DODJELA FILMSKE NAGRADE

Zlatni Oktavijan za životno djelo Borisu Kolaru

Ervin Pavleković



ZAGREB – Već tradicionalno, i ove će godine Hrvatsko društvo filmskih kritičara u ponedjeljak 8. travnja 2024. po trideset i drugi put dodijeliti svoju godišnju nagradu za najbolje filmove Oktavijan, kao i nagrade »Vladimir Vuković« i »Ante Peterlić«.


Kako javljaju iz HDFK-a, više od stotinu prošlogodišnjih filmova svih rodova i trajanja konkuriralo je za prestižne nagrade, no samo njih osam je i nagrađeno – u kategoriji namjenskog filma najboljim je proglašen glazbeni spot za pjesmu »Mamacita« Vojka V koji je režirao Rino Barbir, najbolji eksperimentalni film »Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka« režirao je Miro Manojlović, a Matea Kovač autorica je najboljeg animiranog filma »Y«. U kategoriji najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film kritičari i kritičarke najviše ocjene dodijelili su filmu »Dezerteri« Damira Markovine, dok je najbolji dugometražni dokumentarac »El Shatt – nacrt za utopiju« Ivana Ramljaka. U kategoriji dugometražnog igranog filma najboljim su proglašeni »Tragovi« Dubravke Turić, a najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film je »Niska trava« Davida Gaše. Najbolja manjinska koprodukcija je hibridni dokumentarac »Između revolucija« rumunjskog redatelja Vlada Petrija i hrvatskog koproducenta Olivera Sertića (Restart).


Zlatni Oktavijan za životno djelo dodijeljen je autoru, redatelju, animatoru, crtaču i scenografu animiranih filmova Borisu Kolaru, jednom od utemeljitelja Zagrebačke škole crtanoga filma, jednoga od posljednjih svjedoka zlatnog doba hrvatske animacije te jednoga od petorice autora lika i opusa Profesora Baltazara, čime se trajno upisao u domaće kulturno pamćenje.




Osim nagrade Oktavijan, HDFK tradicionalno dodjeljuje i godišnje nagrade »Vladimir Vuković« za najbolje filmske kritičarke i kritičare, a najbolji hrvatski filmski kritičar u 2023. je Ivan Žaknić, dugogodišnji urednik i voditelj emisije o filmu Licem u lice na Hrvatskom radiju, a najboljim novim kritičarem proglašen je Dino Staničić za tekstove objavljene na portalu Telegram.hr.


Bijenalna nagrada »Ante Peterlić« za izvrsnost u filmskoj publicistici dodjeljuje se četvrti put i to prvi put za dvojezičnu monografiju »1972-2022 Pedeset godina Svjetskog festivala animiranoga filma – Animafest Zagreb«. Monografija okuplja tekstove 40-ak autorica i autora koje je odabrao peteročlani urednički odbor na čelu s glavnim urednikom Nikicom Gilićem, a izdavač je Hulahop.