Četvrtkom u podne

VIDEO 80 posto moždanih udara može se prevenirati! Prof. dr. Vladimira Vuletić u Studiju 20a

P. N.

Cilj Dana crvenih haljina je potaknuti žene da se brinu o svom zdravljuPovodom javnozdravstvene kampanje Dan crvenih haljina pokrenute kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena u našem Studiju 20A gostuje predstojnica Klinike za neurologiju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka prof. dr. Vladimira Vuletić.


Dan crvenih haljina obilježava se svakog prvog petka u veljači, a s prof. dr. Vuletić razgovarat ćemo o moždanom udaru u žena koji je dosad bio nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.


–  Ljudi se kod simptoma srčanog udara ranije odazovu i odu na Hitnu za razliku od moždanoga, a
važno je naglasiti da se brzom reakcijom može spasiti čovjeka i spriječiti invalidnost, poboljšati mu kvalitetu života.
I kod srčanog i kod moždanog udara žene imaju posebnosti kod rizičnih faktora i u kliničkoj slici, ali i jednu karakternu osobinu da sebe stavljaju na zadnje mjesto.


Umanjuju važnost simptoma i često zakasne s intervencijom pa imaju veću smrtnost, lošije ishode.


Bit akcije Crvenih haljina je da se osvijesti problem žena i njihova specifičnost, da osvijeste svoje simptome da znaju da se 80 posto moždanih udara može prevenirati ako se rano jave.


Ishodi mogu biti daleko bolji nego što su bili i taj moždani udar i smetnje koje zaostaju i na to se može priviknuti, rehabilitirati i vratiti u prvotno stanje, kaže dr. Vuletić.Koje su specifičnosti moždanog udara kod žena?


Rizični faktori su oralna kontracepcija, nekada i hormonalna nadomjesna terapija, migrene, periodi u trudnoći i nakon poroda kada su jako osjetljive na moždane udare, često zanemaruju povišen tlak ili masnoće.


Što se tiče simptoma, često budu razdražljive, smetene vrtoglavice, štucavice, konfuzno stanje, osjećaj slabosti, a nekada i nemaju tipične simptome koje učimo pacijente slabost, smetnje govora, slabost ruke, noge, trnci ruke noge, vrtoglavice, jaka glavobolja i slično.


Žene trebaju voditi računa o rizičnim faktorima posebno ako znaju da je netko u obitelji prije imao tu priču.


Promjenom načina života 80 posto se može prevenirati moždani udar.


Smatralo se da je to bolest starije populacije, žene duže žive i kako prestane zaštita estrogena povećavaju se rizici.


Ali i žene u dobi od 20 do 40 godina isto imaju porast, kada su u pitanju trudnoće, kontracepcije, pušenje..


Oralna kontracepcija i pušenje jako povećavaju rizik, pogotovo ako su još glavobolje u pitanju ili fibrilacija atrija, lupanje srca.. Treba obratiti pažnju.


Još jedan detalj koji pokazuje zašto je vrijeme toliko važno kod moždanog udara je činjenica da u jednoj minuti propadne 2 milijuna stanica, rekla je, između ostalog, dr. Vuletić.


Pored pacijenata s moždanim udarom na riječkoj Klinici za neurologiju liječe se pacijenti oboljeli od raznih drugih bolesti, poput autoimunih i neurodegenerativnih bolesti pa smo s prof. dr. Vuletić razgovarati o novim spoznajama u liječenju bolesti poput multiple skleroze, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti te raznih drugih demencija


Cijeli razgovor pogledajte u videu.