Uključi se

Najavljena nova akcija Rijeke EPK: ‘Promijeni grad u kojem živiš’

Danijela Bauk

Foto: V. Karuza

Foto: V. Karuza

Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana te rad s volonterima projekti su u kojima svi zainteresirani građani imaju priliku izravno predlagati, odlučivati i realizirati aktivnosti u sklopu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, odnosno neposredno u EPK-u sudjelovatiRIJEKA – Jedan od najvažnijih segmenata projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture su programi uključivanja građana, među kojima su i sudionički programi Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana te rad s volonterima. Kroz ove projekte svi zainteresirani građani imaju priliku izravno predlagati, odlučivati i realizirati aktivnosti u sklopu Rijeka 2020 – EPK, odnosno neposredno u njemu sudjelovati. Sukus je to nove akcije »Uključi se!«, predstavljene jučer u RiHubu, a koju je najavila Marija Katalinić, koordinatorica sudioničkih programa Rijeka 2020.


Najbolji projekti


– Za novo Vijeće građana prijave traju do 6. lipnja. Od prijavljenih kandidata, odabranih javnom lutrijom, formirat će se Vijeće koje će odabrati najbolje između pristiglih projekata Civilnih inicijativa i Zelenog vala te im time osigurati financijsku potporu za realizaciju. Nove projekte u sklopu Civilnih inicijativa i Zelenog vala građani mogu prijaviti do 19. lipnja. Za sve one koji kroz volontiranje žele sudjelovati u projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, prijave su i dalje moguće – prijavnica je trajno dostupna na službenoj web stranci Rijeka 2020 – naglasila je Marija Katalinić.


A koliko su sudionički programi prilika za unapređivanje kulture i kvalitete života u Rijeci, svjedočile su četiri Riječanke – Vesna Lokas, Patricija Tičac, Silvija Skorić Vujnović i Mira Jović.


– Sretna sam jer nam je RiHub omogućio da formaliziramo ono što neformalno radimo nekoliko godina. Moja mala zajednica koju čini desetak žena prijavila je projekt uređenja zapuštene površine na Turniću koju želimo pretvoriti u mali jestivi park. Želimo inspirirati i druge građane za slične akcije, jer ako se udružimo možemo učiniti puno dobrog. Nadalje, našu zajednicu čini 10 žena pa pozivamo muškarce da nam se pridruže i daju ruku – poručila je Lokas.

Patricija Tičac iz škurinjske Udruge za urbanu regeneraciju Kuraž lani na Civilne inicijative prijavila je podizanje betonskog spomenika na Škurinju.


Vijeće građana


– Počast je to naselju poznatom prije svega kao spavaonica. Autor spomenika je Dražen Vitolović i bit će postavljen u Verdijevoj ulici, jer ima dobar pogled na cijelo naselje, kao i na zgradu u kojoj se nalazila bivša tvornica AdriaMont koja je izgradila cijelo Škurinje. Spomenik će biti predstavljen 20. lipnja u sklopu Dana Škurinja – naglasila je Tičac.


Silvija Skorić Vujnović govorila je o pozitivnom iskustvu sudjelovanja u Vijeću građana.– Prilika je to da utječemo na grad u kojem živimo, ali i da saznamo kako neke stvari čak ni gradska uprava ne može promijeniti. Ljudi, aktivirajte se i artikulirajte svoje probleme, možda vam možemo pomoći – kazala je Skorić Vujnović, dok je Mira Jović na kraju poručila da je volontiranje u sklopu EPK-a prilika za upoznavanje novih ljudi i druženje.