Od 29. kolovoza do 1. rujna

Peti Art kamp Empeduja: Na otvorenju ‘Flamingo Party’ Milijane Babić

Kim Cuculić

Screenshot

ScreenshotRIJEKA – Peti Art kamp Empeduja, u sklopu Kantride FKK 2020, bit će održan od 29. kolovoza do 1. rujna. Kao sudionici najavljeni su Milijana Babić, Gildo Bavčević, Denis Kirinčić, Marko Marković, Slaven Tolj, [email protected]šević & Borgie i Porno Suicid.


U četvrtak, 29. kolovoza, s početkom u 17 sati bit će održan performans otvorenja »Flamingo Party« Milijane Babić. Već treću godinu u okviru Art kampa Empeduja umjetnica reagira na promjene na riječkoj plaži Kostabela, koja pod dodijeljenom koncesijom prolazi transformaciju iz omiljene plaže za stanovnike grada u ekskluzivno kupalište za goste luksuznog hotelskog kompleksa »Costabella«.


Ovogodišnji happening na moru u znaku je egzotičnog flaminga, neizostavnog ljetnog rekvizita koji je proteklih godina stekao svjetsku slavu putem Instagrama i tako stigao i do hrvatske obale, tražeći najatraktivnije lokacije za svoj privremeni habitat. Ova simbolička umjetnička gesta usmjerena je na apsurdnost ili grotesknost situacije koju zatječe.
Projekt »Kostabela« je zamišljen kao serija site-specific intervencija i akcija u neposrednoj blizini građevinskog terena u različitim etapama izgradnje, čiji je cilj bilježenje procesa transformacije krajolika i propitivanje njegovih učinaka na živu i neživu prirodu.


Projekt podrazumijeva više ili manje direktno uključivanje samih građana i građanki Rijeke. Slučaj »Kostabela« sagledava se u svjetlu aktualnih događanja u Hrvatskoj vezanih uz teme privatizacije i devastacije pomorskog i javnog dobra.