Oralno zdravlje tijekom pandemije – preskočiti pregled ili bolje otići?

NL Promo

Posjet stomatologu tijekom korone? Ako zub boli sigurno nećete dva puta razmisliti o tome. No, što je s rutinskim pregledima, prevenciji koja je ključ oralnog zdravlja?Globalna pandemija koja već više od godinu dana utječe na sve aspekte našeg života, trag je svakako ostavila i na redovitim pregledima kod raznih specijalista pa tako i stomatologa. Uz sva nova pravila, mjere i oprez povezan uz COVID-19 često nam ne ostaje snage za planiranje manje gorućih pregleda.


Dr. Daniel Žgombić, vlasnik stomatološkog studia Dentorium iz Rijeke potvrdio je da se u početnim mjesecima pandemije, kada su i ordinacije bile zatvorene, veliki broj pregleda i zahvata odgodio. Nakon ponovnog otvaranja djelatnici ordinacije su kontaktirali pacijente kojima je bilo vrijeme za kontrolu te su dogovoreni alternativni termini. „Pacijenti znaju da su higijena i sigurnost u našoj ordinaciji bili na prvom mjestu davno prije cijele situacije s pandemijom. Na početku su pacijenti bili skeptični i bojali su se mogućnosti zaraze no naša ordinacija je poduzela brojne dodatne korake kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum i kako bi se pacijenti osjećali sigurno. Uvijek naglašavam da je redovita kontrola i prevencija imperativ stoga nam je drago da sve više naših pacijenata ne zazire od kontrolnih pregleda te nas posjećuju gotovo kao i prije pandemije.“


Zahvalno je čuti ovaj podatak pogotovo što je nedavna studija pokazala da su osobe s parodontitisom i drugim upalnim stanjima u usnoj šupljini podložniji težim oblicima oboljenja od korona virusa. Također više vremena koje smo provodili u kući, češća konzumacija hrane, pušenje, lijekovi za smirenje utječu na kiselost sline koja pogoduje nastanku karijesa.
Veliki dio brige o oralnom zdravlju predstavlja i higijena kod kuće. Korištenje kvalitetnih četkica za zube, njihova adekvatna zamjena, četkanje zubi najmanje ujutro i navečer, korištenje interdentalnih četkica uvelike doprinose prevenciji nastanka karijesa te oboljenja zubnog mesa. Novonastala situacije nikako nije razlog da se zanemare kontrolni pregledi pa čak i veći zahvati. Savjesnim ponašanjem nas s jedne strane i pacijenata s druge moguće je prevenirati brojna bolna i nepotrebna stanja u budućnosti“ zaključuje dr. Žgombić.


Članak je nastao u suradnji sa dr. Danielom Žgombićem i Stomatološkim studiom Dentorium.