NAJIZNAJMLJIVAČ

Fantastična raznolikost na malom prostoru

Edi Prodan

S ovom reportažom zagrebli smo tek u djelić ovogodišnje priče u kojoj participira 46 finalista, i odmah doživjeli skoro svu raskoš koju turistima pruža Hrvatska, fascinantnu raznolikost, a samo se zapravo »vrtjeli« u krugu ne većem od pedesetak kilometara

Ne znamo za svijet oko nas, ali neveliki apartman, nekadašnji jednosobni stan Kristijana Račkog, znakovitog naziva »Under the sky« mogli bismo proglasiti – najvišom hrvatskom turističkom iznajmljivačkom jedinicom. Kristijan je naime stan broj 158 na 26. katu prvog, istočnijeg nebodera na Rastočinama, jednog od onih toliko spominjanih »eševa«, pretvorio u – apartman. Znamo li da se baza tih silno visokih nebodera nalazi na nekih 150 metara nadmorske visine, njegov silno simpatični, ugodni apartman uzdiše se pak skoro do 250 metara iznad mora. A tek pogled! Nema tog drona koji može snimiti ono što će vidjeti i doživjeti posjetitelji Kristijanovog apartmana! Predivni, unikatni, visinski pogled na Rijeku i na desetke kilometara udaljenu okolicu.


Turizam kroz sve generacije – Dunja i Vanda Dujmović


Jači od čuđenja


– Znam da je mnogima čudno kako se netko »usudi« iznajmljivati apartman u neboderu, posebno na tako visokom katu, ali moja vam iskustva govore sasvim suprotno. Do Rastočina se lako dolazi sa zaobilaznice, središte Rijeke je jako blizu, a pogled je nestvarno dobar. Dolazak preferiraju mlađi gosti, oni koji ostaju dvije, tri noći i prvenstveno ih zanimaju urbane vrednote Rijeke. Velik je dijapazon i država iz kojih dolaze, osim onih kod nas uobičajenih imao sam i goste iz Portugala, primjerice. I da, svi su jako zadovoljni, pogledom na grad posebno, pojasnio nam je Rački.


Zlobinska Draga bolja je i od »bronhija« – Ivan Šubat


I tako zaokružio fascinaciju finalistima koji su u završnicu natjecanja Najiznajmljivač, akcije Novog lista koju podupiru Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta, ušli s područja Liburnije i Rijeke, s područja nekadašnjih općina Opatija i Rijeka. Iako smo dakako upoznati s nevjerojatnom prirodnom raznolikošću Primorsko-goranske županije, uistinu se nismo nadali kako ćemo i na tom dodatno suženom prostoru pronaći toliku diversifikaciju turističke ponude. Zaključile su to i Majda Šale, direktorica TZ-a Grada Krka kao i Marica Mogorović, stručna suradnica TZ-a Kvarnera, koje su s nama iz Novog lista činile sastav terenske komisije. Kako je naime poznato, prijave su za akciju Najiznajmljivač došle digitalnim putem, da bi temeljem njih komisija odredila finaliste. Njih se pak fizički obilazi jer turizam nije – virtualna aktivnost. Uostalom, upravo taj kontakt s vlasnicima, njihova iskustva, kao i kemija koja se stvara između njih i gostiju omogućavaju onaj istinski, unikatni hrvatski turizam.


Čudili su mi se kad sam krenuo uređivati lokaciju i objekt – Mario Ćurić


– Mnogi, od supruge nadalje, su se čudili kad sam kupivši montažni objekt još iz vremena izgradnje Krčkog mosta, koji se ovdje nalazio, želio napraviti posebni, specifični turistički objekt kojem sam odlučio dati naziv Casa Amor. Čudili su se i mjestu, jer Veli Dol ispod Križišća je tijekom povijest i uglavnom bio poljoprivredni, tranzitni, nikako ne kraj u kojem bi boravili turisti, objašnjava nam Mario Ćurić, inače profesionalni vatrogasac, koji unatoč svojoj mladosti djeluje itekako iskusan kad su u pitanju investicijski prioriteti vjera u djelatnosti od kojih će Hrvatska i u budućnosti živjeti. On je od svega 39 »kvadrata« samostojećeg objekta napravio nevjerojatno komforan, ugodni kutak uređen s mnogo pažnje, pa da, baš kao što i naziv kaže s puno – ljubavi. Dio tajne krije se i u okolišu u kojem dominiraju isključivo prirodni materijali, mnogo zanimljivog raslinja, sjenica i – bazen. A da sve ne ostane samo na našim impresijama, potvrdu smo dobili i od troje mladih gostiju iz njemačke pokrajine Baden Württemberg. Oni su, naime, Mariov objekt odabrali zbog blizine mora, ali još više zahvaljujući tome što je na »Očima Vinodola« paraglajding uzletište. Sa sobom su dovezli i quadove, ma svršenstvo o kojem će se jako brzo proširiti glas kroz njihove interesne, adrenalinske udruge tako da je Mario, unatoč svojoj mladosti odlično – investirao.


