Otkrili smo prekrasnu zelenu destinaciju koja spaja biciklizam i hedonizam

NL Promo

Ima sve – odličnu biciklističku infrastrukturu, ravničarske terene pogodne za početnike i rekreativce, šumovite predijele i brdske uspone idealne za utrke u brdskom biciklizmu. Požeško-slavonska županija raj je za biciklisteZa sebe kažu da su gorštaci među Slavoncima jer imaju čak pet gora, atraktivna su vinska oaza s više od tridesetak vinarija na tri vinske ceste, poznati su po tradicijskoj kuhinji i specijalitetima od crne svinje i riječne ribe, njihovi gradovi mame ambijentalnom ljepotom, a tajanstvene šume Parka prirode Papuk oduševljavaju. Volite li prirodu, biciklist ste i gurman, Požeško-slavonska županija vaša je destinacija.


Ova zelena oaza s tri državne i 43 županijske rute, godinama je hit među biciklistima, a ovisno o preferencijama biciklirati možete na tri područja: Pakrac-Lipik, Požega-Pleternica i Velika-Kutjevo, svaka staza upisana je na interaktivnoj karti koja je dostupna na stranicama Turističke zajednice Požeško-slavonske županije ili tiskanoj biciklističkoj karti, pa nema šanse da se izgubite u kojem god dijelu bili.


Pleternica


Paralela 45,3 za vinoljupce


Najatraktivnije su one rute koje spajaju biciklizam i hedonizam, a takvih barem u Slavoniji ne manjka. Vode vas živopisnim slavonskim vinogradima, od vinarije do vinarije u kojima obavezno morate kušati izvrsnu graševinu i tradicionalne slavonske sušene mesne specijalitete, slaninu, slavonski kulen, kobasicu,… jerjedno bez drugog ne ide. U provjereno odličnoj slavonskoj kuhinji najbolje ćete uživati odaberete li neki od restorana s oznakom Okusi Zlatne Slavonije, a o kalorijama se ne brinite, brzo će se istopiti na biciklu.
 


Ako niste znali kroz nagrađivano Vinogorje Kutjevo prolazi 45,3 paralela, ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Piemont, Val duRhone, Bordeaux,Oregon i Istru. Po kutjevačkim vinorodnim obroncima najpoznatije su hrvatske vinarije s kušaonicama, a u srcu gradića nekoliko je ambijentalnih vinarija, ali i najmoderniji hrvatski podrum kao i onaj najstariji iz 1232. Uživat ćete.


 


Volite li brdske uspone i vožnju šumom…


U vinogorju Požega-Pleternica Cesta ruža i vina za svaku je preporuku. Kreće iz središta Pleternice i prolazi zelenim vinogradimapo brdima Starac i Klikun s najpoznatijim pleterničkim vinarijama. Biciklom možete i po vinogorju Pakrac oko Pakraca i Lipika, a volite li izazove odabrat ćete kratku, ali zahtjevniju offroad vožnju Stazama lipicanaca i kune koja kreće od Državne ergele Lipik i spaja jezera Raminac i Pakurnovac ili uspon do planinarskog izletišta Omanovac na Psunju.


popularne biciklističke rute spajaju bicilizam i hedonizam


Za one u top formi brdski biciklizam na Papuku pun je pogodak. Vožnja biciklom šumskim putevima sjajan je način rekreacije i upoznavanja s najljepšim predjelima Parka prirode, a zbog visinskih razlika dobar je izbor za timske i individualne treninge. Ako ne spadate u tu kategoriju ne trebate se odreći vožnje Papukom. Odaberite električni bicikl i uživajte u izletu za pamćenje.Foto: Igor Šeler (naslovna) i ahriv TZ Požeško-slavonske županije.