Art in games

Rijeka makar na tri dana postaje centar industrije videoigara

Davor Mandić

Foto: PIXABAY.COM

Foto: PIXABAY.COM

Festival je iznimno bitan u kontekstu otvaranja inkubatora za kreativne industrije, s obzirom na to da je industrija videoigara jedan od najbrže rastućih sektora u Hrvatskoj, ističu organizatoriRIJEKA – Trodnevni Art in games festival koji će se održavati od četvrtka do subote u prostoru RiHuba, zanimljiv je pomak u riječkoj festivalskoj ponudi, posvećen izradi umjetničkih dijelova prilikom nastajanja videoigara.


– S obzirom na to da ne postoji sličan festival u širem europskom okruženju jer su obično festivali u industriji izrade videoigra usmjereni na cijeli proizvod ili su uglavnom usmjereni u dijelove koji se tiču informatičkih kompetencija, grad Rijeka će postati svojevrstan centar industrije videoigara na tri dana.


Budući da je sama izrada igara prilično kompleksan proces te uključuje mnoge kompetencije, vještine, znanja, tako i sam festival uključuje raznolike umjetničke forme – kažu organizatori iz Udruge proizvođača igara PGŽ-a, dodajući da festival ima dvije komponente – predavanja ili panele te izložbe radova – pri čemu će predavanja održati poznati pisci, animatori, 3D modelari, glazbenici, glumci i concept artisti iz svijeta gaming industrije.
U tri dana trajanja festivala održat će se sedam predavanja renomiranih predavača, dok će na izložbi koja se također održava u RiHubu, biti izloženi radovi domaćih i svjetskih umjetnika i studija kao što su 11bit Studios, Cateia games, LGM, Gamepires, Gamechuck studija i drugi.


– Ovaj festival iznimno je bitan u kontekstu otvaranja inkubatora za kreativne industrije, s obzirom na to da je industrija videoigara jedan od najbrže rastućih sektora u Hrvatskoj. U tom kontekstu porazna je činjenica da na trenutnom širem riječkom području postoje samo četiri indie tima i nijedan profesionalni studio. Festival bi pozicionirao grad na mapu najbrže rastuće kreativne industrije.


Uz to doveo bi u Rijeku poznate umjetnike iz Europe i Hrvatske te popularizirao ovu kreativnu industriju i potaknuo mlade da se umjetnički izraze kroz industriju videoigara, a u budućnosti možda donio i prve start up-ove i profesionalne studije – kažu organizatori.


Prema njihovu tumačenju, u krugovima u umjetničkom stvaralaštvu postoji tendencija omalovažavanja umjetničkih djela iz industrije videoigara. Drugi problem je to što javnost izvan gaming populacije nije upoznata s umjetničkim vrijednostima tih djela, pa je prema organizatorima ovaj festival idealna prilika za nadilaženje problema s kojima se susreću umjetnici iz ove kreativne industrije.


Raspored događanja


Četvrtak


16:00 – Otvaranje Festivala i izložbe – ugodno druženje uz catering 16:30 – Predavanje: Matija Vigato – Jesu li videoigre umjetnost?


18:15 – Panel: Matija Vigato, Hrvoje Ryznar, Dejan Radić; voditelj: Zeno Žokalj – Igre u umjetnosti ili umjetnost u igrama?


Petak


16:30 – Predavanje: Aleksandar Gavrilović – Karl Popper, Thomas Kuhn i Trip the Ark Fantastic: kako… 18:15 – Panel: Siniša Bahun, Miroslav Wranka, Aleksandar Gavrilović, Igor Margan; voditelj: Vedran Vivoda – Pisac u svijetu igara: Paukova mreža


Subota


15:00 – Predavanje: Veselin Krstovski – »Kada su u Rimu, glumi kao Rimljani!«… ili kako sam prestao brinuti i zavolio programericu što piše svoje linije koda 6:30 – Predavanje: Josip Makjanić – Zadržati Fokus. Od Ideje do Cilja


18:30 – Predavanje: Dejan Radić – Glazba u videoigrama Experience, Money for Nothing, and the Games for Free 20:00 – Zatvaranje festivala