HRZ

Pogledajte akrobacije Krila Oluje, u Zemuniku su predstavili dva nova pilota

Hina

Foto Vedran Sitnica, Zadarski list

Foto Vedran Sitnica, Zadarski list

Natporučnik Danijel Rigo i poručnik Matija Đurašin novi su članovi Akrobatske skupine Krila Oluje.Natporučnik Danijel Rigo i poručnik Matija Đurašin novi su članovi Akrobatske skupine Krila Oluje, a u ponedjeljak su prvi put sudjelovali u programu na nebu iznad Vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, kojemu je bio nazočan i ministar obrane Mario Banožić.


Foto galerija: Akrobacije Krila Oluje iznad Zemunika Foto: Vedran Sitnica, Zadarski list


Ministar Mario Banožić rekao je da je svaki njegov dolazak u Zemunik „u pravilu jedan novi poseban doživljaj“.


“Danas, na predstavljanju novog programa Akrobatske skupine Krila Oluje i novih članova novi doživljaj kojemu smo svjedočili su ove 22 atraktivne minute leta.
Prije svega vesele nas dva nova pilota u skupini, ali i rast Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva”, izjavio je ministar Banožić.


Dodao je kako je nedavna nabava višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea upravo ono što su piloti tražili.


“Nije cilj bio samo održati borbenu spremnost HRZ-a, nego je i unaprijediti jer i vi to činite svojim svakodnevnim radom”, rekao je ministar i čestitao obiteljima “što su trpjele, istrpjele i trpjet će žrtvu za svoje supružnike” i na taj način pridonositi Hrvatskoj vojsci i Domovini.


“Budite i ostanite Domovini vjerni kao što ste uvijek bili”, poručio je ministar Banožić.


Zapovjednik Krila Oluje Darko Belančić istaknuo je kako pripreme iziskuju mnogo vremena i truda.


“Ovo je proces koji traje sedam mjeseci. Bilo je naporno, ali sustavno smo pristupili.


Imamo iznimno kvalitetan kadar, ali to je proces koji traje i zahtijeva puno truda i vremena. No, tu smo gdje jesmo – uspjeli smo to odraditi i zbog toga smo jako zadovoljni”, istaknuo je Belančić.


Pilote Krila Oluje očekuje dinamična sezona, u kojoj će sudjelovati na četiri međunarodna mitinga, a već u četvrtak putuju u Francusku.


“Emocije se još nisu slegle nakon prvog leta. Obuka je bila poprilično teška jer uz zadaće akrobatske grupe imamo i obaveze unutar eskadrile kao nastavnici letenja”, rekao je natporučnik Danijel Rigo.


Poručnik Matija Đurašin je istaknuo kako je biti dio Akrobatske skupine “čast i ponos, ali i prilika za osobno unaprjeđenje i razvoj letačkih vještina”.


Kandidati za Akrobatsku skupinu Krila Oluje biraju se među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji uz osnovne uvjete izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičke predispozicije, sklonost timskom radu i minimalno 600 sati leta pokažu najbolje rezultate u akrobatskom letenju u sastavu dvaju zrakoplova.


Odabrani kandidati zatim prolaze zahtjevnu obuku akrobatskog letenja u formacijama od dva do šest zrakoplova tijekom koje se piloti uvježbavaju u izvođenju specifičnih akrobatskih elemenata na minimalnoj visini iznad terena pri iznimno malim udaljenostima između zrakoplova u formaciji koje izvode isključivo akrobatske skupine.