Polemika

Otvoreno pismo zbora “Ronjgi”: ‘Ne možete nam servirati političke manipulacije’

P. N.RIJEKA U povodu izjava iznesenih na 18. Županijskoj skupštini te medijskih rasprava nakon iste vezanih za djelovanje Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov«, otvoreno pismo u ime Mješovitog pjevačkog zbora »Ronjgi« poslala je prof. Ivana Krtinić, tajnica zbora.


»Nakon sjednice Županijske skupštine pokrenuta je svojevrsna javna rasprava na temu rada Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« te ravnatelja Ustanove Darka Čargonje. Kako je dijelom tih rasprava zahvaćeno i djelovanje najmlađe katedre Ustanove (koja za obvezu ima glazbenu djelatnost), Mješovitog pjevačkog zbora »Ronjgi«, kao tajnica obraćam se javnosti u ime svih članova zbora, jer osjećamo moralnu obvezu progovoriti o svom radu.


Otklonjene nepravilnosti 


Za one koji nisu pratili, maestro Darko Čargonja prozvan je i za primanje naknade za vođenje zbora. Ne vidimo ništa dvojbeno u činjenici da se zborovođa plaća, iako je isti i na mjestu ravnatelja Ustanove, ali držimo podosta dvojbenom manipulaciju internim dokumentom unutarnje revizije. Nakon spomenute revizije, određene nepravilnosti u radu Ustanove odmah su i otklonjene. No krenimo redom. Maestro Darko Čargonja na probe dolazi u potpunosti bez naknade već skoro dvije godine, a dolazimo i mi (30-ak aktivnih članova, od kojih je većina vezana uz prosvjetnu struku, iako ima i liječnika, ekonomista…).
Ističem zanimanja jer iako smo glazbeni amateri, riječ je o ljudima srednje životne dobi koji djeluju unutar društva i svojih struka, zaljubljenika u vlastitu baštinu kojima se ne mogu servirati ovakve političke manipulacije pod »zdravo za gotovo«.


Zbor »Ronjgi« osnovan je 2011. godine s ciljem promicanja tradicijske glazbe našega zavičaja, a posebno smo ponosni što zbor djeluje upravo u prostorijama Spomen-doma Ronjgi, kao jedna od katedri Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov«. Iako za većinu članova dolazak na probe iziskuje dodatne financijske troškove, svojom požrtvovnošću svatko je ponaosob dao svoj veliki doprinos u opstojnosti, napretku i kvaliteti ovog ansambla.


Brojni nastupi i nagrade 


Od osnutka zbora pa do danas održano je mnogo nastupa na cijelom području Primorsko-goranske županije i koncerata širom Hrvatske (Zagreb, Dubrovnik, Poreč, Pula, Rovinj, Hvar, Tisno, Murter…), te u inozemstvu (Slovačka, Austrija, Poljska i Italija). Potvrde kvalitetnoga rada dobivene su u Šibeniku na međunarodnim natjecanjima zborova »Adria cantat« 2014. (srebrna nagrada) i 2016. (zlatna nagrada) u kategoriji folklorne nacionalne glazbe, a 2017. u Karlovcu na međunarodnom natjecanju »Aurora cantat« osvojeno je zlato u kategoriji »duhovna glazba« i srebro u kategoriji »folklorna glazba«. Puno je tu uloženoga vremena i mukotrpnoga rada, održano je bezbroj proba, ali na kraju, nakon nastupa i uspješnih koncerata, svaki član zbora osjeća zadovoljstvo i ponos što je član jednoga takvog ansambla koji, bez lažne skromnosti, ima na pozornici posebno zračenje, energiju i zajedništvo, dobrim dijelom vezano uz maestra Čargonju. Naime, svatko tko je proveo neko vrijeme u glazbenom ansamblu zna da voditelj/ica mora uz znanje posjedovati i dozu karizme, a maestro Čargonja očito posjeduje oboje.


Složili bismo se s izjavom župana Zlatka Komadine da nitko nije »sveta krava« pa ni naš maestro, ali nadamo se da su političke strukture također svjesne da nisu »svete krave« i da smo apsolutno svjesni kako cijela priča oko nezadovoljstva djelovanjem Ustanove dolazi, kao slučajno, a opet tako jasno tempirano, upravo »dva dana« prije reizbora ravnatelja Ustanove. Na Županijskoj sjednici istaknuto je i navodno nezadovoljstvo bivšega pročelnika za kulturu radom Ustanove. U nekoliko navrata Valerij Jurešić prisustvovao je nastupima zbora kad nije štedio riječi hvale, ali očito je to bila samo politička kurtoaznost. Navodno je nezadovoljna i v.d. pročelnice Tamara Carević Baraba, ali to ne možemo komentirati jer ju kao članovi zbora nismo nikad imali prilike vidjeti.


Ustanova je »sveta krava« 


No u ovoj cijeloj priči nešto ipak jest »sveta krava«, a to je Ustanova u čijim djelatnostima (ne samo zborskim) često volonterski participiramo zato što nam je stalo. U vremenu općega pragmatizma i bešćutnoga, često nikakvim znanjem potkrijepljenoga grebanja za fotelje, možda će zvučati pomalo patetično, ali mi djelujemo iz ljubavi i poštovanja prema našem velikom Bardu Matetiću, iz ljubavi i poštovanja prema maloj Ustanovi (za koju nikad nismo osjetili preveliku brigu niti županijskih, a budimo iskreni niti općinskih vlasti) i posljednje, ali ne manje bitno, iz ljubavi i poštovanja prema trudu i radu maestra Darka Čargonje.


Ovim putem kao članovi zbora apeliramo na županijsku strukturu da nas i ovaj put zaobiđu kao što su nas u bitnim stvarima zobilazili do sada (npr. zanimljivo je da Županija kao utemeljiteljica Ustanove nije našla za shodno angažirati zbor za niti jednu od svojih manifestacija). Apeliramo i da se pokuša staviti javni interes ispred kadrovskoga jer Ustanova nije samo fotelja – ističe Ivana Krtinić.