencijom stvorit će niz novih primjena tehnologije, a oni smatraju da će 5G vrlo brzo postati i nezaobilazni temelj moderne telekomunikacijske infrastrukture.


Trenutno radimo na izuzetno uzbudljivom softveru “e-tinerary” koji koristi neka AI rješenja i koji bi bio teško zamisliv bez super-brze 5G mreže. Radi se o osobnom pomoćniku za mobilnost koji je zasnovan na novoj paradigmi; dosadašnja rješenja su “location based”, tj. daju smjernice temeljem odabira lokacije od strane korisnika, a naše rješenje izvrće takav pristup i u centar stavlja samog korisnika. Naš partner u tom projektu je Hrvatski telekom, uz još niz tvrtki partnera koje čine Smart Ri klaster. Radi se o skupu inovativnih tvrtki koje razvijaju rješenja za “smart city”, tj. pametan grad, a to bi danas bilo nezamislivo bez brze 5G mreže koja dozvoljava visoku propusnost za velike količine podataka, kaže Pasarić.


Davor Pasarić, direktor Kreativnog odjela


Tehnički direktor Goran Paulin otkrio nam je kako su prateći medije pročitali izjavu direktorice Turističke zajednice Kvarnera, Irene Peršić Živadinov, kako je potrebno “naći nove motive dolazaka gostiju”. – Odmah smo uočili potrebu za inovacijama u domeni turizma, no mi kao firma za multimedijsku produkciju i tržišne komunikacije ne možemo utjecati na prirodu, društvo, ekonomiju, klimu, ali možemo na komociju konzumiranja sadržaja i informiranost gosta. I zato smo osmislili e-tinerary, osobnog pomoćnika za mobilnost, kaže Paulin.


U dosadašnjem pristupu korisnik je bombardiran informacijama: putem interneta na raspolaganju mu je šuma informacija kroz koju se mora sam probiti planirajući izlet, vikend ili godišnji odmor. Nerijetko planiranje oduzme više energije i vremena od samog odmora. To je postalo “normalno”, ali zapravo je potpuno krivo.


Problem mogu riješiti osobni pomoćnici, koji dovoljno dobro poznaju naše interese, prema kojima nam mogu isplanirati i organizirati zabavna putovanja. Ali oni koštaju i većini su nedostupni. Drugi problem je što raspoložive informacije često nisu ažurne pa se, unatoč brižljivom planiranju, često nađemo “u krivo vrijeme na krivom mjestu”, propuštajući sadržaje koje bismo rado konzumirali da smo na vrijeme znali za njih. U oba slučaju previše vremena provodimo gledajući u ekran umjesto da maksimalno uživamo u sadržajima na lokacijama, pojašnjava Paulin.


Zato smo promijenili paradigmu i uveli turist-centričan pristup. Uzimajući u obzir interese i bioritam svakog pojedinca, učeći ih uz pomoć umjetne inteligencije, stvaramo virtualne, potpuno personalizirane, osobne pomoćnike, replike nas samih, unaprijeđene organizacijskim sposobnostima. Njihov zadatak je maksimizirati zadovoljstvo turista destinacijom, kako bismo potaknuli potrošnju na destinaciji, preporuku drugima te povratak zadovoljnog gosta koji će uvijek imati “još” za istražiti i konzumirati.


Paulin dodaje kako virtualni pomoćnici kroje personalizirane rute, onako kako bi to činio osobni pomoćnik, ali beskonačno strpljivije, dopuštajući korisniku kontinuiranu promjenu planova – uvijek raspoloživo, u obliku mobilne aplikacije, uz minimum interakcije – i uz “nula kuna” troška. „Korisniku u svakom trenutku dajemo prijedlog sljedeće optimalne aktivnosti i destinacije, sa svim potrebnim vezanim informacijama te bookingom, tamo gdje je potreban. Pritom minimiziramo “screen time” kako bi se korisnici fokusirali na “real-life” iskustvo. Jer zato i dolaze. Cijeli taj sustav oblikujemo prema stvarnim potrebama partnera: od ponuđača usluga/sadržaja na lokaciji, do turističkih zajednica, gradova i regija, težeći sinergiji“.


