CASA MILLE OLIVI

Mjesto posebne energije koje goste čini sretnima

Edi Prodan

U svakom gostu prepoznajemo ljude koji su našu kuću odabrali za svoj odmor, obilježavanje godišnjica, zaruka... za nešto što im je važno, a nas čini ponosnima da smo i sami bili dio tog njihovog lijepog dijela života, zaključuje Pisak

Najvažnija nam je misao bila sačuvati izvornost. Ne narušiti sklad koji ovdje postoji od sredine 19. stoljeća. Obitelj mojih predaka došla je do ovog imanja na samom početku 20. stoljeća, a kako već nekoliko desetljeća pratimo rast golemog zanimanja za »unutrašnjosti« Istre, došlo je i do jako velikog broja upita o prodaji kuće i pripadajućeg joj zemljišta. S obzirom na to da smo se bavili drugim zanimanjima, nije bilo ni samima nama lako pojasniti razloge tvrdoglavog odbijanja prodaje. Posebno kad su tik do nas strani vlasnici uredili, u izvornom stilu kuću za odmor. Ali, srećom ipak smo ostali dosljedni i eto pred nama je – Casa mille olivi.​Na putu savršenstva


Priču o ovogodišnjoj »Najboljoj kući za odmor Hrvatske« u akciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice te Novog lista, provoditelja cjelokupnog natječaja iznijela nam je njezina vlasnica Ana Pisak koja ju je zajedno sa svojim suprugom Sanjinom Prodanom dovela do… teško je rabiti baš izraz savršenstvo jer ono ne postoji, no da se Casa mille Olivi tom približila, svakako jeste.
– Obnova kuće tražila je iznimno strpljenje i postupnost. Osnovni nam je stav bio dovesti vrlo stari objekt do mjesta na kojem će maksimalno uživati današnji, moderni turisti. Silno smo mnogo razgovora vodili o svemu. Često su to bile polemike, neslaganja, no na kraju s konačnim smo rezultatom i više nego zadovoljni, pojašnjava nam Ana.


A zadovoljni smo bili i mi kad smo u listopadu stigli u inspekcijski pregled jedne od naših finalistica. Uz novolistovski dvojac, bio je tu dakle još i fotoreporter Mateo Levak, u timu su bile dvije vrlo iskusne turističke djelatnice, Anđelka Kusturin i Marica Mogorović, koje su svoje profesionalno oblikovanje ostvarile unutar TZ-a Kvarnera. Stav je nakon obilaska bio jedinstven.


Ponosni na nagradu – Sanjin i Ana


– Kuća, položaj, pogled, sadržajnost, aktivnosti i susretljivost vlasnice zaslužuju najviše moguće ocjene. Malo se gdje na ovako dobar način preklapaju svi elementi tako da je naš glas na strani Case mille olive, pojašnjavala je Marica Mogorović koja je i na samoj svečanosti dodjele nagrada u okviru 6. FOS-a održanog u Pazinu, sa zadovoljstvom, još jednom potvrdila svoja razmišljanja.


Bezbroj je tekstova napisano o Istri. Čarobna je zemlja ujedno i turistički gigant što, iako čini svega pet posto hrvatskog teritorija, privlači glavninu stranih turista. Čini to jako dugo, no unutar zadnjih pola stoljeća možemo govoriti o istinskoj ekspanziji koja je posebno potez od Rovinja do Savudrije pretvorila u pravi turistički Eldorado. Za posjetitelje i domaćine. No, dok je u sedamdesetima i osamdesetima vrijedilo načelo – prvi red do mora – s kraja devedesetih, zahvaljujući čitavom nizu čimbenika, svakako i općih trendova, te snažnoj, politički potaknutoj emancipaciji Istre dolazi do dramatičnog prodora turizma u unutrašnjost Istre. Najveća su atrakcija – nažalost pusta – sela. Jer dok je priobalna Istra zadržala i privukla novo stanovništvo, unutrašnjost poluotoka je bila raseljena.


