Direktorica TZ Kvarnera

VIDEO Irena Peršić Živadinov: “2019. više nije rekordna godina, sad je to lanjska. A ovu smo počeli s novim rastom”

Edi Prodan

Podaci o bookingu govore da nas očekuje jako dobra sezonaOdlični rezultati s početka godine, dvoznamenkasti porast broja noćenja u odnosu na 2019. ali i na lanjsku 2022. godinu nastavili su se i sve do prethodne nedjelje: 20.ožujka je, na razini dakle skoro prvog ovogodišnjeg kvartala, zabilježen porast broja noćenja od 15 posto što je odličan rezultat.Podaci o bookingu govore da nas očekuje jako dobra sezona, od Uskrsa koji nam uskoro dolazi pa sve do ljetnih mjeseci.
Podaci su to što tim više vesele jer govore kako su svi naši posebni programi poput Kvarner Gourmenta ili onih što se odnose na zdravstveni, welnes ili outdoor itekako uspješni, kako su uistinu one vrijednosti što značajno utječu na produljenje sezone.


Istaknula nam je to na početku razgovora Irene Peršić Živadinov, direktorice TZ Kvarnera.


Jedna je od najstručnijih osoba na hrvatskoj turističkoj sceni, doktorirala je na temu održivosti u turizmu prije punih 11 godina dok su se takve teme jedva i spominjale, tako da njezina razmišljanja, ideje kao i procesi koji provode stavljaju je na sam vrh, u znanstvenom ali i provedbenom, dijelu tog segmenta domaće privrede.


Djelatnici TZ koja skrbi o Primorsko-goranskoj županiji bili su i na međunarodnom planu jako aktivni. Svoju su ponudu prezentirali na nizu turističkih sajmova i to na nama najjačim emitivnim tržištima.


Od tri talijanska – Bologna, Vicenza i Milano, preko glavnog grada Austrije Beča pa sve do kapitalnih u Njemačkoj – Sttutgarta, Münchena i Berlina.– Iako je nemalo onih koji tvrde da su sajmovi u digitalnom dobu nepotrebni, impresije s njih su dijametralno suprotne: posjetitelja kao nikad prije.


Možda su se naprosto posjetitelji zaželjeli ovakvog vida komunikacije nakon otuđujuće pandemije, kako god, ali brojke su na njima u velikom porastu.


Zadovoljni smo s obavljenim poslom na njima, u Beču i Münchenu Hrvatska je bila i zemlja partner tako da je i prema njima očekivanje jako dobre turističke sezone sasvim realno.


Posebno nas to veseli u Njemačkoj jer turisti iz te zemlje kod nas na Kvarneru imaju velikih 30 posto udjela, istaknula je Peršić Živadinov.


Vrlo je zanimljiv bio i njezin osvrt na Gorski kotar. Ne po pitanu smještaja ili neke druge slične statistike, nego po tome što je upravo TZ Kvarnera inicirao komponiranje, skladanje goranske gastronomske liste.– Povodeći se idejom autohtonosti kao i održivosti, dakle gastronomije na bazi domaćih namirnica ali i domaće kulinarske tradicije jedan od najboljih hrvatskih chefova, Zdravko Tomšić kao i donedavna voditeljica poslovanja JRE sustava u Hrvatskoj Irina Ban, već neko vrijeme zajedno s najboljim goranskim ugostiteljima skladaju jela koja će u konačnici oblikovati goranski menu.


Na taj bismo način pokrenuli goransku gastronomsku scenu za koju vjerujemo kako će privući mnogo gostiju, kako će postati dodatni motiv dolaska u Gorski kotar te će imati i ostale blagotvorne posljedice kao št su to klasične gospodarske, ali i demografske brojke.


Neki su to od naglasaka iz razgovora s Irenom Peršić Živadinov u Studiju 20a. Sve ostalo – pogledajte i poslušajte u video razgovoru Studija 20a Novog lista.