Kolektivna radionica

“Oklupimo Škurinje”: Ponekad su klupice puno više nego samo mjesta za odmor

Jasmin Đečević

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran KaruzaRIJEKA Proteklog vikenda na platou u ulici Save Jugo Bujkova održana je kolektivna radionica izrade i uređenja jednostavnih klupica pod nazivom »Oklupimo Škurinje«. Radionicu su vodili Kreativni atelier Artmašina i kreativke Jadranka Lacković, Marija Kajapi i Nika Rukavina, a posebna značajka je da će se druženju pridružiti i sudionici programa Actors of Urban Change koji su tijekom protekog tjedna boravili u Rijeci.


Riječ je o preko 40 stručnjaka različitog profila iz petnaestak europskih gradova koji su, između ostalog, na botelu Marina organizirali otvoreni forum na temu naslijeđa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Uz izlaganja direktorice instituta Institute of Cultural Capital iz Liverpoola Beatriz Garcie, pročelnika riječkog Odjela za kulturu Ivana Šarara i Doriana Celcera iz Rijeke 2020, susret na Marini obuhvatio je i diskusije u tematski određenim grupama.


– Moram priznati da je sve bilo iznimno intenzivno i zanimljivo, cijeli boravak predstavnika Actors of Urban Change bio je uspješan, a vrijedi istaknuti kako je okupljene goste iz Europe jako zainteresiralo što se događa u Rijeci u kontekstu EPK-a, ali i šire – kaže Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka koja uz udrugu »Kuraž« i Rijeku 2020 na Škurinju provodi projekt »Kultura na balkonu«.
Elementi za klupice izrađeni proteklog vikenda bit će uskoro sastavljeni nakon čega će klupice zauzeti svoja mjesta u javnom prostoru.


»Klupica je u ovom kontekstu više od mjesta za odmor, od tuda i igra riječi s »oklupljivanjem« – ona određuje što se nalazi oko nje, kako koristimo prostor, što radimo – je li to čitanje knjiga, časopisa, stripa, prostor druženja i razgovora… Ove konkretne klupice bit će korištene na platou u susjednom parku pri različitim programima narednih mjeseci, a pribavljeni alati za radionicu smatraju se zametkom svojevrsne buduće zbirke alata dostupne svim građanima«, kažu organizatori.