Preuzimanje titule

OPERA INDUSTRIALE Na otvorenju riječkog EPK svirat će orkestar brusilica, varilaca i iskri

Danijela Bauk

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su programa otvorenja Rijeke 2020 - 1. veljače u riječkoj luciRIJEKA – Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su atraktivnog programa otvorenja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture 1. veljače u riječkoj luci.


– U programu otvorenja Rijeka odaje počast radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje, te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.


Svečanost otvorenja događa se u riječkoj luci, prostoru snažne identitetske točke Rijeke. U povijesti i sadašnjosti grada luka je simbol moderne i otvorene Rijeke, a vrijednosti luke različitosti ogledaju se u skladu koji je moguć samo u luci koja prihvaća jedra svih boja, stoji u opisu otvorenja na mrežnim stranicama Rijeke 2020.


Središnji program
Iako kompletan i detaljan program svega onoga što 1. veljače očekuje Riječane i nadajmo se njihove mnogobrojne goste na otvorenju riječkog EPK-a, još uvijek nije javno objavljen, dio programa opisan je u kalendaru događanja na službenim stranicama Rijeke 2020.


Tamo tako stoji da u središnjem umjetničkom programu otvorenja Rijeka tematski okuplja važne točke svojeg identiteta i to u »Operi industriale«, nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM kojega čine Josip Maršić i Zoran Medved, u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića. Na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevu gatu u riječkoj luci, nastupa više od stotinu izvođača, a u program je uključen i velik dio publike.


– Zvukovima industrije i iskrama varilaca, Rijeka simbolički i s ponosom izražava poštovanje prema snazi radnika koji su je gradili i učinili modernim gradom. Citatima koji predstavljaju hommage Janku Poliću Kamovu, najvećem riječkom pjesniku, beskompromisnom umjetniku koji je najavio dolazak europske avangarde, Rijeka pečati njegovu europski relevantnu poziciju.U programu otvorenja ističe se i povijesna europska antifašistička pozicija Rijeke, koja Europu podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena u moderno doba, završetkom posljednjega povijesnog sveeuropskog stradanja.


Snaga zvuka električnih gitara donosi propulzivnu energiju riječkog punka i rocka, koji su u svoje vrijeme predstavljali buntovnu i hrabru Rijeku. Program zaokružuje najsnažniji zvuk koji još od pradavnih vremena tjera zimu – zvončari velikom bukom najavljuju novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020. kao Europska prijestolnica kulture, stoji u opisu.


Živi instrument


»Operu industriale«, koja razvija opisane tematske cjeline, uživo i uz pomoć matrica izvodi mnoštvo izvođača kombinirajući zvukove grada, industrije i buke, nastupe na klasičnim instrumentima, zborsko pjevanje, zvončarska zvona i aktivno zvučno uključivanje publike.


– DB Indoš – Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta, s Rumoristima kao izvođačima, u programu nastupa na specifičnim instrumentima – šahtofonima, te s glazbenicima na dva preparirana klavira, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu.U izvedbi sudjeluje i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat. Na velikoj pozornici nastupa i dodatni mješoviti zbor Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, te orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima.


U izvedbu je uključen i ansambl od 25 riječkih gitarista, te radnički orkestar brusilica, varilaca i iskri. Dio publike također sudjeluje u izvedbi zvonjavom, navijanjem, stvaranjem buke i svjetla, čime postaju živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada, piše nadalje u programu otvorenja.


Krovni organizator otvorenja je Rijeka 2020, dok su partneri Lučka uprava Rijeka, Luka Rijeka d.d., mnogobrojni poduzetnici, udruge i umjetničke organizacije.