Novo istraživanje

Pretilost povećava rizik smrti od covida-19: “Neliječenje debljine nije opcija”

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Sadašnji dokazi su jasni i pokazuju da vas prekomjerna težina ili pretilost stavljaju u kategoriju rizičnijih za ozbiljniji oblik ili smrt od covida-19, ali i izloženijima mnogim drugim ozbiljnim bolestima", rekla je Alison Tedstone, glavna nutricionistkinja u PHE-u



Pretile osobe imaju povećan rizik od smrti ili teškog oblika covida-19, pokazalo je izvješće engleskog zavoda za javno zdravstvo (PHE), a stručnjaci su došli do nekih poveznica između tih dviju pandemija.


PHE je u subotu objavio podatke koji pokazuju da se kod ljudi s indeksom tjelesne mase (BMI) od 30 do 35 rizik smrti od covida-19 povećava za 40 posto, a za čak 90 posto kod onih čiji je BMI viši od 40, u usporedbi s osobama zdrave tjelesne težine.


Ljudi s BMI-jem preko 30 smatraju se pretilima. PHE kaže da gotovo 63 posto odraslih u Engleskoj ima prekomjernu težinu ili je pretilo.




“Sadašnji dokazi su jasni i pokazuju da vas prekomjerna težina ili pretilost stavljaju u kategoriju rizičnijih za ozbiljniji oblik ili smrt od covida-19, ali i izloženijima mnogim drugim ozbiljnim bolestima”, rekla je Alison Tedstone, glavna nutricionistkinja u PHE-u.


I druga istraživanja širom svijeta pokazuju da ljudi s prekomjernom težinom ili pretili imaju viši rizik za komplikacije covida.


Pronađene neke poveznice


Znanstvenici i dalje pokušavaju utvrditi koji bi točno posebni mehanizam mogao pojasniti vezu pretilosti i covida, a zasad su utvrdili nekoliko čimbenika.


Debljina vodi do akumulacije masnoća u vitalnim organima te do inzulinske rezistencije i visokog krvnog tlaka. To znači da debljina često ide ruku pod ruku s drugim zdravstvenim tegobama poput dijabetesa, slabijeg srca i lošije funkcionirajuće jetre i bubrega.


Prekomjerna akumulacija masnoće može utjecati i na respiratorni sustav. Zbog debljine ljudi su kratkog daha i nedostaje im kisika u krvi i tkivima.


“Pretilost dodaje pritisak na gotovo svaki organ ili sustav u tijelu”, tvrdi Susan Jebb, profesorica koja se bavi nutricionizmom i javnim zdravstvom  na britanskom Oxfordu. “Pa stoga vjerojatno nije iznenađujuće da također povećava rizik od komplikacija covida-19”


Masno tkivo također ima više razine angiotenzin konvertirajućeg enzima 2 (ACE2) kojeg novi koronavirus koristi za ulazak u stanice. Ljudi s višim razinama ACE2 u krvi i tkivima lakše se mogu zaraziti covidom-19, smatraju stručnjaci.


Francesco Rubino, stručnjak za debljinu i predstojnik odjela za barijatrijsku i metaboličku kirurgiju na londonskom King’s Collegeu naziva poveznicu covida i debljine “sudarom dviju pandemija”.


“Pandemija koronavirusa zaista dovodi u prvi plan potrebu da se s pretilošću agresivnije uhvatimo ukoštac”, rekao je. “Lekcija iz pandemije covida-19 je da neliječenje debljine nije opcija”.