Iako nemaju mikrofon

Robotski usisavači koji su zaludjeli svijet mogu se hakirati pa otkriti privatne informacije korisnika

S.M.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

"Iako robotski usisavači nemaju mikrofone, mogu se hakirati za špijuniranje razgovora i potencijalno otkrivanje privatnih informacija"Loša vijest za sve koje su oduševili robotski usisavači, stiže od ekipe istraživača koji su pokazali kako ove omiljene kućne naprave mogu biti hakirane i pretvorene u – mikrofone.


Istraživački tim je uključivao Nurupama Royja, profesora asistenta Sveučilišta Maryland (Odjela za računalne znanosti) koji je prikupljao informacije s navigacijskog sistema popularnih usisavača. Primijenio je različite tehnike kojima se može otkriti govor i zatim identificirao televizijske programe u istoj prostoriji u kojoj čiste robotski usisavači.


Istraživanje pokazuje potencijal da se bilo koja naprava koja koristi svjetlosnu detekciju i lidar tehnologiju, može manipulirati za skupljanje glasova, iako nemaju mikrofon.
Riječ je o tehnologiji prostornog laserskog skeniranja, a osnovni mjerni instrument je lidar, optički ili laserski radar (Light Detection and Ranging).


“Uzimamo ove naprave u naše domove i ne razmišljamo o tome, ali moramo pokazati da se, iako robotski usisavači nemaju mikrofone, oni mogu hakirati za špijuniranje razgovora i potencijalno otkrivanje privatnih informacija“, kazao je Roy.


Lidar navigacijski sustav u kućnim usisavačima šalje lasersku zraku oko sobe nakon čega usisavač osjeća njegov odsjaj kada se prelomi na bližim objektima. Robot te signale koristi za mapiranje sobe i izbjegavanje sudaranja s objektima dok se kreće po kući.


Stručnjaci za sigurnost kažu da se te mape, nerijetko spremljene u “oblak“, mogu potencijalno iskoristiti i pružiti oglašivačima pristup informacijama kao što su veličina kuće. Ova informacija nadalje pruža ideju o prihodima kućanstva i načinu života.


Roy i njegov time se pitaju može li lidar u robotskim usisivačima pružiti i sigurnosni rizik kao uređaj za snimanje zvuka.


“Ova vrsta prijetnje je sada puno važnija nego prije, kada razmišljate o tome da svi naručujemo hranu preko telefona i imamo online sastanke, a nerijetko odajemo i broj kreditne kartice. Ono što me još više brine je otkrivanje puno privatnijih informacija – o načinu života, radnim satima i ostalim stvarima koje radim. Ono što gledamo na televiziji može otkriti i našu političku orijentaciju. To je vrlo krucijalno za nekoga tko bi poželio manipulirati političkim izborima ili nam poslati posebno ciljani oglas”, zaključuje Roy, a prenosi Sci Tech Daily.