Grad ženskog roda

Rijeka je imala prvu rektoricu u Hrvatskoj, postavila ženske semafore, a sada će dobiti i Trg snažnih žena

NL Promo

Rijeka Gateway terminal će glavne četiri dizalice nazvati po ženama koje su svojim radom ostavile neizbrisiv trag na području Rijeke i okolice.

Potkraj 19. stoljeća u riječkim novinama La Varietà objavljena je preko cijele stranice grafika jedne nasmiješene djevojke duge raspuštene kose. Na glavi je imala heraldičku krunu, a o boku torbicu s natpisom „Indeficienter“, što po latinskom znači „nepresušna“. Ime te djevojke jest Rijeka i to je samo jedan od brojnih slučajeva gdje je istoimeni grad okarakteriziran ili prikazan kao žena. 


Rijeka je, naime, grad ženskog roda – doslovno i figurativno. To je jedan od rijetkih hrvatskih gradova čije je ime ženskog roda, a od samog postanka se uz njega veže simbol djevojke. Stoga nije ni najmanje neobično da su se upravo u Rijeci dogodile prvi veliki pokreti u Hrvatskoj važni za postizanje rodne ravnopravnosti. 


Devedesetih godina je, recimo, Katica Ivanišević postala prva žena rektorica u povijesti Hrvatske, i to riječkoga Sveučilišta, dok će Ivana Mikolašević sa Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta u Rijeci iduće godine postati prva žena na čelu Hrvatskog gastroenterološkog društva. Rijeka također ima najveći postotak ulica koje su nazvane po ženama te je prvi grad u Hrvatskoj koji je postavio semafor sa ženskim likom te ih trenutno broji šest.


Naravno, nisu ni žene ostale dužne svom gradu jer su brojne Riječanke svojim radom kroz godine oblikovale vizuru, društvo, kulturu i samu srž Rijeku. 


Trg snažnih žena Grad Rijeke


Primjere možemo pronaći u dalekoj, kao i bliskoj prošlosti. Karolina Riječka, rođena Kranjec, ostat će u riječkim povijesnim knjigama zapamćena kao žena koja je obranila Rijeku od engleske vojske za vrijeme Napoleonskih ratova, dok su fizičarke Neda Stipčić Šolić i Vesna Švarcer zaslužne što je u riječkoj bolnici sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća došlo do primjene fizike u medicini.  


One su samo neke od moćnih riječkih žena čiji je osobni život isprepleten s razvojem Rijeke, ali, nažalost, brojne junakinje nisu prepoznate za svoje izvanredne uspjehe. No, nedavno je pokrenuta inicijativa koja je odlučila odati priznanje snažnim ženama koje još nisu dobile vlastitu ulicu ili trg. 


Rijeka Gateway terminal, tvrtka koja upravlja kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali, svoje glavne četiri dizalice za prekrcaj kontejnera između broda i obale nazvat će po ženama koje su svojim radom ostavile neizbrisiv trag na području Rijeke i okolice.


Riječ je o najvećim lučkim dizalicama koje će biti postavljene na bilo kojemu od terminala riječke luke, takozvane superpostpanamax generacije, koje će omogućiti prekrcaj kontejnera s najvećih brodova tog tipa koji pristaju u Rijeci i to u punoj duljini i širini broda. Također, dio prostora terminala, iako neće biti dostupan građanima, zbog sigurnosnih razloga i jer je riječ o lučkom području, bit će nazvan Trg snažnih žena Grada Rijeke.


Rijeka Gateway


Građani glasaju za ime dizalice


Iz ove tvrtke u zajedničkom vlasništvu APM Terminalsa, tvrtke koja posluje u sklopu Maersk grupacije, jednog od najvećih kontejnerskih brodara u svijetu i ENNA Logica, privatnog željezničkog prijevoznika te domaće tvrtke u sastavu Energia Naturalis grupe, ističu kako će Rijeka Gateway terminal vratiti Rijeci poziciju jedne od najvažnijih luka u ovom dijelu Europe, s obzirom na to da će biti glavna ulazna točka za širu regiju. 


S obzirom na to da dizalice nisu samo strojevi koji će pomicati kontejnere na terminalu, već će one kreirati novu vizuru grada i biti simboli razvoja Rijeke, u Rijeka Gatewayu su odlučili dodatno približiti projekt Riječanima kroz pokretanje projekta imenovanja dizalica. Rijeka Gateway želi naglasiti da je dio urbane cjeline grada, uz iznimnu pažnju za okoliš i lokalnu zajednicu, pa su odlučili dizalice nazvati po izvanrednim ženama iz Rijeke i Primorja. 


Kako će se u konačnici dizalice zvati, odabrat će sami građani. Rijeka Gateway je na službenoj Facebook stranici kreirala post gdje mogu glasati za nominirane žene. Glasovanje traje do 12. srpnja, a dizalice će nositi imena žena s najvećim brojem lajkova.