Četvrtkom u podne

VIDEO Ernest Petry u Studiju 20a: “Ličko-senjska županija je u silnom zamahu na svim područjima”

Edi Prodan

Ernest Petry i Edi Prodan / Foto: V. KARUZA

Ernest Petry i Edi Prodan / Foto: V. KARUZA

Ne zanimaju nas bilo kakvi politički predznaci, zanimaju nas samo kreativne ideje koje će donijeti boljitak svim našim žiteljima, kaže ličko-senjski županDan Ličko senjske županije obilježava se 23. svibnja. Da upravo tog dan bude njezin svečani dan razlog je jedan drugi rođendan, onaj Oca Domovine Ante Starčevića, koji je u Velikom Žitniku rođen upravo tog dana i to točno prije 200 godina, 1823.


Riječ je, dakle, o dvostrukom jubileju jer i Ličko-senjskoj županiji je okruglih – 30 godina.


Gost studija 20a Novog lista tim je povodom Ernest Petry, ličko-senjski župan s kojim smo razgovor vodili u Gospiću, u županijskom središtu.

Kako je ustvrdio sam Petry, najveća hrvatska županija u silnom je razvojnim zamahu na svim područjima – od gospodarstva do podizanja standarda studenata.


Ličko-senjska ne samo da je najveća, ona je po nizu bogatstva vjerojatno i najpotentnija hrvatska županija.


Prije svega tu mislimo na prirodne datosti, čak dva nacionalna parka, kao i velik dio trećeg koji dijele sa Zadarskom županijom, i golemi park prirode, ali i po zalihama pitke vode koje idu u red najvećih u Europi.


– Sve ćemo učiniti da generacijama što dolaze ostavimo maksimalno očuvani okoliš.


Uostalom tu su dva nacionalna parka i jedan park prirode.


Svjesni smo svih svojih potencijala, energetski su mi posebno poznati s obzirom da sam godinama radio u HEP-u, kao i onih koji idu u red turističkih posebitosti, naglašava Petry.S druge strane, taj tako veličanstveni prostor najnenapučenija je hrvatskih regija.


U samoj Lici tek je nešto više od 30 tisuća stanovnika tako da je pitanje svih pitanja – demografija.


Ekonomski i svi ostali preduvjeti su tu da bi se u Lici ne samo ostalo, nego da bi se u Liku i doseljavalo.


Golemi su dakle potencijali, silne posebitosti za razvoj turizma i poljoprivrede te njima prilagođene industrije, ali i nekad iznimno razvijenog zanatstva i obrtništva.


Župan Ernest Petry u razgovoru sa svečanim povodom pojasnio nam je i približio svoje viđenje budućnosti županije kojoj je na čelu.


– Ne zanimaju nas bilo kakvi politički predznaci, zanimaju nas samo kreativne ideje koje će donijeti boljitak svim našim žiteljima.


Ne pravim nikakve razlike, tko god želi napredak prijatelj je Županije i aktualne političke garniture koja ju vodi, poručio je Petry.