Nova pravila

Meta u internim mailovima: OK nam je da ljudi pozivaju na nasilje nad Rusima i smrt Putina

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Procurili su interni mailovi koje je Meta poslala moderatorima sadržaja na Facebooku i InstagramuFacebook i Instagram privremeno će dopustiti korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika kada govore o invaziji na Ukrajinu, javlja Reuters, pozivajući se na interne e-mailove tvrtke Meta.


Ova tvrtka u čijem su vlasništvu oba društvena medija također privremeno dopušta neke objave koje pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u pojedinim zemljama, uključujući Rusiju, Ukrajinu i Poljsku, stoji u internim e-mailovima poslanima moderatorima sadržaja na Facebooku i Instagramu.


Ovi pozivi na smrt bit će dopušteni osim ako sadrže druge mete ili imaju dva pokazatelja vjerodostojnosti, kao što su lokacija ili metoda, stoji u jednoj e-poruci o promjeni pravila tvrtke o nasilju i poticanju na nasilje.
Meta nije odmah odgovorila Reutersu na upite za komentar.


Prošlog tjedna Rusija je rekla da zabranjuje Facebook u zemlji kao odgovor na, kako su rekli, ograničenje pristupa ruskim medijima na platformi.


Mnoge velike platforme društvenih medija najavile su nova ograničenja sadržaja oko sukoba, uključujući blokiranje ruskih državnih medija RT-a i Sputnika u Europi, te su tijekom rata izoštrile neke od svojih politika o sadržaju.


E-mailovi koje je vidio Reuters također pokazuju da bi Meta dopuštala pohvale desničarskoj bojnoj Azov, što je inače zabranjeno, u promjeni pravila koju je prvi objavio The Intercept.


Glasnogovornik Mete Joe Osborne ranije je rekao da tvrtka “za sada čini usku iznimku za hvaljenje pukovnije Azov isključivo u kontekstu obrane Ukrajine, ili u njihovoj ulozi kao dijela ukrajinske nacionalne garde”.