Naša zvijezda

Sunce ušlo u novi 25-ogodišnji ciklus, bit će više erupcija i pjega

Hina

REUTERS

REUTERSZnanstvenici su objavili da je Sunce ušlo u novi 25-ogodišnji ciklus i da će ući u razdoblje obilježeno većim brojem erupcija i pjega.


Sunce je proteklih devet mjeseci pojačalo aktivnost, izlazeći iz razdoblja minimalne aktivnosti, priopćili su u utorak stručnjaci s njemačkog Instituta Max Planck za istraživanje Sunčevog sustava (MPS).


Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u prosincu prošle godine, rekli su znanstvenici.
Idući 25-ogodišnji ciklus vjerojatno će biti “jednako pitom” kao prošli, predviđa Institut, a najaktivniji period očekuje se između studenog 2024. i ožujka 2026. godine.


Događaji na površini Sunca utječu i na našu planetu.


“U fazama visoke aktivnosti nasilni bljeskovi čestica i radijacije sa Sunca mogu se osjetiti i na Zemlji”, kazao je znanstvenik MPS-a Robert Cameron.


U najgorem slučaju sunčeve oluje mogu izazvati tehničke poteškoće, primjerice kvarove na satelitima. Ugroženi mogu biti i astronauti.


Novi solarni ciklus 25. je otkad su ih znanstvenici počeli promatrati. Proteklih trideset godina američka svemirska agencija NASA i agencija za proučavanje oceana i atmosfere NOAA imale su grupu stručnjaka koja je predviđala solarnu aktivnost u idućim godinama.


To nije lako, jer “ponašanje naše zvijezde karakterizira neobična međuigra pouzdanosti i hirovitosti”, priopćio je MPS.