Casa Amor plijeni jednostavnošću i sadržajnošću Oda tradiciji i kamenu


U neposrednoj blizini Case Amor, Villa Mea. Istinski raskošan, luksuzan objekt koji je u najvećoj mogućoj mjeri poštovao povijest arhitekture i unutarnjeg uređenja kraja u kojem se nalazi. Istina, vlasnik Josip Slosar je moć kamena smekšao sjajnim drvenim komadima vanjskog i unutrašnjeg namještaja, ali i slavonskim tradicijskim crijepom »biberom« koji nije koristio za pokrivanje krova nego za oblaganje vanjskih površina, posebno onih oko bazena. Kuća je jako velika, maksimalni joj je kapacitet deset osoba, dorađena do najsitnijh detalja, a i u njoj smo zatekli goste iz rumunjskog grada Sibiua koji je 2007. godine bio – Europska prijestolnica kulture. Pet parova u najboljim godinama Josipovom je kućom oduševljeno, kako i blizinom mnogih sadržaja, još i više samim ambijentom i ugođajem koji im zapravo baš i nije dao da se od njega – odvajaju.
– Odlična sezona kojoj se ne nazire kraj. Tu je listopad, a prijave stalno dolaze. Potvrda je to da se turizam ne događa samo na morskoj crti, da gosti cijene i pozicije poput naše, gdje dobivaju istinski mir, gdje se istinski mogu posvetiti baš onom što ih najviše veseli, zaključuje Slosar.


Luksuz na maksimalnom poštovanju tradicije – Josip Slosar


A da i dalje nastavimo u sličnom ritmu pobrinio se Ivan Šubat iz Zlobina. Sad, do njega je bilo malo teže doći, ali upornost se i u ovom slučaju isplatila. Ivan jeste u Zlobinu, inače jednom od najviših mjesta Primorsko-goranske županije gdje se stvaraju, zahvaljujući miješanju morskog i goranskog zraka, iznimno ljekovite »zračne kupke«, ali njegova šumska vila je još i bolje pozicionirana, u Zlobinskoj Dragi, na visini od 850 metara. Na potpunoj osami, na terenu veličine čak 13 tisuća četvornih metara, u tišini koju mogu obogatiti samo zvuci prirode. Ivan je od klasične goranske kućice s naglašenim kosinama krova načinio pravu malu planinsku oazu mira.


Oaza mira


– Upravo su otišli gosti iz Njemačke, bračni par liječnika. Čitava mi je sezona bila jako dobro popunjena, a ovi zadnji gosti ostali su čak osam dana. Nisu se mogli nadiviti kraju u koji su došli: od planinskog zraka do činjenice kako im za odlazak od mora ne treba više od pola sata vožnje, pojašnjava nam Šubat koji je inače i strasni lovac što se uostalom može vidjeti i u pojedinim dijelovima uređenja interijera. Koliki je mir, koliko je Zlobinska Draga opuštajuća lokacija, osjetili smo i sami. Specifično okruženje i taj sjajni »zrak« djeluju poput sredstva za smirenje. Kako li je tek dobro gostima koji – najprije koji kilometar šetnje po savršenom ugođaju šume, pa malo gastronomije i »enologije« te na kraju san koji neće remetiti baš išta što nas na taj način maltretira u urbanim sredinama.


Kristijan Rački na krovu Rijeke


A onda, nakon putovanja kroz kontinentalni dio Primorja, odlazak u moćne, dugovječne turističke destinacije, u apartmane koji u sebi nose sigurnost i stabilnost vlasnika koji se ni u najgorim sezonama ne boje za – popunjenost. Od Kraljevice i njezinog Podbanja, preko Lovrana do samog središta Opatije.
– Iako smo stalno popunjeni, pa tako i tijekom čitavog rujna, u ovom se poslu nikad ne smije pomisliti kako nisu potrebna ulaganja. Naša je pozicija jako dobra u odnosu na obalnu crtu, k tome na mirnom smo dijelu Kraljevice, gosti nam se vraćaju, dakle imamo sve razloge za zadovoljstvo. I jesmo zadovoljni, ali mi to shvaćamo kao obavezu stvaranja novih sadržaja kako bi gosti bili još zadovoljniji, pojašnjava nam Zoran Ivančević koji zajedno sa suprugom Valentinom skrbi o uspješnosti apartmana Kiara. Iznimno uredan i dopadljiv, primorski dizajniran, apartman je u stražnjem dvorištu dobio i nove sadržaje koji će posebno razveseliti sve one koji vole druženje uz roštilj. Kiara je specifična i po tome što pruža mir, a svega nekoliko stotina metara dalje i veliki broj sadržaja, pa tako i mogućnost ronjenja uz nadzor instruktora. Jako, jako privlačno, za goste skoro savršeni spoj uloženog i dobivenog.


