Božić nije otkazan, proslavite ga uz ukusna jela Podravine i Slavonije

Šape s orasima, Foto: Sanja Mijac i Matija Turkalj

Šape s orasima, Foto: Sanja Mijac i Matija Turkalj

Za najljepši blagdanski stol potražite inspiraciju u jelima Virovitičko-podravske županije. Tamo žive istinski gurmani, sjajni domaćini, vrhunski majstori kuhinje koji će s vama rado podijeliti recepte.Šape, vanilin-kiflice, krancli, breskvice, mađarice, medene i bijele pite, mekani medanjaci, prutići od oraha…, sve ukusno i fino, po receptima iz starih bilježnica naslijeđenih od majki i baka… U tradicionalnim varijantama od domaćih oraha ili u modernijim varijantama od lješnjaka, kremastiji za prste polizat, čokoladni kojima ne mogu odoljeti ni djeca ni odrasli, u obliku pralina koje se tope u ustima, svih veličina i oblika… U Podravini i Slavoniji Božić miriše po kolačima.


Kuglof od bundeve
Foto: Sanja Mijac i Matija Turkalj


Svaka slastica priprema se s puno ljubavi i strpljenja, tu se rađaju pravi majstori slastičarstva koji u adventsko vrijeme ispeku na stotine kilograma kolača kao od šale. Najpoznatije su među njima brončana i srebrna olimpijka slastičarstva Sandra Jadek i Gorana Kočiš, glasovita pastry chefica.


Podravina i Slavonija neiscrpan su izvor inspiracije i za nešto konkretnija jela. Sablja grofa Jankovića, podravski zeleni mlinci, savršeni kruh od koprive, prgice, granatir, zafrigana juha, bijeli žganci, dizanice…, sjajno će izgledati na vašem blagdanskom stolu. Ni recepti nisu problem. Pronaći ćete ih u online kuharici Gastro putovanje Virovitičko-podravskom županijom, koju je osmislila poznata  influencerica i blogerica, inače Virovitičanka Domaćica Sanja.


Pecena patka iz krusne peci
Foto: Sanja Mijac i Matija Turkalj
Kako stvari stoje, ovih blagdana nema putovanja, u omiljene restorane trenutno ne možete, ali zbog toga Božić nije otkazan. Proslavite ga uz vrhunska jela i slastice iz ovog kraja, otputujte u mašti, a kada sve ovo prođe, u Virovitičko-podravskoj županiji željno vas čekaju ugostiti.


Više na: http://www.vpz.hr/gastro-putovanja-viroviticko-podravskom-zupanijom/


Juha od vrganja s jecmenom kasom
Foto: Sanja Mijac i Matija Turkalj