Privremeno izvješće

Noć muzeja ove godine posjetilo više od 180 tisuća ljudi. Iz Rijeke još nema brojki

Davor Mandić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko GracinHrvatsko muzejsko društvo organiziralo je 14. noć muzeja u petak, 1. veljače 2019., a u njoj su uz muzeje i galerije sudjelovale i druge baštinske institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu, obrazovne institucije, udruge te obrazovne institucije. Ove godine programi su realizirani na više od 230 lokacija u 110 gradova i općina, kako javljaju iz HMD-a. Broj posjetitelja u Noći muzeja obrađen je na temelju 60 posto pristiglih izvješća sudionika, zaključno sa subotom, 2. veljače u 2 sata i iznosi oko 189.711 posjetitelja.


Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je 14. noć muzeja u petak, 1. veljače 2019., a u njoj su uz muzeje i galerije sudjelovale i druge baštinske institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu, obrazovne institucije, udruge te obrazovne institucije. Ove godine programi su realizirani na više od 230 lokacija u 110 gradova i općina, kako javljaju iz HMD-a. Broj posjetitelja u Noći muzeja obrađen je na temelju 60 posto pristiglih izvješća sudionika, zaključno sa subotom, 2. veljače u 2 sata i iznosi oko 189.711 posjetitelja.


Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Inovacije i digitalna budućnost. Muzeji u Zagrebu i okolici bili su tradicionalno najposjećeniji s preko 72.348 posjetitelja. Pojedini zagrebački muzeji broje i po nekoliko tisuća posjetitelja, poput Muzej Mimara s preko 9.000 posjeta te Muzeja za umjetnost i obrt s preko 7.000 posjetitelja.


U Dubrovniku je, pak, bilo više od 9.165 posjetitelja, u Splitu 26.339 posjetitelja, dok je zadarske muzeje posjetilo više od 15.735 ljudi. Visoku posjećenost bilježe i Varaždin s 8.240 posjetitelja, Karlovac s 7.003, posjetitelja te Pula s 6.387 posjetitelja.Također tradicionalno, u privremenom izvješću nema vijesti iz Rijeke. One se očekuju u Konačnom izvještaju, koji bi trebao biti poznat do 8. veljače. 

Na temelju ovih izvješća i preliminarnih anketa, voditeljice Noći muzeja Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović ističu, da je manifestacija Noć muzeja kroz ove godine profilirala i stvorila novu muzejsku publiku, što se najbolje vidjelo u strukturi sinošnjih posjetitelja, u kojoj je dominanirala mlađa i mlada publika zainteresirana za pripremljene programe, kao i iznimna zastupljenost segmenta obiteljskih obilaska muzeja. U tom smislu, ističu da je kvaliteta muzejskih i ostalih programa i svojevrsna »ulaganja« u edukacije i stvaranje nove publike proteklih godina, najbolje potvrđena tisućama posjetitelja na 14. Noći muzeja.


U privremeni izvještaj ulaze samo podaci prikupljeni i obrađeni do 02:00 sata u subotu te je ukupno obrađeno 60% sudionika. Kako podaci kontinurano pristižu te se očekuju podaci iz nekih od najvećih hrvatskih muzeja Konačni izvještaj Noći muzeja 2019 Hrvatsko muzejako društvo dostaviti će do petka 08. veljače.