U režiji Christiana Romanowskog

Premijera opere “Norma” u riječkom HNK: Prvi put izvedena već 1832. ali bez Bellinijeve glazbe

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Od 1946. do danas, „Norma” je u HNK u Rijeci premijerno postavljena samo 1990. i 1996. godine. Oba su se puta u ulogama Norme zamjenjivale Mirella Toić i Veneta Janeva Iveljić, dok je u ulozi Adalgise bila Anđelka Rušin.RIJEKA – Opera Vincenza Bellinija „Norma“ premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, i pod dirigiranjem Stefana Rabaglie.


Umjetnička voditeljica projekta izvedbe ove opere u Rijeci je Dunja Vejzović, koja je izvorno namjeravala dirigirati izvedbom, ali je odustala te prepustila dirigiranje Stefanu Rabagliji.


Romanowski je i scenograf te oblikovatelj svjetla a kostimografkinja je Dženisa Pecotić.
U naslovnoj ulozi nastupila je Daria Masiero, u ulozi Adalgise Diana Haller, a uz njih na sceni riječkog HNK nastupili su Mario Zeffiri, Slavko Sekulić i drugi.


„Norma“, opera u dva čina i četiri slike, praizvedena je 1831. godine u Teatro alla Scala u Milanu. Libreto je napisao najbolji libretist onoga vremena Felice Romani (1788 – 1865), libretist milanskog Teatra alla Scala, prema francuskoj tragediji u stihovima Alexandrea Soumeta „Norma ili Čedomorstvo”. S Bellinijem je surađivao na sedam opera, od njegovih ukupno 12.


U Rijeci je prvi put izvedena već 1832. ali bez Bellinijeve glazbe. Naime, gostujuća dramska družina Angele Zocchi postavila je u tadašnjem riječkom Adamićevom teatru Civico „Normu” bez glazbe, ali prema Bellinijevu djelu Prva prava izvedba „Norme” u Rijeci bila je 1836.


Od 1946. do danas, „Norma” je u HNK u Rijeci premijerno postavljena samo 1990. i 1996. godine. Oba su se puta u ulogama Norme zamjenjivale Mirella Toić i Veneta Janeva Iveljić, dok je u ulozi Adalgise bila Anđelka Rušin.