Nije sve u lampicama!

Nezgode s božićnim drvcima koje su nas nasmijale i podsjetile na pravo značenje blagdana

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Ponekad nas filteri društvenih mreža povuku u neki drugi svijet, ali najvažniji je onaj naš - sigurni dom u kojem nesavršenosti blagdane čine savršenimaBlagdani su iza ugla i mnogi već pripremaju dekoracije kojima će ukrasiti svoje domove. Zimzelene girlande ukrašene neodoljivim mašnama, adventski vijenci sa svijećama, Orašari i gnomovi na blagdanskim stolovima, prozorima i hodnicima… a zatim i njegovo veličanstvo – božićno drvce.


Za inspiraciju ukrašavanja božićnog drvca nerijetko se okrenemo društvenim mrežama u potrazi za inovacijama kojima bi ove godine mogli iznenaditi svoje ukućane i ponekad se upitamo: “Kako drugima sve to izgleda tako savršeno?”. 


Ali, istina je daleko od toga jer blagdani su satkani od malenih nesavršenosti što dobro znaju naše sugovornice koje su nam otkrile vlastite (ne)zgode s božićnim drvcima.
Od toga da se zbog krznenih loptica u obitelji više ne kiti božićno drvce već perilica rublja pa sve do komičnih situacija s lampicama i sobovima; sve su to sitnice zbog kojih blagdani ostaju urezani u sjećanje i pretvaraju se u priče koje nam griju srca.


Bor bez lampica


Ideju nam je dala popularna gastro blogerica Sanja Mijac koju mnogi poznaju pod nadimkom “Domaćica Sanja” koja nam svojim delicijama uljepšava Instagram feedove.


“Postoji neko zlatno pravilo da se na bor prvo stavljaju lampice, a tek onda ukrasi. Što da vam kažem, kod mene se dogodi da odmah krenem s ukrasima i na kraju skužim da nema lampica, ne znam kako, ali njih zaboravim.


Nekad krenem ispočetka, a nekad se probijam kroz ukrase pa guram lampice unutra – dogodilo mi se i doma, a i u studiju kada sam pripremala božićna snimanja.


Sva sreća sve se to lako ispravi, te male nesavršenosti zbog kojih se u tom trenutku možda hvatamo za glavu danas čine lijepe uspomene jer te podsjete na nešto što si stvarao ili kako si čekao Božić te godine, a nakon hvatanja za glavu, mogu se samo nasmijati sama sebi jer blagdani jesu sve to, savršeno nesavršeni”, ispričala nam je Sanja svoju dogodovštinu s kojom se možemo itekako dobro poistovjetiti.


Da su blagdani “savršeno nesavršeni” shvatili su i naši ostali sugovornici koji su se prisjetili pravog značenja blagdana u situacijama kada bi se najradije rasplakali. A neki i jesu!


“Razmišljajući o trenucima kada sam shvatila pravu bit blagdana, prisjećam se prvog Božića kojeg smo dečko i ja organizirali u našem iznajmljenom stanu. Bila sam pod velikim pritiskom da sve prođe savršeno. Zbog obaveza smo sve pripremali u zadnji čas kada je stres pojačan na najjače i kada svi na društvenim mrežama već pokazuju svoje savršene kolače i domove.


Nakon što smo čitav dan ukrašavali bor, čistili, zamatali poklone, kuhali i pekli (ni kolač se nije proslavio izgledom!), došao je trenutak da ponosno upalimo našu jelku. I tada, tren prije nego će nam svi ući na vrata, shvatimo da apsolutno niti jedna lampica ne radi!


Pošteno sam se rasplakala, ali kada su nam dragi ljudi ušli i nasmijali se s nama, shvatila sam da su upravo oni, a ne lampice, prava bit blagdana”, otkrila nam je naša urednica Sanda.


Foto: Sanja Miljac


Umjesto drvca, zvijezda večeri su okićeni sob i perilica rublja


Kolegica Kristina iz našeg marketinga, prisjeća se pak jednog savršeno – nesavršenog trenutka s božićnom jelkom još iz djetinjstva dok je živjela s mamom i sestrom.


“Te smo godine na vrijeme pripremile božićne ukrase i jelku pa je sve bilo spremno za večer ukrašavanja u želji da napokon napravimo najsavršeniju jelku ikada. Mama, sestra i ja okupile smo se u dnevnom boravku, slagale kuglice po boji, pripremale lampice i ukrasne mašne, a onda je uslijedio šok.


Kada smo otvorile naš umjetni bor, shvatile smo da nam nedostaje čitav gornji dio! Nevjericu i blagu nervozu uskoro je zamijenio histeričan smijeh i postavljanje pitanja – kako nam se to moglo dogoditi?


Nakon što nigdje nismo uspjele pronaći dio bora koji nam je nedostajao, odlučile smo se za totalnu zezanciju pa smo umjesto gornjeg dijela bora imale  plišanog soba koji je ponosno držao zvijezdu u rukama.


I svi smo na kraju bili sretni, nasmijani i okruženi dragim ljudima, a sob se pretvorio u pravu “božićnu zvijezdu” i od tada uvijek mijenja dio bora koji nedostaje”, kaže nam dodajući da su upravo takvi trenutci ono što blagdane čini savršenima i stvara uspomene za prepričavanje.


Naša novinarka Lucija morala je pak kompletno odbaciti ideju božićne jelke zbog jednog malog krznatog člana obitelji


“U našoj maloj obitelji već godinama postoji pomalo neobična tradicija. Naime, otkako je u naš život ušetao mačić i osvojio nam srca, božićno drvce kao opcija više nije postojalo. Mislim da ne moram objašnjavati zašto…


Međutim, željeli smo i dalje taj osjećaj Božića i topline u našem domu. Izvadili smo prašnjavu kutiju ispod kreveta u kojoj su se nalazile lampice za bor i sanjivo, zajedno s našim mačićem gledali u njih i razmišljali što bi s njima, a morali smo biti kreativni.


U našem dnevnom boravku, u kutu gdje bi idealno trebalo biti božićno drvce, stajala je akustična gitara. I tako smo gledali tu usamljenu gitaru i dosjetili se da bi je mogli okititi umjesto jelke, što se ispostavilo kao odlična ideja.


Mnogi su, na pogled ‘božićne gitare’ prasnuli u smijeh, a mi smo odlučili nastaviti s neobičnom tradicijom kićenja i u nadolazećim godinama pa svakih blagdana kitimo nešto što nam je drago.


Za Božić nakon gitare, privilegiju kićenja imao je didgeridoo, a godinu nakon veliku čast dobila je perilica rublja”, objašnjava nam Lucija zbog koje s osmijehom shvaćamo da savršeno okićeno božićno drvce nije glavna zvijezda blagdana već su to upravo oni – dragi ljudi, prijatelji, članovi obitelji i razigrani kućni ljubimci s kojima dijelimo ljubav i zauzvrat je dobivamo.


U slučaju da su i vaše društvene mreže zatrpane savršenim slikama ukrasa, borova, blagdanskih outfita i kolača, odbacite ih i u prvi plan stavite prave blagdane i realne živote. Sudjelujte u natječaju u kojemu ćete pokazati svoje nesavršeno savršene blagdane i imati priliku osvojiti vrijedne nagrade.


 


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom A1 Hrvatska