Budućnost je lijepa i životi će nam biti sve lakši korištenjem 5G mreže


Davor Pasarić


Pasarić se osvrnuo na budućnost koja nezaustavljivo dolazi i kontroverze u dijelu javnosti oko 5G mreže. – Nama u Kreativnom odjelu je sve to pomalo i smiješno – npr. kada čitamo napise nekih skupina o “štetnosti” 5G mreže. Apsurdno je što ljudi koji pišu takve besmislice upravo sada koriste istu tu tehnologiju, samo u prethodnoj generaciji, da bi komunicirali te svoje predrasude – i to ih začudo ne smeta. Mi u šali kažemo: “Ovi mora da su bježali sa satova fizike u srednjoj školi!”  – i nastavimo raditi na našim inovacijama. Ovo je tek početak revolucije mobilnih usluga koja će uslijediti i nema povratka nazad. Budućnost je lijepa i životi će nam biti sve lakši korištenjem 5G mreže, zaključuje Pasarić.


U tijeku je tehnologijom pokretana transformacija PGŽ u pametnu i održivu regiju


Razlikujemo društva i regije koje svoj razvoj baziraju na efikasnosti nasuprot onih koje svoj razvoj temelje na ključnim dimenzijama konkurentnosti – tehnološkoj spremnosti, poslovnoj sofisticiranosti i inovacijama. Upravo je razvoj navedenih dimenzija u fokusu regionalnih javnih politika i ulaganja u sljedećih desetak godina, koji se preklapaju s financijskom perspektivom EU-a, a u kojoj pred Hrvatskom stoje značajna  financijska sredstva iz fondova EU-a namijenjena digitalnoj i zelenoj transformaciji, kaže Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ.


Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ


Novostvorenu vrijednost moguće je generirati isključivo zajedničkim ulaganjima javnoga sektora i tvrtki u istraživanje i razvoj kao izvora podizanja tehnološke sofisticiranosti i životnoga standarda. Utjecaj globalizacije i naprednih tehnologija sve više povećava jaz između razvijenih i manje razvijenih regija. Želimo li ostati konkurentni potrebno je značajnije ulaganje u tehnologiju, kompetencije, vještine i znanja ljudi.


Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije među svoje ključne prioritete uvrstila je proaktivnu podršku transformaciji PGŽ u pametnu i održivu regiju. Ostvarenju ovog vrlo ambicioznog cilja doprinosi činjenica da su PGŽ, njezini gradovi i otoci, nacionalni digitalni predvodnici u mnogim područjima. Rijeka je već dugi niz godina digitalni šampion zahvaljujući brojnim inovativnim servisima na raspolaganju građanima i tvrtkama.  Otoci Krk, Cres i Lošinj hrvatski su predvodnici digitalne transformacije otoka što se prvenstveno ogleda kroz razvoj elektromobilnosti te iznadprosječnu kvalitetu upravljanja komunalnim uslugama, prvenstveno vodnim sustavom i primarnom selekcijom otpada, po čemu su i nacionalni lideri. Na otoku Unije, putem vrlo uspješnog EU projekta Insulae događa se značajna transformacija ovog piktoresnog otoka u samoodrživi otok po pitanju energije i vodoopskrbe, što ovaj otok čini oglednim projektom u čitavoj Europi. Na otoku Cresu u izgradnji je najveća solarna elektrana na jadranskim otocima. Na kvarnerskim otocima razvija se čitav niz energetskih projekata u kojima sudjeluje lokalna zajednica. Započeta je i transformacija PGŽ u „gigabitnu regiju“ značajnim ulaganjima privatnog kapitala kojim će se omogućiti širokopojasni internet na ruralnim područjima županije a time i jednake šanse stanovnicima i tvrtkama u svim dijelovima regije.  PGŽ i Grad Rijeka ujedno su i sjedište Centra kompetencija za pametne gradove – SmartRi, najvećeg nacionalnog inovacijskog klastera, u kojem se aktivno razvija više od 30  projekata sa ciljem uvođenja inovativnih pametnih rješenja u gradove svih veličina. Posebno veseli činjenica da i manji gradovi kao što su Kastav ili Krk primjenjuju sve veći broj pametnih društvenih i komunalnih rješenja, čime se ostvaruje cilj Razvojne agencije koja kroz niz projekata podržava i manje gradove i općine prema konceptu pametnih gradova i sela temeljenog na  održivosti i podizanju kvalitete života.  U tijeku je donošenje Plana razvoja PGŽ do 2030. godine u kojoj je posebno označena važnost ulaganja u kvalitetnu, dostupnu i održivu javnu i komunalnu infrastrukturu na cjelokupnom području PGŽ. Unutar navedenog posebnog cilja posebno se ističe ključna mjera razvoja kvalitete, priuštivosti i dostupnosti digitalne infrastrukture, posebno širokopojasnog interneta i otvorene podatkovne infrastrukture.


