Rukopisi

Bizarna srednjovjekovna medicina: Punjeni psići i mljevene sove

A. P.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Dokumenti sadrže oko 8000 nelektoriranih srednjovjekovnih medicinskih recepataSveučilišna knjižnica Cambridge javno će podijeliti neobične zapise.


Više od 180 srednjovjekovnih rukopisa bit će digitalizirano, katalogizirano i konzervirano tijekom sljedeće dvije godine u sklopu projekta “Curious Cures in Cambridge Libraries”, a “recepti” za liječenje bit će dostupni i online, prenosi Independent.


Neki od neobičnih srednjovjekovnih lijekova uključuju liječenje gihta pečenjem sove i mljevenjem u prah, kao i punjenje psića puževima i kraljevskom kaduljom, a zatim pečenje na vatri s otopljenom masnoćom koja se koristi za izradu melema.
Rukopisi, koji sadrže oko 8000 nelektoriranih medicinskih recepata, većinom potječu iz 14. ili 15. stoljeća, s nekim primjerima iz ranijeg razdoblja, a najstariji je star 1000 godina.


James Freeman, voditelj projekta, rekao je: “Bez obzira na svoju složenost, srednjovjekovni medicinski recepti vrlo su povezani s modernim čitateljima. Mnogi se bave bolestima s kojima se i danas borimo: glavobolje, zubobolja, proljev, kašalj, bolni udovi.”


“Pokazuju srednjovjekovne ljude kako pokušavaju upravljati svojim zdravljem znanjem koje im je u to vrijeme bilo dostupno, baš kao što mi to radimo danas.”


“Oni su također podsjetnik na bol i nesigurnost srednjovjekovnog života, prije antibiotika, antiseptika i ublažavanja bolova.Freeman je podijelio i nekoliko srednjovjekovnih savjeta za liječenje, koji uključuju soljenje sove i pečenje dok se ne usitni u prah, miješanje s mašću od vepra da bi se napravio melem i utrljavanje na tijelo oboljelog za liječenje gihta. Recept za mrenu oka preporučuje uzimanje žučnog mjehura zeca i malo meda, miješanje i nanošenje na oko pomoću pera tijekom tri noći.


“Ima začinskog bilja koje biste mogli naći u modernim vrtovima i na policama supermarketa: kadulja, ružmarin, majčina dušica, lovor, metvica, ali i uobičajenih višegodišnjih biljaka.”


Srednjovjekovni liječnici također su imali pristup i koristili razne začine u svojim formulacijama, kao što su kumin, papar i đumbir, te obično miješane sastojke s pivom, bijelim vinom, octom ili mlijekom.


Neki od zapisa svjedoče nasilju srednjovjekovnog života, poput toga kako utvrditi je li lubanja slomljena nakon udarca oružjem, kako zaustaviti krvarenje i kako namjestiti slomljene kosti.Digitalne slike visoke razlučivosti, detaljni opisi i transkripti cjelovitog teksta bit će besplatno dostupni online u Cambridge Digital Library, otvarajući taj svijet istraživačima diljem svijeta.


“Ovi rukopisi pružaju briljantan uvid u srednjovjekovnu medicinsku kulturu, a recepti koje sadrže približavaju nam interakciju između pacijenta i praktičara koja se odvijala prije mnogo stoljeća”, rekao je dr. Freeman.


“Iza svakog recepta krije se ljudska priča, iskustvo bolesti i boli, ali i želja da se živi i bude zdrav”, zaključio je dr. Freeman.