​Emocionalno zadovoljstvo


– Godinama imaš kućicu koja ti je eto tu, tvoja je ali ne nudi nešto posebno, osim u emocionalnom smislu. A onda počinju dolaziti ponude koje bi da im kuću prodaš. Ponosna sam na nas što nismo pokleknuli i što smo ostali svoj na svome, dodaje Pisak.
I ne samo da su ostali, s tom naslijeđenom kućom, oni su u malo mjesto Klarići koje se nalazi na zapadnom rubu teritorija grada Buzeta počeli privlačiti jako veliki broj gostiju. Nakon boravka i – silno zadovoljnih gostiju.
Kako i ne bi bili zadovoljni kad se beskrajno pažljivo adaptirana kuća nalazi uz brižljivo njegovane maslinike, na 200-tinjak metara nadmorske visine tako da s te pozicije »puca pogled« na Motovun s jedne strane te jezero Butoniga s druge. Decentnu unutrašnjost krase autorski radovi istaknutog slikara Harija Ivančića, a u masliniku se nalazi i velika edukativna, višejezična ploča na kojoj je predstavljeno autohtono bilje. Maksimalni je naglasak i na ekologiji, na modelu ponašanja »zero waste«.Dakako, uz svoju arhitektonsku privlačnost, koju u dvorišnom dijelu snažno nadopunjava i »infinity« bazen, i kod te kuće prevagu donosi odnos vlasnice prema gostima: uvijek na usluzi, s iscrpno pripremljenim materijalima o svim obližnjim znamenitostima kao i uputama za kontakte s maslinarima, restoraterima, vinarima. Zanimljivo, Ana Pisak je s temom svoje kuće – »Utjecaj obiteljske tradicije na transformaciju: održivost prostora i identiteta« – obranila i diplomski rad, Casa mille olivi je na taj način dobila i – znanstveni rad.


Gostima priređuje i oproštajno druženje u masliniku, posluje čitave godine. Primjerice u siječnju ove godine imala je iznajmljenost 20 dana, baš kao što joj je jako dobra popunjenost bila u ne baš i turistički pretjerano privlačnom studenom. No, izgleda da kod te kuće uopće ne postoji pojam sezonalnosti jer ima gostiju koji joj dolaze i tri puta godišnje.


– Uistinu nema pravila jer nam je popunjenost uvijek jako dobra. Isto mogu istaknuti i za goste kojih ima sa svih strana svijeta, ali što me posebno raduje, ima ih jako puno i iz Hrvatske, iz same Istre pa i iz Buzeta, zadovoljna je Pisak čiji su gosti i na samom kraju studenog sa zadovoljstvom koristili čak i bazen.​Posebna energija


Uostalom čemu se čuditi. I sami smo došavši »na lokaciju« osjetili silnu privlačnost kuće. Neku pozitivnu energiju, kako već znamo opisivati stanje duha i tijela kad nemamo pojašnjenja sa znanstvene strane. I poželjeli ostati. Uostalom, što potvrđuje i pogled, Casa mille olivi se nalazi i usred ne samo maslinarskog i vinskog raja, ona se nalazi na uzvisini u čijem se podnožju love i nalaze ponajbolji bijeli tartufi na svijetu. A studeni je između ostalog i mjesec tartufa. Uz avanturu potrage za tartufima u samoj Motovunskoj šumi, tu su i brojni restorani koji se trude ponuditi najzanimljivija jela čiji su sastojak i tartufi. Pa su u jesenskim mjesecima bili i dani otvorenih vrata OPG-a, a sad će i standardno blagdanski nastrojeni prosinac. Stoga da, zbog čega se uopće čudimo odličnoj cjelogodišnjoj popunjenosti?! Kuća, mjesto, domaćini sadržaji – sve su to elementi koji uspješno realiziraju željenu maksimu hrvatskog turizma izraženu brojčanom frazom – 365.– Svako godišnje doba ima i svoje čari. To nam potvrđuju i turisti do čijeg nam je mišljenja jako stalo. Da, trudimo se i u svakom gostu prepoznajemo ljude koji su našu kuću odabrali za svoj odmor, obilježavanje godišnjica, zaruka… za nešto što im je dakle važno, a nas čini ponosnima da smo se i sami našli u tom njihovom lijepom ili važnom dijelu života, zaključuje Pisak.
I još jednom potvrđuje razloge i smislenost provođenja akcije Najiznajmljivač u čijem su središtu razmišljanja i djelovanja upravo sinergija pozicije, objekta i – vlasnika. Odnosno kako to uvijek ističemo: hrvatski turizam čine prvenstveno ljudi. Baš oni kojima je dolazak svakog gosta razlog za istinsko zadovoljstvo.POVIJEST CASE