Otoci Krk, Cres i Lošinj hrvatski su predvodnici digitalne transformacije otoka


Vedran Kružić


Za konkurentnost pojedine regije i sudjelovanje njezinih poslovnih subjekata u digitalnoj ekonomiji iznimno je važno ulagati i razvijati digitalnu infrastrukturu. Kako bi se zadovoljili sve očitiji zahtjevi za većim prijenosnim brzinama i kvalitetnijim širokopojasnim uslugama u nepokretnoj i pokretnoj (5G) elektroničkoj komunikacijskoj mreži, sukladno Europskoj inicijativi Digitalne agende za Europu. Kvalitetna podatkovna infrastruktura povećava učinkovitost i produktivnost okruženja, smanjuje troškove,  jača lance opskrbe i služi kao značajan pokretač razvoju regionalnog gospodarstva. Upravo kvaliteta i priuštivost komunikacijskih i drugih mreža biti će važna za ravnomjerni razvoj područja,  posebno Otoka i Gorskoga kotara.


Razvojna agencija PGŽ u suradnji s TZ Kvarner i Primorsko goranskom županijom pokrenula je inovativnu destinacijsku platformu Visit Kvarner namijenjenu proaktivnom pristupu posjetiteljima regije kroz novi model ponude atrakcija i turističkih sadržaja te kvalitetnijem upravljanju turističkom destinacijom sa ciljem razvoja održivog turizma više dodane vrijednosti. Potreba za pouzdanim mobilnim mrežama veće brzine omogućit će kvalitetnije korisničko iskustvo, razvoj novih formata digitalnog sadržaja namijenjenog naprednoj multimedijskoj prezentaciji turističkih atrakcija, prirodnih ljepota i kulturne baštine, korištenjem naprednih tehnologija poput VR/AR ili umjetne inteligencije. Navedeno će omogućiti projektno povezivanje sektora turizma i kreativnih industrija stvaranjem atraktivnog digitalnog, multimedijskog sadržaja, jačanjem industrije doživljaja, otvaranju novih radnih mjesta, poticanjem regionalne start-up zajednice te ostvarivanju većeg prihoda od turizma.


Razvojna agencija u suradnji sa Centrom za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci te grupom mladih arhitekata i urbanista razvija inovativni  koncept izgradnje  pametnih i održivih naselja sa ciljem podizanja atraktivnosti i kvalitete stanovanja na području regije. Sudjelovanjem regionalnih tvrtki i stručnjaka predviđeno je inteligentno upravljanje zgradama, uvođenje pametnih rješenja u domove, održivo korištenje resursa, energetska učinkovitost, primjena ekonomije dijeljenja, zelena gradnja. Koncept je dobrim dijelom utemeljen na primjeni upravljanja putem složene mreže senzora i IoT tehnologije. Razvojna agencija u suradnji s partnerima već je realizirala nekoliko projekata ugradnje složenih senzorskih rješenja u javne objekte različitih namjena – škole, javne zgrade, fakulteti – sa ciljem podizanja energetske učinkovitosti i održivog korištenja komunalnih usluga.


Analiza posjećenosti i aktivnosti unutar industrijskih i poduzetničkih zona, analiza kretanja turista, posjećenost turističkih manifestacija, dnevnih poslovnih migracija stanovništva, opterećenost regionalnih prometnica i graničnih prijelaza, broj posjetitelja i analiza korištenja sportskih i društvenih sadržaja,  samo su neke od analiza koje Razvojna agencija s partnerima kontinuirano provodi koristeći podatke mobilnih mreža i big data analitiku sa ciljem kvalitetnijeg donošenja odluka, učinkovitijeg upravljanja proračunima i planiranja ulaganja na području Primorsko-goranske županije. Korištenjem podataka iz mobilne mreže moguće je dokazati trošak  i opravdanost  uvođenja javnih politika. Jedna od takvih prezentirana je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kada je pomoću big data analitike dobivene iz mobilnih mreža dokazivana potreba ukidanja naplate korištenja autoceste A6 za sve stanovnike i poslovne subjekte s područja Gorskog kotara što je prepoznato jednom od važnijih mjera očuvanju naseljenosti i poticanju gospodarstva na tom planinskom području.


