Rijeka 2020

Predstavljanje programa u Parizu: Riječki EPK mamac za francuske turiste

Danijela Bauk

Predstavljanje programa s naglaskom na kulturnu ponudu važan je segment u turističkoj promocijiRijeka 2020-Europska prijestolnica kulture, odnosno više od 600 programa koji se realiziraju u suradnji s preko 250 partnerskih organizacija, predstavili su jučer u Parizu riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica partnerstava i komunikacija tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, uz prisustvo Danijele Mihalić Đurice, direktorice pariškog Predstavništva HTZ-a.


Program projekta Rijeka 2020-EPK predstavljen je brojnim francuskim novinarima u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je kako će Rijeka kroz ovaj projekt prezentirati svoju povijest i kulturnu baštinu, ali i uvažavanje temeljnih ljudskih vrijednosti i zajedništva na kojima je suvremena Europa izvorno i nastala.


Važno tržište


Predstavljanje Rijeke u Parizu, kao prvog hrvatskog grada s titulom Europske prijestolnice kulture, ima i turistički aspekt u smislu poticanja turističkog prometa s važnog francuskog tržišta s kojeg i ove godine bilježimo rast od oko 8 posto u dolascima i noćenjima.
– Vesele nas i visoke stope rasta prometa zabilježene u tradicionalno najpopularnijim destinacijama za francuske goste kao što su Split ili Dubrovnik, ali i rast prometa u regijama i gradovima u kojima Francuzi prije nisu bili česti gosti poput Rijeke i Zagreba, Slavonije i Istre, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je Hrvatska turistička zajednica na ovu temu organizirala i studijsko putovanje 12 francuskih novinara koji su u svibnju ove godine boravili u Rijeci.


Motiv putovanja


Na prezentaciji su navedene samo neke od brojki kojima je Rijeka u Parizu najavila svoju slavljeničku godinu te pozvala francuske prijatelje da je posjete tijekom 2020. Uzvanicima je istodobno predstavljena i Informativna izložba Lungomare Art, kojom su predstavljeni projekti jedanaest domaćih i međunarodnih umjetnika koji na deset lokacija Kvarnera donose trajne umjetničke skulpture.


– Rijeka trenutno ima porast s francuskog emitivnog tržišta od 21 posto u noćenjima i 12 posto u dolascima, dok regija Kvarner bilježi rast od 7 posto. Predstavljanje ovakvih programa s naglaskom na kulturnu ponudu važan je segment u turističkoj promociji jer je kulturna baština za gotovo 60 posto Francuza glavni motiv putovanja u inozemnu destinaciju, izjavila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Parizu Danijela Mihalić Đurica, dodavši kako su prisutni novinari bili oduševljeni promotivnim spotom i pripremljenim programom.