Studio 20A

VIDEO Karolina je majka djevojčice sa sindromom Down: “Hana je divno prihvaćena unatoč svojoj različitosti”

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ono po čemu su pak upravo Hana i njezini školski kolege dodatno posebni, činjenica je da su svi zajedno osmislili, napisali te ilustrirali - slikovnicuGošća ovotjednog Studija 20a Novog lista, koji četvrtkom točno u podne uvijek ima zanimljive osobe, ljude koji šalju posebne, plemenite poruke, je Ičićanka Karolina Hauptfeld.Neposredni razlog za njezino gostovanje je činjenica da nam se bliži 21. ožujka kad se tradicionalno obilježava Svjetski dan osoba sa sindromom Down, jer ona je jedna od članica Udruge za osobe sa sindromom Down Rijeka 21.
Ujedno majka je djevojčice Hane koja je, zahvaljujući interakcije njezine obitelji ali i djece i nastavnika PŠ Ičići, predivan primjer inkluzije, uklapanja u društvo jednakih mogućnosti bez obzira na sve inicijalne različitosti.


Ono po čemu su pak upravo Hana i njezini školski kolege dodatno posebni, činjenica je da su svi zajedno osmislili, napisali te ilustrirali – slikovnicu! 


– Hana je oduvijek, kako u vrtiću tako i danas u školi, bez obzira na svoju različitost jako dobro prihvaćena i sasvim sigurno živi u jednakosti.


Razmišljajući o ovogodišnjem našem danu, djeca drugih i trećih razreda PŠ Ičići su uz pomoć svoje učiteljice Ljerke Knežević, unutar dakle razmišljanja uokvirenih sustavom “vidimosE”, našeg modela promicanja inkluzije, došli na ideju kreiranja slikovnice koja kroz priču o drugačijim životinjama pričaju priču o ljepoti zajedništva u kojem iako nismo svi isti,idemo pravcem koji nas maksimalno povezuje i uvažava.


Djeca ne samo da su sama osmislila priču, sačinila tekst i sve ilustracije, ona su, konkretno moja Hana, unijela i rukom pisani tekst tako da je to uistinu u cijelosti njihov rad, ističe Hauptfeld.


U čitav su se projekt, pored matične OŠ Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije, uključile i Prirodoslovno grafička škola kao i Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke. Zašto i glazbena?– Projekt izrade slikovnice prati i pjesma “vidimosE” za koju sam napisala tekst i glazbu, a izvode ju djeca škole u Ičićima, kao i mlade snage riječke Glazbene škole.


Iznimnu je pomoć tu pružila naša draga glazbenica i profesorica Ivana Marčelja, kao i multi glazbenik Aleksandar Valenčić tako da ćemo sve zajedno, pjesmu i slikovnicu javnosti predstaviti velikim druženjem, večer prije Svjetskog dana osoba sa sindromom Down, u ponedjeljak 20. ožujka s početkom u 18 sati u opatijskom Centru Gervais.


Veselim se svemu jer – ljepota je u zajedništvu različitosti, zaključila je Hauptfeld.