Od 12. kolovoza Hrvatski Telekom  uveo je gigabitne brzine kao standard


U ovom trenutku u suradnji sa srednjim školama na području županije osmišljavaju se novi formati učenja za generaciju „milenijalaca“. Pouzdane mobilne mreže većih brzina omogućit će uvođenje tzv. gameifikacije i raznih virtualnih simulacija na pametne uređaje nastavnika i učenika čime se namjerava nastavni program te koncept i kvaliteta učenja prilagoditi digitalnom dobu i navikama učenika. Ujedno se otvara prostor za razvoj i stvaranje atraktivnog digitalnog obrazovnog materijala čime se omogućava stvaranje potpuno nove industrije na području regije.


Primorsko-goranska županija prometni je hub ali i maritimni centar Hrvatske. Započeti su brojni projekti korištenja tehnologije u upravljanju prometom u realnom vremenu, koncepti prometnih simulacija a pred nama je razdoblje uvođenja novih modela pametne mobilnosti koju će karakterizirati  pametni uređaji za povećanje sigurnosti u prometu ugrađeni u svako vozilo te pojava autonomnih vozila i plovila na prometnicima i akvatoriju regije. Pametni uređaji i senzori namijenjeni parkirnom sustavu, praćenju i smanjenju prometnog zagađenja, uvođenje projekata pametnih marina i inteligentnih nautičkih vezova  te sadržaji modernizacije javnog prijevoza također su dio pametne mobilnosti koja nas očekuje.  Implementacija navedenih rješenja pretpostavlja modernizaciju i cjenovnu dostupnost mobilnog širokopojasnog pristupa internetu.


U Nacionalnom planu za oporavak i otpornost predviđeno je uvođenje mobilnih ambulanti, ideje razvijane i predložene od strane Doma zdravlja PGŽ uz podršku Razvojne agencije,  čija je namjena podići kvalitetu medicinske skrbi na ruralnim područjima županije. Pristup bazi podataka i registrima zdravstvenog sustava, sofisticirana dijagnostika korištenjem robotike i umjetne inteligencije, video konzultacije ili senzorsko praćenje pacijenata sa ciljem unapređenja personalizirane medicine samo su mali dio predviđenog korištenja tehnologije u podizanju zdravlja i kvalitete života na sjecištima fizičkog i virtualnog prostora. Navedeno nam omogućuju napredne tehnoolgije, prvenstveno dostupni, priuštivi i brzi internet, umjetna inteligencija i IoT tehnologija,  na korist stanovnika Primorsko-goranske županije, vodeće hrvatske pametne i održive regije.


 


5G UNBOXING: POGLEDAJ WEBIZODU O NOVIM STVARNOSTIMACijeli 5G Unboxing serijal možete pogledati na 5G UNBOXING – YouTube


Kako nam 5G tehnologija mijenja život


GAMING


Gejmeri znaju da je brzina interneta i odziv mreže za gejmere najbitniji na svijetu jer milisekunde odlučuju hoćeš li pobijediti ili izgubiti. Kada je riječ o  5G tehnologiji stiže tu je u pitanju (r)evolucija  Cloud gaming, a  video igre igrat ćemo bez ikakvih problema i zastajkivanja bilo gdje se nalazimo, kažu nam riječki gameri.
Cloud gejming se događa na nekom serveru, a korisniku se šalje samo video zapis visoke razlučivosti koji on onda gleda na svom mobitelu, PC-u ili laptopu. Zbog toga uz 5G mrežu više gejmeri neće ovisiti o skupom računalu  –  hardveru. Jednostavno rečeno za igranje video igri bit će nam potreban samo mobitel u džepu ili bilo kakav zaslon te 5G mreža.  Uz 5G tehnologiju moći ćemo streamati igre kao što danas streamamo filmove ili serije. Igre će raditi puno bolje i veza neće pucati.  Uz 5G tehnologiju, dobre igre neće biti vezane samo za vlasnike  snažnih  konzola ili PC računala, objašnjavaju nam gejmeri s Kvarnera.


