Otvara se natječaj za odabir najboljeg GigaBEEtnog Bontona

NL Promo

Solitarne pčele, za razliku od svojih medonosnih rođaka, ne žive u košnicama i nemaju maticu, već se same brinu za sebe i svoju prehranu. Zbog svojeg solitarnog načina života su jo š uspješnije u oprašivanju cvjetnica, ali na žalost ih pojačano pogađa širenje ljudske djelatnosti koja drastično smanjuje broj njihovih staništa.

Važnost njihovog očuvanja prepoznale su tvrtke A1 Hrvatska i Go2Digital, zbog čega su prošle godine pokrenule projekt posvećen našim malim životinjskim susjedima. U sklopu projekta izgrađena su četiri velika hotela za pčele koja se nalaze u Zagrebu – u Botaničkom vrtu, Vrtnom putu ispred zgrade A1 Hrvatska, na HALA Zagreb između dva Go2Digital zaslona te u Prečkom. Uz njih, na Medvedgradu je postavljeno 10 malih hotela za pčele, a u listopadu prošle školske godine organiziran je i nagradni natječaj za najmlađe na koji se prijavilo čak 87 osnovnih škola i vrtića s 427 likovna rada.


FOTKA PROŠLOGODIŠNJIH DOBITNIKA


Sve aktivnosti projekta nastavljaju se i ove godine, uz planirano otvaranje nekoliko novih hotela za pčele prije zime, ali i novog nagradnog natječaja pod nazivom „GigaBEEtni Bonton“ s kojim se ova tematika želi približiti najmlađima. Natječaj je započeo 18. rujna za sve osnovne škole i vrtiće, a od grupa i razreda koji se prijavljuju očekuje se izrada bontona koji primjere dobrog ponašanja ilustrira motivima pčela.VIZUAL PROJEKTA


„Prošlogodišnji nagradni natječaj pokazao nam je da postoji velik interes škola i vrtića diljem Hrvatske za ovakvom vrstom edukacije i socijalizacije. Stoga smo ove godine pokrenuli novi natječaj kojim želimo dodatno potaknuti učenje o utjecaju ljudskog djelovanja na živote pčela, ali i usvajanje pozitivnih oblika ponašanja izradom GigaBEEtnog bontona. Nadamo se da će škole i vrtići i ovoga puta prepoznati dobrobit i važnost ovoga projekta te da ćemo ponovno imati velik broj likovnih radova za koje vjerujem da će nas sve oduševiti“, izjavila je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska.


Ukoliko se želite uključiti u ovaj nagradni natječaj, pošaljite grupne likovne radove svojih polaznika ili učenika na e-mail [email protected]. Radovi će potom biti objavljeni na službenoj stranici projekta, a glasovanje za najbolje radove započinje 4. listopada te će trajati do 18. listopada 2023. godine.


Pravila nagradnog natječaja nalaze se na https://gigabeetno.a1.hr/.


Spasimo zajedno naše gigaBEEtne pčele!