Veliko gostovanje

Rijeka EPK 2020 tjedan dana se predstavlja u Beogradu uz ‘Mile voli disko’ i ostale hitove

Hina

Foto Petar Trinajstić

Foto Petar Trinajstić

Predstavit će se izložba »Minuta šutnje« Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića, koja je nastajala od 2012. do 2013. snimanjem na terenu, u brodogradilištima 3. Maj i BrodosplitBEOGRAD U Beogradu je u četvrtak započela sedmodnevna manifestacija kojom će do 23. ožujka biti predstavljen projekat Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Početak tjednog gostovanje Rijeke u Beogradu obilježiti će izložba »Minuta šutnje« Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića, koautorski projekt dvoje video-umjetnika iz Rijeke i Splita, koji je nastajao u razdoblju od 2012. do 2013. snimanjem na terenu, u brodogradilištima 3. Maj i Brodosplit, te kroz suradnju sa samim radnicima, uz audio i video materijale s lokacija splitskog i riječkog brodogradilišta.


Slijedi slide show »Odnosi brodova i šampanjaca« Petra Trinajstića, projekcija fotografija zlatnog doba riječke industrije jednog od najproduktivnijih fotografa-kroničara Rijeke, koji je svoj radni vijek proveo u brodogradilištu 3. maj.
Riječ je o kronici proizvodnje i porinuća brodova koje Trinajstić bilježi svojim foto-zapisima, »izborom motiva, kuta gledanja, eksponiranja središnje teme i jedinstvenim, neponovljivim izborom trenutka«, te »slikarski nadahnuto ponire duboko iza površine viđenoga«.


U ponedjeljak 18. ožujka slijedi »Večera s umjetnikom« i interaktivna izložba »Ponesi jedno od djela kući«.


U srijedu 20. ožujka predviđeni su filmski program, tribina i slušaonica, a bit će prikazani filmovi »Tito u Kraljevici«, »Godine hrđe« i »Bauk«.


Predstavljenje Rijeke u Beogradu završava u petak 22. ožujka nizom play-liste »Mile Voli Disko«, koju čini serija žurki i lista underground disko hitova kasnih 70ih i ranih 80ih godina, nastalih u klubu Discordia u Rijeci.