UGOSTITELJSKA ŠKOLA

Opatiji 58,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu

NL Promo

Za osnaživanje turističkog sektora potrebno je osigurati kvalitetan ljudski potencijal koji će zadovoljiti potrebe poslodavaca pa je Ministarstvo turizma odlučilo riješiti problem manjka kvalificirane radne snage kroz natječaj Europskog socijalnog fonda za uspostavu i daljnji razvoj regionalnih centara

Ministar turizma RH Gari Cappelli potpisao je ugovor s ravnateljicom Ugostiteljske škole Opatija Sibilom Roth o dodjeli bespovratnih sredstva Regionalnom centru kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Opatiji koji nosi naziv  „RCK Recept – Regionalni centar profesija u turizmu“. Riječ je o  iznosu od 58,7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Svečano potpisivanje u Ugostiteljskoj školi u Opatiji dogodilo se u nazočnosti državne tajnice Majde Burić, zamjenice župana PGŽ-a Marine Medarić, resorne pročelnice Edite Stilin, gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, predstavnika gospodarstvenika u turizmu i važnih partnera u projektu –Valamar Riviere, Katarine Line, IV-ER-KVC (Hotela Europa, Karlovac) i Jadranka hotela te ostalih predstavnika u projektu, srednjih strukovnih škola iz Malog Lošinja, Crikvenice, Krka i Karlovca, Ustanove za obrazovanje odraslih iz Zagreba i visokoškolskih institucija – Sveučilišta u Rijeci i Fakulteta za menadžment u ugostiteljstvu. Tom prigodom istaknuto je kako se radi o izuzetno vrijednom projektu hrvatske Vlade koji se realizira u suradnji sa školama, poslodavcima, regionalnom samoupravom, komorama, udruženjima i ostalim partnerima te predstavlja izniman primjer javno-privatnog partnerstva za uspostavu učenja temeljenog na radu u cilju školovanja kompetentnog i kvalitetnog ljudskog potencijala u turizmu i ugostiteljstvu. Naglašeno je kako je za osnaživanje turističkog sektora potrebno osigurati kvalitetan ljudski potencijal koji će zadovoljiti potrebe poslodavaca pa je Ministarstvo turizma odlučilo riješiti problem manjka kvalificirane radne snage kroz natječaj Europskog socijalnog fonda za uspostavu i daljnji razvoj regionalnih centara kompetentnosti u sektoru  turizma i ugostiteljstva. Ministarstvo turizma stoga je osiguralo više od 388 milijuna kuna  u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, od čega se 85 posto financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a 15 posto je osiguralo Ministarstvo turizma iz državnog proračuna. 


Sredstva za bolje tržište rada


–       Osim ovog ugovora kojim su nam osigurana sredstva od gotovo 59 milijuna kuna, nedavno smo potpisali i ugovor kojim smo dobili 30 milijuna kuna za infrastrukturu – u školskoj dvorani napravit ćemo video konferencijsku salu, digitalnu platformu za korisnike centra, smart praktikum… Sredstva koja smo dobili potpisivanjem današnjeg ugovora biti će uložena u soft aktivnost, za naše redovne učenike koji pohađaju strukovno obrazovanje, za odrasle polaznike, osobe sa invaliditetom, učenike sa teškoćama, za zaposlene i nezaposlene koji će stjecati određene  stručne kvalifikacije. Točnije, za bolje tržište rada jer je upravo to ono što danas na njemu nedostaje. Uloženo je izuzetno puno truda u pripremu ovog projekta na kojem smo punom parom radili dvije godine. Izuzetno smo sretni i ponosni što smo ovo dobili i što će jedna nova, suvremena, moderno opremljena škola predstavljati veliki napredak za ovu županiju, ali i cijelu Hrvatsku – rekla je Sibila Roth, a Gari Cappelli naveo kako je za ukupno šest hrvatskih centara izvrsnosti osigurano bespovratnih 388 milijuna kuna.


–        Nakon što smo u tri godine imali zabilježen rast od preko 50 posto investicija u Hrvatskoj red je da se zaokruži ta cjelina, da osim izgradnje hotela i podizanja kvalitete, podignemo i kvalitetu školovanja kadrova kroz dualno školovanje, a iz kojeg ćemo dobiti kadrove sa većim praktičnim znanjem, što se očekuje od ljudi koje završavaju školovanje u takvoj ustanovi. Opatija je po tome poznata i priznata i na srednjoškolskoj, ali i na višim razinama i ovakvim ulaganjima ona postaje i jedan kvalitetan centar za školovanje kadrova – rekao je ministar turizma.


Medarić je naglasila kako je ovo i veliki dan za cijelu turističko-ugostiteljsku privredu, kako je potpisivanjem ugovora završena jedna faza koja je počela natječajem još 2018. godine. Navela je kako Opatija, sa svojim Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te Ugostiteljskom školom Opatija i ulaganjima koja se odnose na navedene ustanove, zasigurno postaje centar edukacije za kadrove u turizmu i ugostiteljstvu u regiji. Nazočnima se obratila i Majda Burić, te gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić koji je podcrtao uspjehe koje je ova škola nanizala, a zbog čega je ona postala i brend grada pod Učkom.