 


PROŠIRENA, VIRTUALNA I POMIJEŠANA STVARNOSTI ZA VIRTUALNI SHOPING


Kako 5G omogućuje obradu velike količine podataka istovremeno čime snaga za pokretanje VR i AR tehnologije može živjeti u oblaku odnosno cloudu. Time je 5G  na scenu  doveo streaming u stvarnom vremenu. Upravo zato se predviđa da će oko 100 milijuna kupaca u sljedeće dvije godine kupovati u trgovini i putem interneta koristeći VR i AR tehnologije. Uz to, uz 5G tehnologiju moći ćemo igrati digitalni paintball na bilo kome mjestu. 5G tehnologija omogućit će puno više interakcije s kupcem i personalizirani sadržaj u stvarnom vremenu. Korisnikov mobitel bit će glavno oruđe u ovom novom načinu života. Doći će na lokaciju, ondje će ga čekati personalizirani sadržaj. Dočekat će ga i personalizirane promocije koje će moći vidjeti samo kroz virtualnu stvarnost ili augmentet reality, a isto tako će i dobavljači u tome sudjelovati sa svojim pakiranjima. Razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja, koje će omogućiti 5G tehnologija, dovest će do toga da korisnik sve manje i manje razmišlja o kupnji, a vrijeme koje bi joj inače posvetio – posveti onim stvarima koje su mu puno važnije. Uređaji će međosobno komunicirati, a komunicirat će i sa virtualnim shopping asistentima koji će možda postojati u vašim domovima.


VIRTUALNA PUTOVANJA SVIJETOM


U situaciji kad nismo zbog pandemije u prilici biti fizički prisutni na nekim mjestima, kad nismo u mogućnosti putovati, onda je VR i AR odlično rješenje. Te nam tehnologije pomažu bolje upoznati neku novu destinaciju kao da smo na njoj. Ono što nam napredna tehnologija kao što je 5G mreža omogućuje jest da iskoristimo u podučavanju napredne usluge kao što su umrežena proširena i virtualna stvarnost.


PUTOVANJA KROZ POVIJEST


Kad kreiramo neki VR ili AR sadržaj stvarno možemo putovati kroz povijest i možemo na zanimljiv način  učiti o nekom povijesnom događaju ili  povijesnoj bitci. Ova tehnologija omogućuje da stavite VR naočale i nađete se usred te bitke, možda čak u njoj i sudjelujete, a ondje su uz vas i kolege iz razreda. Ili istražujete globalno zatopljenje. Umjesto da o tome samo čitate, sva djeca iz razreda mogu staviti VR naočale i vidjeti kako se one točno odražavaju na naš okoliš“.
Nove aplikacije i novi hardwarei omogućit će iskorištavanje punog potencijala 5G tehnologije osobito u području edukacije, tehnologije i inženjerske primjene. Brojne tvrtke razvijaju kompleksne proizvode, a sada će uz 5G tehnologiju i virtualnu stvarnost moći koristiti virtualne prototipove kako bi ispitali kvalitetu svojih modela. Uz specijalna odijela u virtualnoj stvarnosti uskoro ćemo u još većoj mjeri mijenjati doživljaj stvarnosti. S obzirom da 5G tehnologija omogućava veće informacijske tokove, to znači da bismo mi mogli u skoroj budućnosti uz haptička odijela dobiti i osjetilo dodira pa bismo mogli i fizički osjetiti predmete koji su oko nas u virtualnoj stvarnosti.


VIDEO SADRŽAJI VISOKE KVALITETE


Uz 5G mrežu moći ćete pratiti vašeg omiljenog glazbenika u stvarnom vremenu, a osjećaj će biti kao da ste s njim u prostoriji, Glazbenicima je to posebno zanimljivo jer baš glazba i bilo kakva multimedija traži velike brzine i pouzdanost streaminga. Uz 5G tehnologiju moći ćemo s vremenom streamati videozapise u vrlo visokoj kvaliteti, u 4K ili 8K rezoluciji. 5G nam donosi veće brzine, ali i veće kapacitete mreže. To znači da će na primjer na nekom glazbenom festivalu puno više korisnika moći ostvariti puno veću kvalitetu streaminga. Uz to, upravljanje proizvodnim procesima koji su robotizirani u stvarnom vremenu postaje puno jednostavnije na 5G mreži jer se zbog niske latencije skraćuje vrijeme od trenutka kad vidite neku informaciju na zaslonu do trenutka kad pokrenete određenu radnju. To je ono što 5G omogućava.
– S jedne strane dobijete veću rezoluciju, kvalitetniju sliku, s druge strane s tom slikom možete nešto napraviti. Znači, s tom informacijom možete pokrenuti neku drugu radnju, objašnjava nam Boris Drilo, CTO iz Hrvatskog Telekoma.


SPORT


Uz 5G tehnologiju, moći ćemo imati visoko kvalitetne streaminge sportskih događaja – i to bez kašnjenja gola.


