Ergonomija na radnom mjestu: što je i zašto je toliko važna?

NL Promo

Nema sumnje u postojanje brojnih prednosti ergonomije na radnom mjestu. Dizajniranjem radnog prostora po osnovnim principima ergonomije koji promiču dobro držanje, manje ponavljajućih pokreta i manje napora potiče se učinkovitiji radni proces.

U nastavku teksta možete pročitati sve o važnostima ergonomije na radnom mjestu.


1. Ergonomija poboljšava fizičko i mentalno zdravlje radnika


Pružajući zaposlenicima ergonomska rješenja i prakticiranjem dobrih navika, moguće je spriječiti i smanjiti ozljede na radu, omogućujući zaposlenicima da ostvare svoje zadatke bez izlaganja ozljedama i boli. Zahvaljujući mogućnostima prilagodbe radne stanice visini i položaju tijekom rada, učinkovito se smanjuje napetost u tijelu.


Praktičan odmarač za leđa doprinosi prirodnom položaju kralježnice i sprječava naprezanje leđa, dok stalak za odmaranje nogu smanjuje oticanje nogu od dugotrajnog stajanja ili sjedenja. Uz stalak za notebook koji se može prilagoditi radnoj stanici i potrebama ovisno o visini, nagibu i položaju, učinkovito se sprječava naprezanje očiju tijekom rada.Bolje fizičko stanje tijekom rada ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje što rezultira manjim razinama stresa, tjeskobe, poboljšava raspoloženje i utječe na koncentraciju. Bolja usredotočenost na zadatke rezultira većim razinama produktivnosti.2. Ergonomija pridonosi kvaliteti rada i većoj produktivnosti radnika


Prednosti ergonomskih radnih prostora kreću se od zdravlja tijela i uma, a vidljive su u kvaliteti rada.


Loša ergonomija ureda dovodi do umora zaposlenog osoblja koji u konačnici neće moći lako i efikasno obaviti svoj posao. Osim toga, povećava se rizik za ostvarenje raznih propusta i narušavanje kvalitete rada.


Jednostavnim izborom ergonomske opreme i dodataka za rad potiče se razina produktivnosti.


Kako?


Kombiniranjem različitih ergonomskih rješenja poput podloge za ruke uz tipkovnicu i podloge za miš s gel odmorištem radne stanice bit će maksimalno prilagođene za udoban i nesmetan rad, a položaj tijela prirodniji. Što manje fizičkog napora i boli, to je bolja usredotočenost na kvalitetu izvedbe radnih zadataka i ostvarenje boljih poslovnih rezultata.3. Ergonomija uklanja potencijalne opasnosti i doprinosi sigurnosti cjelokupnog sustava


Dio stvaranja produktivnijeg radnog okruženja je proces uklanjanja svakodnevnih opasnosti koje mogu naštetiti sustavu.


Sustav sigurnosti mora osigurati da su proizvodi, metode i okruženje koje radnik koristi prikladni zahtjevima posla i osobnim sposobnostima radnika. Razni ergonomski stalci stvaraju sigurnije radno okruženje, uklanjaju potencijalne opasnosti i poboljšavaju uvjete rada, čime motiviranost zaposlenika doseže novu razinu!Uzimajući u obzir da se ergonomija odnosi na dizajniranje radnog okruženja za optimizaciju ljudske dobrobiti i performansi radnog sustava, može se reći da je ergonomija jedan od glavnih čimbenika za postizanje optimalnih rezultata na poslu.


Standardi ergonomije na radnom mjestu promiču produktivnost, sigurnost i zdravlje radnika te ocrtavaju prakse za poboljšanje izvedbe zadataka radnika. Ulaganjem u standarde za ergonomske uvjete rada u uredima smanjuje se vjerojatnost pojave neželjenih rizika, a samim time smanjuju se opasnosti od dodatnih troškova. Na taj način jača se sigurnosna kultura na radnom mjestu, smanjuje stopa fluktuacije zaposlenika te povećava njihov moral i angažman.


Usmjerite sredstva u stvaranje boljih i zdravijih uvjeta uz pomoć praktičnih, visokokvalitetnih Fellowes ergonomskih dodataka dostupnih za narudžbu putem webshopa Makromikro grupe.