Nepoznata sudbina

Prostor u Vitezovićevoj i dalje prazan: Što će biti s nezavisnom knjižarom Lir?

Doris Žiković

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Lir je trebala biti knjižara nakladnika, riječkih prije svega, domaćih autora, već etabliranih, ali i onih koji tek počinju s poslom, no do otvaranja nije došlo zbog smrti inicijatorice projektaRIJEKA Nezavisna knjižara Lir trebala je biti otvorena početkom ove godine na riječkoj adresi P. R. Vitezovića 3/B. Lir je trebala biti knjižara nakladnika, riječkih prije svega, domaćih autora, već etabliranih, ali i onih koji tek počinju s poslom, no do otvaranja nije došlo zbog smrti inicijatorice projekta Viktorije Bauer. Njezin poslovni partner Marko Laća, kojeg smo bezuspješno pokušavali u više navrata kontaktirati, još uvijek nije odgovorio ni Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom namjerava li nastaviti započeti projekt ili će poslovni prostor vratiti Gradu Rijeci u čijem je vlasništvu.


Kako su nas izvijestili iz gradskog odjela, Grad Rijeka je Laći izašao u susret tako da mu je nakon sastanka održanog u ožujku u prostorijama Direkcije za upravljanje objektima poslovne i javne namjene dodijelio dodatni rok za očitovanje. Zbog toga što se nije izjasnio u dogovorenom roku, ponovno su mu poslali dopis 10. travnja s pitanjem hoće li nastaviti započeti projekt i početi s obavljanjem ugovorene djelatnosti ili će dobrovoljno vratiti posjed prostora, jer će Grad u protivnom biti prisiljen otkazati Ugovor o zakupu. U trenutku pisanja ovog članka još nisu dobili povratnu informaciju je li Laća uopće zaprimio dopis.


Naime, tek nakon otkaza Ugovora o zakupu i kad Grad Rijeka bude u posjedu poslovnog prostora, Povjerenstvo za poslovne prostore predložit će gradonačelniku djelatnosti koje bi se obavljale u tom prostoru, a tek potom će se raspisati javni natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora. S obzirom na to da zakupni odnos s Laćom još uvijek nije riješen, u gradskom odjelu nisu u mogućnosti navesti koje djelatnosti će se obavljati u poslovnom prostoru, a samim tim niti jediničnu cijenu zakupnine.