U sklopu izložbe

Mladi riječki violinisti održali sjajan koncert na Kresnikovim violinama

Kim Cuculić

Koncert na dvjema Kresnikovim violinama izveli su mladi riječki violinisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije, Matej Mijalić i Ivan Graziani, uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić-MijalićU sklopu izložbe »Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona« u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održan je koncert na violinama koje je izgradio dr. Franjo Kresnik, zaljubljenik u violine kojem je i posvećena ova izložba. Veliki dio svog života dr. Franjo Kresnik posvetio je proučavanju izrade kremonskih violina, točnije izučavanju rada Antonija Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesùa, što u prvoj polovici 20. stoljeća zaista nije bilo lako. No zahvaljujući upornosti, ostvario je izuzetne rezultate i postao »čovjek koji čita violine«, kako su ga tada zvali.


Violinistički virtuozi


Koncert na dvjema Kresnikovim violinama, koje datiraju iz 1910. i 1912. godine i koje su dio fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, izveli su mladi riječki violinisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije, Matej Mijalić i Ivan Graziani, uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić-Mijalić. Posjetitelji koncerta uživali su u djelima Johanna Sebastiana Bacha, Niccole Paganinija, Johannesa Brahmsa, Henryka Wieniawskog i Pabla de Sarasate. Bio je ovo drugi od četiri predviđena koncerta koji se održavaju u sklopu izložbe i na kojima violinistički virtuozi sviraju na Kresnikovima violinama, ali i na Stradivarijevoj i Guarnerijevoj violini.


Zahvaljujući partnerstvu PPMHP-a i Muzeja violina iz Cremone, Muzej je na izložbi ugostio i osam violina iz Cremone, među ostalima i po jednu violinu Antonija Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesùa. Kresnik će u glazbenoj povijesti ostati upamćen po izradi kopija Guarnijerijevih instrumenata, vlastitom tipu violine koji je izrađivao, svojim studijima o laku, te posebice po dugogodišnjem proučavanju konstrukcije kremonskih violina kojim je srušio mit o »tajni« umijeća velikih majstora.
Temeljito proučivši građu vezanu uz kremonske violine i kremonske graditelje iz obitelji Amati, Stradivari i Guarneri i njihove principe konstrukcije, zaključio je da tajna za kojom su mnogi tragali ne postoji, već da rezultat ovisi o temeljitom poznavanju akustičnih zakonitosti, koja se temelji na iskustvu te o trudu i nadarenosti graditelja.


Dio EPK-a


Izložba »Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona« dio je projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći. Riječ je o drugoj po redu izložbi programa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja »Granice – između reda i kaosa« koji se provodi u sklopu EPK-a. Izložba »Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona« ostaje otvorena do siječnja 2021. godine, uz napomenu kako će kremonske violine biti izložene do 8. ožujka 2020. godine kada će ih zamijeniti instrumenti iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.