Kontakt s vlasnicima, njihova iskustva, kao i kemija koja se stvara između njih i gostiju omogućavaju onaj istinski, unikatni hrvatski turizam


Prebacujemo se na drugu stranu Kvarnera, u njegov najzapadniji dio. Lovran, a na Cvjetnom putu, s fantastičnim pogledom na more, apartmani Dalia. I opet obiteljska priča što je na Liburniji zapravo – pravilo. Kraj je to koji je desetljećima u cijelosti uronjen u turizam, kraj čiji žitelji istinski žive za – turiste. Naravno, zauzvrat ostvaruju dobre prihode, standard i kvalitetu življenja. Apartmane Dalia vodi Dunja Dujmović, osoba koja je i sama proputovala i reportažno zabilježila niz posebitosti koje je posjetila. Istina, u njezinom slučaju većina ih ima adrenalinski predznak. Vodi ih Dunja, mada – Liburnija je to. Tamo se turizmom bave sve generacije. U konkretnom slučaju i Dunjini roditelji, posebno mama Vanda, dok je tata Mirko, nekad ribar, danas onaj koji vodi računa o ukrasnom i jestivom raslinju Dalije.


Luksuz Liburnije


– Do mora je nekoliko minuta hoda, ali u dvorištu je veliki bazen, a i trudimo se da uređenošću terase i raslinja oko nje gostima pružimo maksimum, pojašnjava nam Vanda Dujmović, iako se u poslu s iznajmljivanjem uključuju svi, sve do unuke Dalije po kojoj apartmani nose naziv. Veliki, jednosobni, a funkcioniraju po principu 2+2 – dvije odrasle osobe u spavaćoj sobi, djeca na krevetima za razvlačenje. Posebitost ove iznimno uglađene kuće je i stražnje dvorište gdje se uzgaja raznoliko povrće. Vlasnici se trude pripravljati i specifične sokove, probali smo, primjerice, onaj od tek propupalih cvjetova kuša, tako da gosti osim svih preduvjeta za opuštajući odmor dobivaju i dodir s tradicijom kraja u koji su stigli. Treba li dvojiti kad je riječ o jednom tako dobrom ne samo smještaju, nego i cjelokupnom okruženju – popunjenost je od svibnja konstantna, pa tako i prema listopadu.


 


I na koncu druženja s finalistima ovog dijela Kvarnera, jer u drugim ćemo se reportažama posvetiti Primorju sve do Karlobaga, kao i otocima, središte Opatije, Vila Salvus. Točnije, jer riječ je o objektu s desetak stambenih jedinica čiji su, u nemaloj mjeri, vlasnici stranci, apartman koji je iskusni turistički djelatnik Mile Maruna priredio u ugodni kutak smješten tek kojih stotinjak metara od opatijske vreve.


Dodir sa slavnim vremenima opatijske prošlosti – vlasnik apartmana u Villi Salvus – Mile Maruna


– Nekad je ova vila bila u vlasništvu jedne osobe, sad nas je mnogo, no to su vam tragovi koji su obilježili povijest ovog kraja. Opatija je istinski turistički grad i svi njezini sadržaji prilagođeni su upravo turistima. I samim nazivom želio sam naglasiti kako se u Opatiji osim odmora dobiva i zdravlje. Ljudima je to i poznato, posebno onima koji se vraćaju, tako da s popunjenošću baš nikad nema problema. Osiguranje i parking, što u središtu Opatije predstavlja veliku prednost, a kako vidite trudimo se maksimalno da i okoliš bude na razini ove vile, zaključuje Maruna.


Zagrebli smo s ovom reportažom tek u djelić ovogodišnje priče u kojoj participira 46 finalista. I odmah doživjeli skoro svu raskoš koju turistima pruža Hrvatska. Doživjeli smo fascinantnu raznolikost, pri čemu smo se zapravo »vrtjeli« u krugu ne većem od pedesetak kilometara. More i dugotrajna tradicija koju ima turizam uz njega, ali i hrabrost da se gostima otkriju neki drugi i drugačiji, u slučaju »eša« skoro i nevjerojatni iskoraci našeg, domaćeg, hrvatskog turizma.


Za sada – do čitanja i uživanja u fotografijama jer kroz nekoliko dana slijedi – Istra. Bez sumnje, regija koja također ima što ponuditi gostima, kao i vama, našim čitateljima.