PAMETNI GRADOVI


Danas je pametan grad stvarnost i 5G tehnologija ponudit će čitav niz novih usluga građanima. Živjet ćemo ugodnije i jednostavnije se kretati kroz grad, a u tome će nam pomoći Internet of Things koji će se snažnije razviti uz 5G.  Različiti uređaji iz svakodnevnog života povezani s različitim senzorima koji opažaju okolinu i daju nam informacije o svijetu oko nas –  o kvaliteti zraka ili o gustoći prometa. Te informacije zatim možemo koristiti u stvarnom vremenu.


 


UMJETNA INTELIGENCIJA  I ROBOTSKA MEDICINA


U četvrtoj  industrijskoj revoluciji, a umjetna inteligencija i robotika njezini su glavni pokretači. Otvaraju se potpuno nove mogućnosti na svim razinama društva, a zdravstvo je jedno od važnijih područja primjene. 5G tehnologija značit će jako puno u razvoju medicinske robotike. Pomoću pametnih naprava i 5G mreže moći ćete, na primjer, pratiti vlastite zdravstvene parametre koji će se pohranjivati u centralnim bazama podataka I analizirati u realnom vremenu. Analitikom tih podataka moći ćete prevenirati čitav niz bolesti.  Uz 5G tehnologiju sve više robota bit će prisutno u operacijskim salama diljem Hrvatske.DRONOVI U PROMETU, POLJOPRIVREDI I HITNOJ


5G tehnologija u kombinaciji s dronovima omogućit će nešto najbliže teleportaciji do čega ćemo ikada moći doći. Također, uz javnu sigurnost, poljoprivreda je jedna od industrija u kojoj će 5G i dronovi imati važnu primjenu.  Uz 5G tehnologiju razvijaju se  sustavi autonomnih bespilotnih letjelica za unutarnje prostore koje autonomno obavljaju zadaće u skladištima, lukama i distribucijskim centrima. Dronovi će se potpuno autonomno kretati kroz zatvoreni prostor, a pomoću algoritama, strojnog učenja i računalnog vida prepoznavat će objekte u prostoru, skenirati na njima QR kodove te sve podatke slati u bazu podataka. Tako će se moći dobiti uvid u kompletno stanje skladišta.  5G mreža imat će značajnu ulogu u situacijama različitih nepogoda, potresa ili poplava jer ćemo moći prenositi podatke iz dronova direktno u komandni centar neke službe gdje će se u realnom vremenu moći pratiti razvoj situacije na terenu. Na primjer, kad se dogodi prometna nezgoda Hitna služba dobit će podatke o unesrećenima u realnom vremenu. Te informacije bit će automatski dostavljene u kola Hitne ili u centar Hitne pa će liječnici I prije nego što dođu na lice mjesta točno znati kakvu pomoć trebaju pružiti unesrećenima.


DOSTAVA PAKETA


Uz 5G tehnologiju i smanjenu latenciju na 5G mreži dronovi će imati sposobnost bolje se pozicionirati u prostoru I na taj način bit ćemo bliže očekivanoj budućnosti u kojoj nam dron sam dostavlja paket na kućnu adresu. Ako imamo zgradu s 25 katova s 1500 ljudi, pitanje je kako dostaviti paket baš u određeni stan, određenom čovjeku. Trenutno je to najveći izazov čijem će rješenju značajno pridonijeti 5G tehnologija.


 


Kako je Hrvatski Telekom stvorio najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj?

 


• srpanj 2018. prva 5G demonstracija u Hrvatskoj – igranjem nogometa u virtualnoj stvarnosti u Puli


• ožujak 2019. prvo testiranje 5G mreže u Hrvatskoj – u Samoboru


• lipanj 2019. izmjerene prve gigabitne brzine na otoku (Krk)


• rujan 2019. prvi video prijenos putem drona na 5G mreži


• listopad 2020. Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj pustio u rad komercijalnu 5G mrežu


• prosinac 2020. s FER-om pokrenuta prva 5G kampus mreža u Hrvatskoj


• prosinac 2020. 5G mreža dostupna u 17 hrvatskih gradova uz pokrivenost od 1,2 milijuna stanovnika


• lipanj 2021. 5G mreža dostupna već u 76 gradova I 11 općina uz pokrivenost od 2 milijuna stanovnika


• lipanj 2021. omogućen prvi 5G roaming


• kolovoz 2021. još veće, gigabitne brzine za 500 tisuća stanovnika u 12 hrvatskih gradova