Mikrolokalitet Sovišćina, čije je središte srednjovjekovni gradić Sovinjak, harmonični je niz brežuljaka koji čini jednu geografsku cjelinu, na međi grada Buzeta i općine Motovun tijekom svoje povijesti mijenjao je pripadnost. Još 1890. godine ovo je područje brojilo 71 obitelj s ukupno 431 stanovnikom. Nažalost, val masovnog iseljavanja prema gradovima u 21. stoljeću, posebno pedesetih godina, opustošio je taj kraj.
Na jednom od brežuljaka, odakle pogled s jedne strane seže na srednjovjekovni Motovun, a druge na akumulacijsko jezero Butoniga, smještena je i kuća za odmor – Casa mille olivi. U prošlosti administrativno, ekonomski, sociološki i politički marginalizirano područje, danas obiluje netaknutom prirodom, čistim okolišem i dominantnim kultivarem masline.


Casa mille olivi već je početkom 20. stoljeća ucrtana u franciskanski katastar Sovišćine. Uz kućni broj 28 piše: »Stalla per animali porcini N2 con corte« (štala za životinje s dvije svinje i dvorištem). Pitanje koje godine je kućica sagrađena – ostaje bez odgovora. No, jedno je sigurno: preci obitelji Pisak u čijem je vlasništvu kuća danas, sredinom 19. stoljeća uzgajali su masline i vinovu lozu. Potvrđuje to dokument iz 1868. godine kojim Matthias Pisak iz Klarići na brdu Klarići kupuje za vlastitu upotrebu dva reda vinove loze i 24 stabala maslina. Toponimi obuhvaćeni ugovorom podudaraju se s današnjim lokacijama vinograda i maslinika. Zanimljivo jest da je Matthias ugovorom kupio samo stabla maslina i trsove vinove loze, ne i zemlju, jer za nju nije imao novaca.


Prezime Pisak se u Klarićima prvi put spominje 1861. godine ženidbom Matthiasa Pissacha iz obližnjeg sela Šimeći. Od ukupno 11-ero Matthiasove djece, preživio je samo Blaž (rođ. 1876. godine). Negdje tijekom 1897. umrli su iznenada, jedan za drugim, i otac Matthias (Matija) i majka Dominica (Dominika). Veliko siromaštvo Blaž napušta 1903. godine; odlazi u obližnje selo Krte kako bi se doživotno brinuo o obitelji bez djece. Zauzvrat, ostavljaju mu u nasljedstvo svoje skromno imanje. Kuća u Klarićima tako ostaje bez duša. Selo gubi bitku: 60-ih godina prošlog stoljeća napušta ga i zadnja obitelj. No Casa mille olivi ostaje kao svjedok čovjekove aktivnosti i onda kada selo propada. Ljudska noga ovdje tek rijetko kroči, a potomci Pisak vraćaju se djedovini kako bi obrađivali poljoprivredne površine. Svo vrijeme kućica služi tek kao gospodarski objekt. U 90-ima dolazi do zaokreta. Unutar postojećih gabarita, obitelj sanira krovište, zamijenjuje međukatnu drvenu konstrukciju, postavlja infrastrukturu i gradi kamin, u upotrebu stavlja i obližnje parcele – nadograđuje postojeći vinograd te početkom 2000-ih sadi tisuću stabala maslina.


Godine 2017. počinje zadnja transformacija Case mille olivi. Nakon dva stoljeća, gospodarska funkcija je zamijenjena stambenom. I to u svrhu iznajmljivanja. Objekt se ponovo renovira unutar postojećih gabarita. Vanjska ovojnica je tek osvježena te su sačuvani kameni zidovi debljine 60 centimetara. Sav je namještaj, kao i stolarija od masivnog drva. Pomno ga je osmislio i izradio Sanjin, ne prepuštajući slučaju niti jedan detalj. Korištene boje su prirodne i stopljene s okolišem. U uređenju okoliša nisu korištene fizičke barijere već je zasađeno mediteransko bilje koje dodatno oplemenjuje i čuva istarsku autentičnost. Kuća nosi certifikat ECO Domus, eko prijateljski smještaj.

 


ZNANSTVENI RAD

Casa mille olivi ima i svojevrsnu knjigu, vodič za boravak u njoj i obilazak obližnjih aktrakcija. Riječ je o diplomskom radu na temu: »Utjecaj obiteljske tradicije na transformaciju: održivost prostora i identiteta«. Autorica rada je Ana Pisak pod mentorstvom prof. dr. sc. Jasmine Gržinić s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Radom su analizirana obilježja prostora i utjecaj na obiteljske vrijednosti i orijentaciju u turizmu.